Te vroeg geknald, naar HALT

Zwolle – Het einde van het jaar is alweer in zicht. De tijd van vuurwerk afsteken breekt weer aan.  Wanneer jongeren te vroeg vuurwerk afsteken, teveel of illegaal vuurwerk in het bezit hebben of overlast en vernielingen veroorzaken, kunnen zij worden aangehouden door de politie. Deze verwijst de jongeren door naar HALT voor een alternatieve straf.

Jongeren die bij HALT terecht komen krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden, zonder dat zij hierbij in aanraking komen met Justitie. Hiertoe voeren zij een leer- en/of werkstraf uit, bieden excuses aan en vergoeden de schade aan de benadeelde. Dat zijn de bekende Halt-afdoeningen. Naast de Halt-afdoeningen is de tweede belangrijke taak het verzorgen van preventieactiviteiten. Deze preventieactiviteiten verzorgt Halt Regio IJssel Vecht in opdracht van de aangesloten gemeenten.

Zo wordt er in de periode tussen Sinterklaas en Kerst 2008 door Halt Regio IJssel Vecht vuurwerkvoorlichting gegeven op 300 basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs. De lessen worden verzorgd door 120 studenten van Hogeschool Windesheim en de Gereformeerde Hogeschool. Studenten kunnen zich vrijwillig aanmelden door zich in te schrijven op de scholen in het werkgebied van Halt Regio IJssel Vecht. Tijdens de vuurwerklessen staan het veilig gebruik en de regels voor vuurwerk centraal.

Die voorlichting blijkt nog steeds nodig te zijn, want helaas brengt vuurwerk letsel en overlast met zich mee. Mochten jongeren te vroeg, of te veel of illegaal vuurwerk in hun bezit hebben en afsteken, belt u dan met de politie. Dat kan op 0900-8844 (lokaal tarief) bij geen spoed, wel politie, of 112. Houdt de politie de jongeren aan, dan worden ze voor dit delict doorverwezen naar HALT voor een alternatieve straf. Deze straf bestaat uit opruim- en schoonmaakwerkzaamheden.     
 

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Zou van mij nog heeeeeeeel wat strenger mogen. Vuurwerk dat al vanaf november mij en mijn huisdier om de haverklap doet opschrikken. 31-12 en 1-1 is het tijd voor vuurwerk. Daarbuiten is het gelukkig Halt. Jammer genoeg wordt lang niet iedereen gepakt.


  ⚠️ Meld

 2. wel jammer voor de jochies, zometeen is het weer de hele nacht mistig en dan? dan hebben ze er helemaal niet van denoten… Laat ze toch de hele maand december knallen kunnen ze een maandje lekker genieten!


  ⚠️ Meld

 3. Ga je ook de illegale handel deels tegen door vroege verkoop, en een goede impuls voor de kleine ondernemer die er vuurwerk bij verkoopt.


  ⚠️ Meld

 4. @Zuidski
  Ja, je mag maximaal 10kg vuurwerk bij je hebben, ook als je dus vuurwerk gaat kopen kan de verkoper je meerdere keren laten lopen.

  Maar tegenwoordig zit je met een paar cakes van 500gr daar al aan. 🙁


  ⚠️ Meld

 5. Gewoon het hele jaar toestaan, na een paar maanden knallen is het leuke er dan wel vanaf en zal de ‘kick’ en vernielzucht rond oud en nieuw een stuk minder worden.


  ⚠️ Meld

 6. lijkt mij ook.. en mensen die nu al zieken over hen ”huisdieren” die paar knallen? damn ze gooien het altijd op de huisdieren.. onse kater viel ook van de vensterbank na een harde knal..

  maar ik ga niet gelijk zitten janken en aan de tel hangen met de plisie


  ⚠️ Meld

 7. Als onze kat een keer van de vensterbank dondert vind ik het wel lachen. Maar dat moet zonder hulp van vuurwerk gebeuren.

  Ik moet niet zien, dat iemand vuurwerk naar mijn of iemand anders zijn huisdier gooit. Die persoon krijgt ook een stukje donderwerk an**l ingebracht!


  ⚠️ Meld

 8. Laten we eerlijk zijn, we (de vuurwerkkopers dan) knalden vroeger allemaal te vroeg… Wie koopt er immers drie dagen van tevoren vuurwerk en spaart het allemaal op tot oudjaarsdag?

  Van de standaardpijltjes en astronauten worden mijn kinderen of kat echt niet wakker. (Waar onze kat ?berhaupt wakker van wordt is al weer een heel andere kwestie… ;)) D’r gaat hier in de buurt af en toe wel eens een bom af waarbij ik me afvraag of dat niet wat zachter of ergens achteraf kan, maar ja, de knal is ook zo weer voorbij. Meestal blijft het bij eentje.

  Ik zeg: niet moeilijk doen, en elkaar niet moedwillig hinderen/irriteren en dan valt het allemaal weer reuze mee.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.