Werkloosheid Regio Zwolle stijgt minder dan landelijk

Zwolle – De werkloosheid in de Regio Zwolle is de afgelopen twaalf maanden veel minder gestegen dan landelijk. Het aantal WW-uitkeringen steeg in deze regio met 5,8% tegen 19,1% landelijk. Het aantal bijstandsuitkeringen in Zwolle daalde in het eerste kwartaal met 55.

Dit blijkt uit de jongste rapportage over de actie Werk in Zwolle van wethouder René de Heer (Economie) aan de gemeenteraad. Het actieplan is in juni vorig jaar gestart. Aanleiding was niet alleen de economische malaise door de coronacrisis, maar ook een rapport van Berenschot, waarin voor Zwolle werd doorgerekend dat het aantal bijstandsuitkeringen in drie jaar zou kunnen oplopen van 3600 naar 5200 in 2022.

Het actieplan had als doel om de route naar werk voor onder meer kwetsbare jongeren zo kort mogelijk te houden. Uitgangspunt van de gemeente is dat mensen met een hulpvraag op dit gebied altijd worden geholpen.

Die aanpak lijkt vruchten af te werpen. Wethouder De Heer: “Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar onze aanpak maakt wel dat de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de regio achterblijven bij prognoses en landelijke cijfers. Daarom willen we deze aanpak ook inzetten om mensen te helpen die door corona hun baan kwijtraakten.”

Succesfactoren van Werk in Zwolle zijn korte lijnen, gedeelde kennis en een hoog tempo. Zo worden vroegtijdige schoolverlaters snel benaderd voor een andere opleiding of leer-werk combinaties, om toch een diploma te halen. Ook zijn er (via Randstad) korte lijnen naar werkaanbod in onder meer verpleging, e-commerce, industrie en bouw. Ook goed werkt de extra inzet op kansrijke kandidaten, die vaak aan een klein extra zetje voldoende hebben om door te stromen naar een andere baan.

Wethouder De Heer toont zich tevreden dat met deze aanpak ervaring is opgebouwd: “Dat geeft de regio een voorsprong bij de invulling van het crisis- en herstelplan van het kabinet. Onze focus op kansrijke kandidaten werkt ook bij werkloosheid na corona. Die mensen hebben meestal een uitstekende werkervaring.”

Het actieplan werk wordt betaald met extra aanvullende middelen om ervoor te zorgen dat ook de bestaande inzet om mensen die moeite hebben om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, onverkort kan worden voortgezet.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)