Graffitispuiter gepakt in Zwolle

Zwolle – Medewerkers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hebben dinsdag 25 november 2008 omstreeks 21.40 uur een 21-jarige inwoner van Zwolle aangehouden op verdenking van het aanbrengen van graffiti. De twee spuitbussen die hij bij zich had zijn inbeslaggenomen. De verdachte is voor verhoor ingesloten in Zwolle.

De man had in de Diezerstraat in Zwolle graffiti aangebracht ter grootte van een 0,5 m2. Hij had het ‘kunstwerk’ ondertekend met de tag ‘ONSIN’. De medewerkers van het KLPD betrapten de man op heterdaad tijdens hun fietssurveillance. De medewerkers van het KLPD maken deel uit van het Competentie Ontwikkel Centrum (COP). Het KLPD heeft in een convenant met de politie IJsselland afgesproken dat medewerkers van COP in Zwolle surveilleren om zo als student de nodige politie-ervaring op te kunnen doen.

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Goeie zaak dat ie gepakt is!

  Alleen ik vraag me af hoe je Competentie Ontwikkel Centrum kunt afkorten naar COP… Of zou men geen asociatie willen hebben met het COC? ;D


  ⚠️ Meld

 2. Ehm….. je hebt grafitti en grafitti. Je hebt van die gasten die even overal hun logo neerknallen en je hebt gasten die echt hun best doen om een fraaie afbeelding te plaatsen.
  Je hebt mensen die het doen op compleet ‘dode’ muren en je hebt ze die het doen op de voorgevels van winkels.


  ⚠️ Meld

 3. Graffiti is kunst, en geen vandalisme!

  Tenzij er historische panden beklad worden.
  De graffiti-artiesten mogen wat mij betreft veel meer de ruimte krijgen om zich uit te leven, maar zouden als tegenprestatie onze binnenstad moeten ontzien. 🙂


  ⚠️ Meld

 4. Vind het altijd wel grappig, wanneer ik sommige logo’s tegenkom. Echt overal in Zwolle, wel ergens in een hoekje….kom je in een andere stad…zie je hem weer!
  Inderdaad, op geluidsschermen, op transformatorhuisjes en in lege tunnels vind ik het hartstikke leuk, maar op winkelpanden en dergelijke, tja, daar wordt je als eigenaar natuurlijk best pissig van….


  ⚠️ Meld

 5. Daar ben ik het wel mee eens.

  Tags vind ik ook lelijk. Maar fraaie afbeeldingen in een steegje en dergelijke moet van mij part wel kunnen!


  ⚠️ Meld

 6. Mij gaat het verder (wat betreft vandalisme) ook totaal niet om of het in het zicht valt. Je hebt van die grafittispuiters die bijvoorbeeld van die houten platen rondom bouwterreinen onder handen nemen. Als het om daadwerkelijke afbeeldingen gaat, dan kan ik persoonlijk ook best spreken van kunst en gezien de plek niet om vandalisme.

  In het verleden is er ook een stukje grafitti gedoogd door de gemeente. Komende vanaf de Spoolderbergweg zag je dan recht voor je een zittend mannetje gespoten in alleen zwart. Er stond een tekst bij: ‘Welkom in Zwolle’. Niet super kunstig maar wel een leuk gebaar en op een plek waar het volgens mij niemand kwaad kon maken maar wel duidelijk in het oog viel.


  ⚠️ Meld

 7. Heb zelf ook is iemand op heterdaad betrapt met graffiti op mijn muur van de winkel.

  Er was een verbouwing gaande op dat moment en had nog een lege witte muur waar ik iets anders mee wou doen, dus kwam de graffitiespuiter toch nog goed van pas.. 😉

  eindresultaat : een prachtig plaatje met de new yorkse skyline


  ⚠️ Meld

 8. Er kunnen inderdaad ook hele mooie dingen met graffiti gemaakt worden. En velen zijn ook ware kunstenaars!
  Maar die figuren die onze Zwolse tunnels regelmatig onder handen nemen en er over lengte van tientallen meters gewoon een streep over trekken vind ik toch wel erg sneu!

  Bij een skate park hoort eigenlijk gewoon graffiti. Verder ja ach…


  ⚠️ Meld

 9. Heb zelf ook is iemand op heterdaad betrapt met graffiti op mijn muur van de winkel.
  eindresultaat : een prachtig plaatje met de new yorkse skyline

  Denk… denk… denk…


  ⚠️ Meld

 10. graffiti kan mooi zijn mits het niet zoals bij mij op de muur word gespoten.degenen die zulke streken(grafiiti om alleen maar je handtekening neer te knallen) uithalen mogen ze van mij die spuitbus in zijn ogen leegspuiten.


  ⚠️ Meld

 11. Same zie je veel idd. Ook een nieuwe bij het oude ptt gebouw….vraag me dan af, daar ben je toch echt uren mee bezig. Was er toestemming, zo nee….hoe heeft ie dat er in vredesnaam opgekregen, zonder aanhouding?

  Ik neem aan dat je niet bedoeld dat je COC erbij zet, als aanwijzing dat hij/zij daar te vinden is, maar daarmee reageert op de eerste reactie van plantje?
  😉


  ⚠️ Meld

 12. lekker laten gaan deze jongen. dit hoort bij onze hedendaagse cultuur en op deze manier wordt de creatieve ontwikkeling van deze straat artiest dusdanig afgeremd en blijven we met een half afgemaakt “piece” zitten. Maar ja je kan het de zwolse politie niet kwalijk nemen. die hebben geen verstand van kunst en worden gescreend op het niveau van forrest gump.


  ⚠️ Meld

 13. Same is in mijn ogen de best bereisde Graffiti artiest. Op de meest onmogelijke plekken zie je pieces van hem door het hele land. Was vandaag nog in Utrecht en zag een uiting van hem/haar op een muur staan. Hij heeft echt gevoel voor locaties aangezien hij direct in het oog springt. Bij het oude postkantoor aan het spoor in Zwolle staat sinds kort ook een piece van hem. Heel groot, heel fraai. Je moet er van houden maar ik vindt het Kunst!


  ⚠️ Meld

 14. Wereldverbeteraar, Onder de tunnel verderop aan het spoor ook. Reis maar eens per trein naar Groningen…..it’s the same everyshere 😉


  ⚠️ Meld

 15. Artiesten of kunstenaars ? Dat is een belediging voor de echte creatievelingen !

  Deze nutteloze kanslozen verzieken onze hele stad met foeilelijk gekladder. Die hufter die opgepakt is moeten ze direct voor de schoonmaakkosten van alle soortgelijke tags / wildspuiterij op laten draaien.

  Ik heb geen greintje respect voor mensen die andermans eigendom beschadigen. Als ik er eentje betrap die het left mocht hebben mijn bezit te decoreren dan duw ik hem die spuitbus door zijn strot heen

  Zero tolerance voor deze vernielzuchtige hufters !  ⚠️ Meld

 16. Gezellig…..ik vind de gemiddelde piece toch een stuk knapper werk dan bijvoorbeeld een ‘echte creatievelingenkunstwerk’ al ‘who ’s afraid of red yellow and blue’. Nu zei Barnett Newman wel ‘men heeft het er wel over, dus heeft het ze geraakt’….klopt….maar zo te horen doet graffiti dat ook 😉


  ⚠️ Meld

 17. Hoe is het eigenlijk met de graffitispuiter die ze in New York gesnapt hebben. Die was toch op de vlucht? Loopt die daar nog steeds rond?


  ⚠️ Meld

 18. @ghehe
  Er worden meer tags en kreten op de muren gespoten dan “schilderijen”.

  In de Assendorperstraat worden de muren van o.a. de Action, Novy en Zeeman continu beklad. Dit kan ik echt geen kunst noemen, het is puur vandalisme.

  Door dergelijke graffiti verloedert onze mooie wijk !
  Een harde aanpak is dus een must.


  ⚠️ Meld

 19. In Zwolle Zuid in en rond het nieuwe winkelcentrum vind je ook geregeld graffiti op de muren wat nergens op slaat en dat is puur vernieling van het mooie uiterlijk van dit nieuw gebouwde winkelcentrum.Vind degene die dat doen en gepakt worden en flinke boete en zelf de boel laten reinigen en de kosten laten betalen.Wnat dit heeft niks meer met kunst te maken


  ⚠️ Meld

 20. Je kan niet alleen de in jullie ogen mooie aspecten van graffitti accepteren. De hele cultuur er omheen bevat meer dan alleen pieces maken. De tags horen hier onlosmakelijk aan vast.
  Same die hier word verheerlijkt(en dat recht heeft hij ook) bombt net zo goed zijn tags overal.
  Het blijft gelukkig een stroming die niet te controleren valt en zich niet te veel van de bovenwereld aantrekt (al zijn er veel die rekening houden met oude panden en wanden). Wat zou er mee gebeuren als alle graffitti artiesten zich ineens aan de regels en wetten gaan houden? Dat is het zelfde dat wanneer je een kunstenaar de vrije hand geeft mits hij maar iets maakt wat iedereen mooi vind?
  Iedereen die tagt vind zich zelf op een of andere manier een kunstenaar en uit zich dat op zijn eigen manier los van de vraag of iemand anders het wel mooi vind. Het is de actie en spanning die erbij komt kijken die net zo goed belonend werkt.
  Gepakt en gestraft worden zijn onderdeel van het spel die ze voorlief nemen om allcity bekend te worden.
  Laten ze vooral meer legale wanden plaatsen voor jongeren en newbees om te oefenen. Hier kunnen ze er kennis mee maken en ontdekken of de skills hebben en toewijding hebben om hier in verder te gaan.


  ⚠️ Meld

 21. Illegale grafitti is vandalisme! Dus oppakken en beboeten. En de graffitispuiter met een tandenborstel de graffiti laten verwijderen. Het zal je woning/winkel maar zijn!


  ⚠️ Meld

 22. Mijn buren (in hetzelfde opgedeelde pand) hebben een enorme witte muur. Daar zou een mooie beschildering zoals in de Bartjensstraat niet misstaan. Want nu is het 3 weken na een complete bewitting van de muur alweer beklad met tags (dus niet een mooie piece). En dat heeft dus ook zo’n klapmongool op mijn eigen muur gedaan. Als ik hem op heterdaad had betrapt, had ik meteen een oplossing voor het telkens vergeten van het wassen van mijn raam. Daar was dat jochie dan gewoon door heen gegaan.


  ⚠️ Meld

 23. Mensen zijn hier erg fel tegenover graffiti. Goed…ieder zijn mening.

  Oefenwandjes prima. Ook als iemand het wenst zijn muur te laten voorzien van graffiti: prima.
  Maar het meeste is gewoon een ramp en ontsiert inderdaad de stad. Als ik bijvoorbeeld in Amsterdam kom en met de metro van de Arena naar de binnenstad reis… gatverdamme! Wat een rotzooi!


  ⚠️ Meld

 24. De tags horen hier onlosmakelijk aan vast.
  Same die hier word verheerlijkt(en dat recht heeft hij ook) bombt net zo goed zijn tags overal.

  Het verheerlijken van illegaal (en bovendien irritant) gedrag valt niet goed te keuren. Ik hoop dan ook dat deze SAME ooit eens tegen de lamp loopt en dat hij alle schade die hij veroorzaakt heeft tot op de laatste cent terug moet betalen.

  Het blijft gelukkig een stroming die niet te controleren valt en zich niet te veel van de bovenwereld aantrekt (al zijn er veel die rekening houden met oude panden en wanden).

  Dus we moeten het maar goedkeuren dat mensen zich niet houden aan wetten die op een democratisch manier tot stand zijn gekomen ? :'(

  Iedereen die tagt vind zich zelf op een of andere manier een kunstenaar en uit zich dat op zijn eigen manier los van de vraag of iemand anders het wel mooi vind. Het is de actie en spanning die erbij komt kijken die net zo goed belonend werkt.

  Mensen die van het vernielen van andermans bezittingen een kick krijgen zijn niet goed bij hun paasei !  ⚠️ Meld

 25. En uiteindelijk zullen dames/heren spuitgasten iedereen toch wel een stapje voor zijn zodat deze subcultuur gelukkig nooit verloren gaat!


  ⚠️ Meld

 26. Precies,

  het is ook een subcultuur die niet voor iedereen te begrijpen of te accepteren is. Het is inderdaad moeilijk te begrijpen dat iemand er een kick van krijgt om gewoon overdag net te doen alsof hij een schilder is en op een middag het voorbereidende werk te doen. En ?s avonds terug gaat om er een piece van te maken. Of iemand die midden in de nacht de yards op gaat om een trein te pakken. Zo is er iemand in de binnen stad geweest die twee keer voor de dezelfde piece is opgepakt omdat hij deze juist af wilde maken.
  Zo zijn er talloze gevallen van schrijvers die er helemaal voor gaan. Spierbalen taal wat ik hier lees maakt zowieso al weinig indruk.
  Natuurlijk horen er passende straffen op te staan en valt dit niet wettelijk goed te keuren, maarja ik heb er wel sympathie voor.
  Al hang je ze publiekelijk op met hun illegaal gedrag(?), ze blijven toch wel bestaan. Hoe zwaarder de straffen hoe groter de uitdaging.
  Graffitti kent zijn vormen al vanuit de oudheid hoor, dat poets je niet zo met goed bedoelde normen en waarden weg.
  We moeten die holbewoners ook nog maar eens een prentje sturen voor het verneu*en van die mooie grotten met dat illegale gedrag van ze en dan nog maar niet beginnen over die egyptenaren, romeinen en grieken. Allemaal illegaal gedrag!!!


  ⚠️ Meld

 27. @John
  Zelf heb ik totaal geen sympathie voor mensen die andermans spullen vernietigen.

  Het volkalken van treinen kost de NS jaarlijks zakken vol met geld.
  De reiziger mag hiervoor uiteindelijk dus betalen.

  Het is gewoon asociaal om je medemens voor de kosten op te laten draaien. Ga gewoon je eigen eigendommen kapot maken, maar laat een ander er buiten.

  Dit heeft niks met kunst te maken. Des te meer met minachting voor de eigenaar van hetgeen dat je kapot maakt.


  ⚠️ Meld

 28. Het verheerlijken van illegaal (en bovendien irritant) gedrag valt niet goed te keuren. Ik hoop dan ook dat deze SAME ooit eens tegen de lamp loopt en dat hij alle schade die hij veroorzaakt heeft tot op de laatste cent terug moet betalen.

  Hoezeer ik ook vind dat je gelijk hebt Gezellig…dit kun je vergeten. Op het moment dat zo iemand gepakt wordt (als is het op heterdaad) zal deze persoon ontkennen iets te maken te hebben met de andere SAME tags.

  Mensen die van het vernielen van andermans bezittingen een kick krijgen zijn niet goed bij hun paasei !

  GENIAAL! Ik heb het hier op het werk aan collega’s laten lezen. Wat een geweldige uitspraak 😀

  geschreven door john, op 27 november 2008 om 13:09

  Precies,

  het is ook een subcultuur die niet voor iedereen te begrijpen of te accepteren is. Het is inderdaad moeilijk te begrijpen dat iemand er een kick van krijgt om gewoon overdag net te doen alsof hij een schilder is en op een middag het voorbereidende werk te doen. En ?s avonds terug gaat om er een piece van te maken. Of iemand die midden in de nacht de yards op gaat om een trein te pakken.

  Wat een b*llshit! Een trein pakken doe je door een kaartje te kopen en er netjes in te gaan zitten!
  Ik vind het volstrekt normaal dat mensen niet begrijpen hoe je een kick van vandalisme kunt krijgen. Ik denk dat je een draadje los hebt als je dat wel kunt begrijpen en accepteren. Het is toch jammer van de dingen die door onze gemeenschap (dus ons!) of door individuen betaald zijn?!?

  Allemaal illegaal gedrag!!!

  Ik denk dat je er nu iets bij betrekt wat er los van staat. Het is ook een hele andere vorm.

  Wat me overigens ook opvalt is, dat de legale graffiti (die je wel eens op platen langs bouwplaatsen bijvoorbeeld ziet) veel mooier is dan de illegale dingen. Het legale spul betreft vaak een afbeelding van een bepaald onderwerp. Illegaal is het vaak alleen een tag. Of nog veel lelijker: gewoon wat zinnen gekalkt.


  ⚠️ Meld

 29. Plantje moet dan toch eens de ogen open doen.. 😉

  Als ik d’r een beetje op let zie ik de meest fantastische dingen, en zou niet willen dat dit zomaar uit het straatbeeld zou verdwijnen


  ⚠️ Meld

 30. Zullen we het er op houden dat het voor een deel een kwestie van smaak is Zuidski? 😉

  Maar je kunt mij niet wijsmaken, dat je het mooi vindt hoe de tunnels tussen Zwolle Zuid en het centrum soms “mishandeld” zijn. Gewoon een lijn van begin tot eind trekken heeft niks met kunst te maken, dat is puur vandalisme en het vernielen van gemeenschapszaken.


  ⚠️ Meld

 31. @Zuidski
  Geniet jij dan van die babytekeningen op de Action, Novy en de Zeeman ? Geniet jij er dan ook van dat keihard werkende ondernemers het leven zuur wordt gemaakt ?

  Zelfs het Dominicanenklooster heeft het al een paar keer moeten ontgelden ! Geniet jij ervan dat een dergelijk historisch pand verprutst wordt door een paar druppen lelijke verf ?

  Geniet jij ervan als je in de trein zit en de steoltjes waaropje zit volgekalkt zijn met vunzige teksten ?

  Als dit daadwerkelijk allemaal zo is dan ben je rijp voor een onderhoudend gesprek met een zielenknijper !  ⚠️ Meld

 32. Dat heb ik niet gezegd.

  Zuidski vindt het dan wel weer mooi als ie met de trein richting Utrecht gaat en voor de IJsselbrug een hele rits slooptreinen ziet staan die ‘ondergekalkt’ zijn met mooie en grote pieces, en zo staan er op meerdere en soms onmogelijke plekken de meest kleurrijke dingen.

  Zo zijn er nog genoeg voorbeelden, en ja, ik geniet daar van !


  ⚠️ Meld

 33. Hahaha, even goed lezen hé? Ik heb er sympathie voor en dat is mijn mening. Het betekent niet dat ik nu vanuit mijn overtuiging de spuitbussen uitdeel aan iedereen om mijn gevel vol te laten spuiten.
  Tja, zo is er verschil in wat iedereen mooi vind en waar iedereen het wel en niet wil hebben. Het zijn mooie kreten hoor, waar haal je ze toch vandaan, gezellie? Zelfs plantje laat ze aan zijn collegae zien!!!

  Even SAMEnvattend:

  Er zijn verschillende vormen van graffitii. De een ziet het als vandalisme en de ander vind het kunst. Hier zullen we het nooit mee eens worden, want het is ieder zijn eigen smaak toch?
  Ik geniet er van dat er een scene is waar de kunstenaars voor hun ding blijven gaan en zich niet laten tegen houden door regels en wetten. Ik zie hier niet zoveel criminaliteit in als menig moraalridder hier. Ik zie het meer als thrillseekend gedrag en ja als je gepakt word moet je op de blaren zitten.

  Hier de gulden middenweg voor ons allemaal!!!!

  http://www.reversegraffitiproject.com/  ⚠️ Meld

Reageer