Koken voor het goede doel

Zwolle – Je bent student, je wilt graag wat doen voor het goede doel, maar je hebt geen geld. Wat doe je dan? Je meldt je aan voor het tijdelijk restaurant Happietaria, waar mensen kunnen dineren voor een goed doel. Dertig Landstede-studenten van de koksopleiding bereiden onder leiding van bekende en minder bekende chef-koks uit de regio de maaltijden in het tijdelijk restaurant in Fermate aan de Händellaan in Holtenbroek. 

De stichting Happy Gift organiseert samen met studentenverenigingen Happietaria’s in alle studentensteden in Nederland. Happietaria’s zijn tijdelijke restaurants, waar iedereen vrijwillig werkt. In de Happietaria’s wordt de aandacht gevestigd op ontwikkelingsproblematiek: oorzaken en oplossingen. De opbrengst van Happietaria Zwolle wordt besteed aan twee doelen. Het eerste is van Wilde Ganzen en betreft de aanplant van citrus- en mangobomen op Sumba die de vele sprinkhanenplagen moeten tegengaan. De boeren leren deze bomen te onderhouden, verder te kweken en de opbrengst te verhandelen op de plaatselijke markten. Wilde Ganzen vermenigvuldigt het bedrag dat Happietaria binnenhaalt met 2,47. Het tweede doel is een initiatief van ICCO en betreft de opvang en re-integratie van slachtoffers van vrouwenhandel in Moldavië. Zij worden opgevangen, krijgen hulp en voorlichting en kunnen een vak leren.

Staaltje van samenwerking

Gasten kunnen zich via de website www.happietariazwolle.nl aanmelden voor een exquise driegangendiner van 15 euro. Ze kunnen kiezen tussen de vroege shift van 17.30 tot 19.00 uur en de late shift van 19.30 tot 21.30 uur. Het Happietaria is tot en met 20 december geopend. ‘In totaal zijn meer dan 200 mensen bezig om het project te doen slagen’, vertelt woordvoerster Dianne Geerds van het managementteam. ‘Ongeveer 150 medewerkers draaien bardiensten, bedienen en koken, meer dan veertig muzikanten verzorgen live muziek en twintig bekende koks uit de regio werken mee. We hebben drie grote sponsoren: slagerij Haverkort uit Assendorp verzorgt het vlees, de Èchte Groenteman de groente, en dankzij de stichting Driezorg hebben we de gratis beschikking over een prachtig pand.’  

Varkensfiletlapjes a la Landstede

De sfeer in Happietaria is geweldig. ‘Je zet met een heel gemêleerde groep mensen je schouders eronder voor een goed doel, dat schept een band’, zegt Dianne. ‘Gezamenlijk zorg je ervoor dat het goed komt. Voor de eerste avond hadden we bijvoorbeeld heerlijke varkensfiletlapjes, maar geen chef-kok. We hadden er helemaal niet over nagedacht hoe we dat nu lekker konden bereiken. Bart en Jorgo, de twee eerstejaars studenten van Landstede, hebben ons gered. Dat was heel erg cool. Ze hielden én de moed erin, én het was gewoon verrukkelijk. Ze toonden initiatief, zonder hun was het niet gelukt. Fantastisch.’ 

Gemotiveerd

‘Het initiatief past precies bij Landstede’, zegt docent en coördinator Diederik Evers van Landstede. ‘Wij laten de studenten graag zo veel mogelijk in en van de praktijk leren. Verder willen we middenin de samenleving staan en onze studenten maatschappelijke betrokkenheid bijbrengen. Happietaria voldoet aan veel van onze uitgangspunten. En het leuke was dat de studenten al meteen heel gemotiveerd waren om mee te doen. Het Happietaria-rooster was in een mum van tijd gevuld.’ 

Voor meer informatie: www.happietariazwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Koken voor het goede doel”

  1. kan ik eerdaags nog een collecte aan de deur verwachten om de laatste financiele gaatjes van het project te dichten, of wordt ik misschien nog eens even fijn lastig gevallen voor een kleine donatie als ik boodschappen ga doen bij de albert hein op de dobbe, terwijl ik me net heb losgeworsteld aan die priemende blikken van onze super geintegreerde oosteuropeese straatmuzikanten. of zal ik struikelen over zo’n driepoot waar zo’n gezellige ouderwetse gietijzeren ketel inhangt, waarin naar believen een gift in kan worden geworpen? Edoch, mocht men mij tegen het lijf aanlopen, zal ik niet te beroerd zijn om diep in de buidel te tasten en zeker met de feestdagen voor de deur zal ik niet op een eurootje letten. want het is en blijft een goed initiatief

Reacties zijn gesloten.