Sassenstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Sassenstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Drukkend warm en kans op onweer

Zwolle – Vrijdag trekken twee actieve buienzones van het zuiden uit over het land. De eerste al in de vroege ochtend. Bij benadering vanaf 4.00 uur ‘s morgens bereikt de voorkant van de eerste actieve zone Zwolle. Je kunt gewekt worden door donderklappen, want onweer is mogelijk. Er is kans op windstoten en een hele bak regen.

De buien kunnen doorgaan tot in de ochtendspits. In de loop van de ochtend trekt de eerste buienzone weg naar het noorden. De temperatuur loopt flink op. In Zwolle stijgt het kwik naar een waarde tussen 25 en 30 graden. Het wordt drukkend warm en dat is een goede voedingsbodem voor nieuwe buien. De kans daarop stijgt in de middag wederom. De tweede buiengolf komt eraan, waarin het hevig tekeer kan gaan met onweer, hagel en harde windstoten.

Vrijdagavond trekken de zwaarste buien vermoedelijk ten westen van onze regio voorbij. Maar we moeten er serieus rekening mee houden dat ook Zwolle ‘s avonds zijn portie regen en onweer krijgt.

De precieze nukken en koers van de onweersbuien op vrijdag zijn moeilijk te voorspellen. Wie niet verrast wil worden, houdt met een buienradar-app de koers van de buien in de gaten. Vrijdag na middernacht verdwijnt de buiigheid naar het noordoosten.

Zaterdag is het een stuk minder warm en overdag blijft het droog. We zitten onder vrij veel bewolking en er staat een verkoelende westen– tot zuidwesten wind. De buien nemen een rustdag, om zondag weer op volle sterkte terug te keren.

Aankomst van de buien – later ook met onweer – boven Zwolle is in de nacht naar zondag. Overdag neemt de kans op onweer vanuit het zuiden gestaag toe. Het is warm en het weer is de hele dag hoogst onbetrouwbaar, vanwege de aanhoudende kans op stevige buien.

Artikel delen: