Porporastraat - Foto: Wouter Steenbergen
Porporastraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Broeierig en stijgende kans op onweer

Zwolle – Donderdagochtend is het niet koud in Zwolle. We beginnen ‘s morgens om acht uur al met een temperatuur van minstens 15 graden. De zon warmt de zaak verder op tot een broeierige 25+ graden ’s middags. De wind is zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.

Wolken verschijnen boven de stad en die moeten we in de gaten houden. Vooral in de middag. Er ontstaan dan bloemkoolwolken, waarvan een enkele zo fors uitgroeit dat het een onweersbui wordt. Mocht zo’n geval boven de stad opdoemen, dan kan er in korte tijd een hele bak regen en mogelijk hagel naar beneden komen. Daarbij donder en bliksem plus windstoten. Het KNMI heeft vanwege het verwachte onweer ’s middags en ’s avonds in de oostelijke provincies, waaronder Overijssel, code geel afgegeven.

Opvallend was woensdag de hoge temperatuur in Zwolle. Ons weerstation in Stadshagen registreerde een maximum van 29,6 °Celsius, het weerstation in Dieze-Centrum kwam op een tropische 30,2 °Celsius. Het officiële KNMI-weerstation in Heino had woensdagmiddag een maximum van 27,2 °Celsius op de thermometer. Dat temperatuurverschil van 2 tot 3 graden tussen de Zwolse stadsweerstations en KNMI Heino is typerend. Het komt in de zomer vaak voor.

Terug naar het onweer donderdagmiddag en -avond. We moeten rekening houden met een hevige bui in de regio Zwolle, maar de kans op onweersgeweld lijkt verder naar het oosten en zuidoosten groter. Tegen middernacht zakken de buien overal in als plumpuddingen. In de nacht naar vrijdag is het droog en veel bewolking verdwijnt. Waar een bui water heeft geloosd, kan ’s nachts mist ontstaan.

Vrijdag is de zon weer terug in gezelschap van wolken. Er is een kleine kans op een kleine bui, zonder onweer. De windrichting is noord geworden. Toch loopt de temperatuur op naar een zomerse 25 graden.

Het weer op zaterdag ziet er hoogst onbetrouwbaar uit. Zwolle krijgt regen en mogelijk onweer op zijn dak. Met de zonneschijn valt het vermoedelijk dik tegen, zodat de middagtemperatuur onder 25 graden gedrukt wordt. Zondag lijkt de betere dag te worden. In de komende weerberichten bekijken we het weekendweer nader.

Artikel delen: