Zwolle-IJsselkanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Zwolle-IJsselkanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Kans op buien, vooral in de middag en avond

Zwolle – Dinsdag marcheert een brede buienparade over het land. Een paar daarvan komen ’s middags en ’s avonds over Zwolle heen. Betekent dit dat het ’s morgens droog is? Nee, ook dan is er al kans op wat regen. Maar zo’n middag– of avondbui loost meer regenwater.

Er is veel bewolking dinsdag en ’s middags zijn ze vooral van het stapeltype. Die laten af en toe ook ruimte voor een stukje blauwe lucht en wat zonneschijn. Maar onder de stapelwolken bevinden zich dus wel de buien. Ze komen vanuit het westen of ontstaan boven onze regio. Er kan een joekel tussen zitten met hagel en onweer. De wind is ’s morgens matig, kracht 3, uit het zuidwesten, tegen de middag toenemend naar kracht 4 en draaiend naar het westen. De temperatuur ’s ochtends is 8 graden en die loopt op naar een magere 13 graden in de middag. Tijdens een bui koelt het extra af.

In de nacht naar woensdag is de meeste buiigheid achter de rug. Garantie voor een kurkdroge nacht kan echter niet worden gegeven, doordat her en der nog nagekomen buitjes over het land kunnen stiefelen.

Woensdag stuurt een lagedrukgebiedje ten noorden van de Waddeneilanden een neerslaggebied naar ons toe. De eerste regen daarvan wordt in de loop van de ochtend verwacht boven de regio Zwolle. Regenachtig is het de rest van de dag, ook nog eens met een straffe wind. Uit het zuidwesten tot westen met een dikke kracht 4, misschien even 5. De bewolking is zo dik dat de zon de meeste tijd het nakijken heeft. Een middagtemperatuur van 13 graden.

Donderdag gaat het de goede kant op met het weer. De kans op regen wordt steeds kleiner en er staan opklaringen op het programma. Vrijdag en het weekend is het droog en de zon wint het. Bovendien draait de wind. Hij komt vanuit het noordoosten tot oosten. Dat zorgt voor minder koel weer. Vanaf vrijdag gaat het kwik omhoog naar middagwaarden van 18 tot 20 graden. Dat is het normale temperatuurniveau voor deze tijd van het jaar.

Artikel delen: