Skikamp De Twijn
Skikamp De Twijn

De Twijn in Zwolle genomineerd voor Sportiefste VSO-school van Nederland

Zwolle – De genomineerde scholen voor de verkiezing Sportiefste VO/VSO-school van Nederland 2021 zijn bekend. De Twijn in Zwolle is een van de VSO-nominaties.

Onderwijscentrum De Twijn biedt speciaal onderwijs (SO) aan leerlingen met een lichamelijke beperking, meervoudige beperking, zeer moeilijk lerende en langdurig zieke leerlingen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Naast de SO-afdeling is er een afdeling voortgezet speciaal onderwijs (VSO), waar momenteel 378 leerlingen onderwijs genieten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

De scholen die strijden om de titel zijn voorbeeldscholen voor andere scholen op het gebied van het maken van beweegbeleid. Zij hebben een innovatief of uitmuntend sport- en beweegaanbod. Op die manier stimuleren zij hun leerlingen om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen. Uiteraard is het aanbod geborgd in het schoolbeleid.

Bewegen is een van de belangrijke pijlers van De Twijn. De vakgroep beschikt over goed ingerichte sportaccommodaties en goede ICT-voorzieningen. Ze werken samen met mbo- en hbo-opleidingen waarin o.a. stages zijn geregeld. Naast de reguliere lessen bewegingsonderwijs is er een ruim beweegaanbod voor de leerlingen: sensogymlessen in samenwerking met andere disciplines zoals fysiotherapie en logopedie; zwemmen op indicatie; weerbaarheidstraining; binnen- en naschoolse sportactiviteiten middels het Sport Heroes programma; binnen- en naschoolse sportactiviteiten; twee skikampen, voor zowel lopende als rolstoelgebonden leerlingen.

Op 26 mei maken de genomineerden kans om de Sportiefste VO/VSO-school van Nederland 2021 te worden. Het is de achtste keer dat het KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding), NOC*NSF en Stichting Special Heroes Nederland deze verkiezing organiseren. Hiermee hopen ze zo veel mogelijk scholen te inspireren en leerlingen in beweging te krijgen.

De jury heeft een bezoek gebracht aan de genomineerde scholen. Hier hebben ze een rondleiding gehad en zijn vragen gesteld aan de schoolleiding, de vakleerkrachten bewegingsonderwijs en daarnaast ook drie leerlingen van de school. Het bezoek van de jury is volledig gefilmd met een aftermovie als resultaat, die op de finaledag wordt getoond. Tevens hebben een aantal leerlingen van elke school een ‘gymzaal van de toekomst’ bedacht en dit gefilmd en opgestuurd naar de jury. Ook de prijsuitreiking hiervan is tijdens de finaledag.

De verkiezing dit jaar is voor iedereen digitaal te volgen op woensdag 26 mei. Tijdens de finaledag worden er impressies via beeldopnames getoond van alle scholen die deelnemen. Van 11.45 tot 12.15 uur volgt de uitreiking voor de VSO-school en in de middag voor de VO-school. Hier worden ook de prachtige prijzen overhandigd.

De Sportiefste VSO-school van Nederland wint een watersporttweedaagse op het Robinson Crusoë-eiland, beschikbaar gesteld door Menzis. De winnaar van de verkiezing Sportiefste VO-school van Nederland 2021 ontvangt een waardecheque van 4500 euro. Alle andere genomineerde scholen ontvangen een waardecheque van 1500 euro. Deze waardecheques zijn beschikbaar gesteld door de firma’s Bosan, Janssen-Fritsen en Nijha. De prijzen voor de beste sportpresentatie van de VO-/VSO-school worden verzorgd door de AirTrack Factory. TIG Akoestiek verzorgt een gezonde lunch.

Artikel delen: