Ter Pelkwijkpark - Foto: Wouter Steenbergen
Ter Pelkwijkpark
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Uitbundig zonnig en warm

Zwolle – Dinsdag 1 juni begint de meteorologische zomer. Het weer houdt zich daar keurig aan. Ons stadsweerstation in Dieze-Centrum noteerde maandagmiddag al een temperatuur van 25,5 °Celsius en dat is een waarde die volgens de weerwetten zomers genoemd mag worden.

Dinsdag gaan we daaroverheen, het wordt op veel plaatsen in Zwolle nog iets warmer. Dit gebeurt natuurlijk bij volop zonneschijn. In de weerkamer van Weblog Zwolle was druk overleg hoe het zonnige weer betiteld moet worden. Zoals gebruikelijk gingen de meest wilde voorstellen over tafel: schandalig zonnig, genadeloos zonnig, ongenadig zonnig, schaamteloos zonnig, blakerend zonnig, enz. Uiteindelijk is besloten om het weer op dinsdag ‘uitbundig zonnig’ te noemen.

Uitbundig zonnig is het ’s morgens al. Zo’n groot veld laaghangende bewolking en mist dat maandagochtend nogal onverwacht over de regio Zwolle schoof, hoeven we dinsdagochtend niet te verwachten. Het is meteen al zonnig.

De wind wordt in de loop van de ochtend merkbaar. In de middag hebben we af en toe kracht 3 vanuit het oosten op de windmeter, wat niet storend is. Dan komt ook een beetje sluierbewolking op grote hoogte deze kant op. De zon heeft daar geen hinder van: de UV-index rond het middaguur is 6 tot 7. Dat is hoog. Insmeren als je langere tijd in de zon verkeert, is het advies.

Woensdag is nog zo’n zomerdag met veel zon en wat sluierwolken. Donderdag arriveert ook op geringere hoogte bewolking boven Zwolle. De lucht wordt vochtiger, het voelt broeierig aan. In de middag kan een bui tot ontwikkeling komen. Maar het kwik gaat in de stad gewoon omhoog naar ongeveer 25 graden.

Artikel delen: