Spinhuisbredehoek - Foto: Wouter Steenbergen
Spinhuisbredehoek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Blauwe lucht, zon, stapelwolken en droog

Zwolle – Zaterdagochtend lijkt het weer in Zwolle tegen te vallen, want je ziet misschien mist, laaghangende wolken of beide. Geen paniek, dat lost allemaal op in de loop van de ochtend. De zon komt krachtig tevoorschijn. Het weerplaatje is zaterdag: blauwe lucht, zon, stapelwolken en droog.

Stapelwolken zijn verklikkers van thermiek. Zweefvliegtuigen en vogels kun je zaterdag onder de wolken hun rondjes zien draaien, als je goed oplet. Vele zullen net als vrijdag de lucht in gaan om van de thermiek te profiteren. De temperatuur ’s morgens rond acht uur is 7 graden en loopt op naar 20 graden in de middag. Ga je niet zweefvliegen, maar zit je gewoon in je tuin, op je balkon of een terras op het zuiden, dan kun je deze temperatuurverwachting rustig in de wind slaan, want daar wordt het warmer dan 20 graden. De wind is trouwens zwak uit het noorden of geheel afwezig.

Zaterdagavond is het tot ongeveer acht uur lekker in de stad. Zonsondergang om kwart voor tien. De stapelwolken en de thermiek zijn verdwenen, zweefvliegtuigen en vogels geland. Er volgt een heldere nacht.

Zondagochtend is de kans op laaghangende bewolking een stuk kleiner. Mistbanken zijn vooral in het buitengebied te verwachten. Die verdwijnen spoedig nadat de zon is opgekomen om tien voor half zes. Stralende zonneschijn en nauwelijks wolken, dat is het weerbeeld boven Zwolle op zondag. Het is insmeren geblazen, want de UV-index is hoog. De temperatuur stijgt naar 21 graden plus je tuin– of balkonbonus van enkele graden. De wind is voornamelijk in de middag voelbaar, vanuit het noorden tot noordoosten met maximaal kracht 3, maar meestal minder.

Na het weekend blijft de zon van vroeg tot laat uren maken boven Zwolle. De wind draait van noordoost naar oost. Daardoor wordt warmere en minder vochtige lucht aangevoerd met steeds minder wolken. Ochtendmist blijft beperkt tot mistbanken boven weilanden en sloten. Het kwik gaat in de nieuwe week stapje voor stapje verder omhoog. Pas op donderdag zou het tot een bui kunnen komen. Hoe dat precies uitpakt bekijken we later, hier in het weerbericht op Weblog Zwolle.

Artikel delen: