De Ruyterstraat - Foto: Wouter Steenbergen
De Ruyterstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Tropische hitte, in de avond en nacht kans op hevig onweer

Zwolle – Donderdag wordt het na een zwoele nacht tropisch in Zwolle. Het begint langzaam te borrelen en te broeien boven de stad. Ook op de grond voelt het vooral in de middag en avond broeierig aan. Vanuit Noord-Frankrijk komt onweer richting Nederland.

De beide stadsweerstations van Weblog Zwolle noteerden woensdagmiddag al een temperatuur iets boven de 30 graden. Donderdag wordt het kwik in de stad opgestookt tot tegen de 35 graden. De hoogste temperatuur aan het eind van de middag. Er is veel zon. Maar als het zweet je tappelings van je voorhoofd gutst, zul je deze tropenhitte niet als prettig ervaren. De broeierigheid verklapt dat de lucht vochtiger wordt. Wolkenveldjes trekken over Zwolle en vooral in de middag ook stapelwolken.

Tot de avond blijft het waarschijnlijk bij stapelwolken die het buienstadium nog niet bereiken, hoewel een eerste middagbui – met of zonder onweer – niet compleet is uit te sluiten. De wind is overwegend zwak en veranderlijk van richting.

Donderdagavond wordt de kans op onweer in de regio Zwolle steeds groter. De kans op hevig onweer is reëel, waarbij veel regenwater wordt gestort en de wind tijdelijk op hol kan slaan. Het is aan te raden om donderdag na te lopen wat er in je tuin of op je balkon omver kan worden geblazen.

Volgens de huidige prognose is rond middernacht een actief onweersbuiengebied boven Zwolle te verwachten. Maar de precieze timing en koers van de buien is van tevoren nauwelijks te bepalen. Hiervoor ben je aangewezen op een buienradar-app. Een aantal weermodellen komt met een alternatief scenario, waarbij de buiigheid Zwolle pas in de loop van de nacht naar vrijdag bereikt.

Vrijdagochtend is er nog steeds grote kans op buien met onweer, maar het zwaartepunt van het buiengeweld komt vermoedelijk over het westen van het land te liggen. Het wordt zomers warm: 25+ °Celsius zit er vrijdagmiddag wel in, 30+ waarschijnlijk niet meer. Vrijdagmiddag en -avond blijft er kans op een fikse bui met onweer.

Zaterdag kalmeert het weer in Zwolle onder invloed van wat hogedruk boven onze regio. Het is uitwaaien en opdrogen. Regen wordt niet verwacht en er staat een matige wind, kracht 4, uit het zuidwesten. Er is vermoedelijk wel vrij veel bewolking. De middagtemperatuur rond 23 graden zal voor velen een opluchting zijn.

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw een portie buien met onweer vanuit het zuiden op weg hierheen. Ook zondag overdag is het niet pluis buiten. Details daarover lees je in de komende weerberichten op Weblog Zwolle.

Artikel delen: