Water Natuurlijk wint verkiezingen waterschap

Zwolle – Zaterdagmiddag zijn op het hoofdkantoor van Waterschap Groot Salland in Zwolle de uitslagen van de regionale en landelijke waterschapsverkiezingen bekend gemaakt. Water Natuurlijk is de grote winnaar.


Op de foto van links naar rechts: Peter Hermans, Brenda Vrieling, James van Lidth en Hans de Jong. Vanwege andere verplichtingen konden Bonne Bentinck en Bert Hinnen niet aanwezig zijn…

In de regio van Waterschap Groot Salland heeft de nieuwe partij Water Natuurlijk glansrijk gewonnen. Van de 17 beschikbare zetels wist WN er 6 binnen te halen. Het CDA scoorde 4 zetels. De ChristenUnie en het Algemeen Plattelands Belang behaalden beide 2 zetels. Hengelsport Zwolle 0 zetels. De opkomst in Overijssel was hoger dan het landelijk gemiddelde, namelijk 26 %. Landelijk heeft Water Natuurlijk ook gewonnen. Het door Jan Terlouw gelanceerde en door hoogleraar Jaap Besemer aangevoerde Water Natuurlijk won 101 van de 502 beschikbare zetels. De nieuwe lijst bleeft het CDA (89), de PvdA (60) en de VVD (59) voor in Nederland. Bij de waterschapsverkiezingen heeft gemiddeld slechts 24 procent van de stemgerechtigden gestemd. Dat is 1 procentpunt hoger dan bij de vorige waterschapsverkiezingen in 2004. Van de stemmen is 9 procent ongeldig verklaard doordat stembiljetten verkeerd zijn ingevuld. Dat heeft de Unie voor Waterschappen vrijdag bekendgemaakt. Stemmen voor een van de 26 waterschappen ging per post. De Unie van Waterschappen wil nu veranderingen bij de volgende verkiezingen.

Gedacht wordt aan indirecte verkiezingen, zoals nu bij de Eerste Kamer, of een combinatie met de gemeenteraadsverkiezingen. Dinsdag 2 december worden om 10.00 uur de definitieve verkiezingsuitslagen bekendgemaakt. Op dat moment is er volledige duidelijkheid over de verdeling van de restzetels en voorkeurstemmen.

Aantal zetels per partij :

Algemene Waterschapspartij                          1  zetel

Hengelsport Zwolle                                         0  zetels

Algemeen Plattelands Belang                         2  zetels

Christen Democratisch Appèl                          4  zetels

ChristenUnie                                                   2  zetels

VVD                                                                 1  zetel

Water Natuurlijk                                              6  zetels

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)         1  zetel

Hengelsportvereniging                                    0  zetels

Gemeentebelangen Dalfsen                            0  zetels

 

Gekozen bestuurders per partij :

Algemene Waterschapspartij                

 F. le Clercq-Westhuis, Zwolle (v)        

Algemeen Plattelands Belang                
G.H. Smeenk, Diepenveen (m)
T.M.E. Huisman, Laag Zuthem (v)      

Christen Democratisch Appèl      
J. Laarman, Dalfsen (m)
T.J. Kingma, Zwolle (m)
H.G.A. Holtmaat, Mariënheem (m)
H.J. Nap-Borger, Dalfsen (v)

ChristenUnie                                         
H. Odink, Nieuwleusen (m)
R. Steenbeek, Kampen (m)                                                                           

VVD                                                       
G.B. Nijhuis, Ommen (m)                

Water Natuurlijk                                 
J.F. de Jong, Zwolle (m)
P.G.B. Hermans, Deventer (m)
B.G.A. Vrieling, Zwolle (v)
B.E.J. Bentinck van Schoonheten, Heeten (v)
L.G. Hinnen, Wijhe (m)
J. van Lidth de Jeude, Deventer (m)                                         

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)                                                               
J. Visscher, Rouveen (m)

Definitieve uitslag

Dinsdag 2 december worden om 10.00 uur de definitieve verkiezingsuitslagen bekendgemaakt. Op dat moment is er volledige duidelijkheid over de verdeling van de restzetels en voorkeurstemmen.

Opkomstpercentage :

Vier jaar geleden was het opkomstpercentage voor de waterschapsverkiezingen bij Groot Salland 21 procent. Met 26 procent scoort het waterschap nu hoger.  

Geborgde zetels :

Eerder benoemden LTO Noord, het Bosschap en de Kamer van Koophandel hun bestuurders voor de geborgde zetels al. Dit zijn:

LTO Noord

·        Dhr. P. Dolman uit Heeten

·        Dhr. J. Dunnink uit Rouveen

·        Dhr. B.J. Jonkman uit Raalte (momenteel lid van het Dagelijks Bestuur van het  Waterschap Groot Salland)

·        Dhr. W. Limburg uit IJsselmuiden (momenteel lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap Groot Salland)

Het Bosschap

 • Mevr. B. van Leeuwen uit Dalfsen

Kamer van Koophandel

 • Dhr. C.E. Post uit Deventer
 • Dhr. J. Talen uit Staphorst
 • Dhr. J. Oggel uit Schalkhaar

Kandidaten en lijsten :

Net als bij gemeenteraadsverkiezingen moest een kandidaat-bestuurder voor de waterschapsverkiezingen op een lijst van een geregistreerde belangengroepering staan. Voorheen konden ze op persoonlijke titel meedoen. Dit jaar ging het voor het eerst anders:  kandidaat-bestuurders moesten een ‘lijst’ vormen (een soort partij) en een programma maken. Ook politieke partijen konden zodoende meedoen. Het systeem is daarmee vergelijkbaar met de gemeenteraad- en Tweede Kamer-verkiezingen.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Bij de waterschapsverkiezingen in Groot Salland is de lijst Water Natuurlijk met zes zetels de grootste geworden. Lijsttrekker Hans de Jong is bijzonder gelukkig met deze uitslag, die nog een verrassend tintje had: bij twee van de zes zetels danken de kandidaten hun plaats aan voorkeursstemmen .

  Dat Water Natuurlijk bij de verkiezingen zes zetels veroverde was een verrassing voor Hans de Jong. ⤽Het is de eerste keer dat de verkiezingen op deze manier, met lijsten, waaronder politieke partijen, werd georganiseerd. Dat maakt het moeilijk in te schatten hoe het stemgedrag van de kiezer zal zijn.⤝ Dat de kiezer heel bewust heeft gestemd, blijkt ook uit het feit dat twee van de zes toekomstige bestuursleden van Water Natuurlijk hun zetel aan voorkeursstemmen danken: James van Lidth de Jeude en Bert Hinnen.

  Toekomst

  De campagne die Water Natuurlijk heeft gevoerd, is de laatste weken intensief geweest, maar volgens Hans de Jong begint het echte werk nu pas. ⤽Het initiatief om een nieuw, goed functionerend waterschapsbestuur voor de komende vier jaar samen te stellen, ligt bij ons, omdat we de grootste partij in het Waterschap Groot Salland zijn. Het signaal dat de kiezer heeft afgegeven is duidelijk. Dat betekent dat we natuur en recreatie een meer volwaardige rol willen geven in het beleid van het waterschap, en dat we gaan werken aan een bestuur waar de belangen van natuur, recreatie en landbouw zorgvuldig worden geïntegreerd. Dat is de beste manier om onze ruim 20.000 kiezers te danken voor het vertrouwen dat ze ons hebben gegeven!⤝

  WN


  ⚠️ Meld

 2. heb beroepshalve veel met waterschappen te maken, verkwisting is alom aanwezig, bestuursleden zijn vaak baantjesjagers die heel makkelijk aan hun riante vergoedingen komen. waterschappen zijn bij de gewone burger onbekend, de meesten denken dat het hier om drinkwater gaat. wel doneert iedereen jaarlijks een smak geld aan ze nietwetend wat er mee gedaan wordt of waar het voor nodig is. laat mevr. smit-kroes vanuit brussel in deze tak maar eens flink snijden.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.