Ouderen leren mobiel bellen en sms-en

Zwolle – De ouderen in Wijkcentrum Holtenbroek weten nu precies hoe ze een sms kunnen versturen of een nieuw adres moeten toevoegen aan het adresboek van hun mobieltje. Ze leerden het tijdens de cursus ‘Omgaan met de Mobiel’ die Landstede in samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen Zwolle (SWOZ) aanbiedt. De lessen werden gegeven door eerstejaars studenten van de Landstede-opleiding Helpende Zorg & Welzijn. Op 1 december werd de cursus, die voor de vierde keer gehouden werd, afgesloten met een toets en een certificaat.  

De ouderen kregen drie lessen van elk twee uur, steeds op maandagochtend. Aan elke oudere werd een student gekoppeld, zodat de begeleiding optimaal was. De tien studenten van de niveau 2-opleiding Helpende Zorg & Welzijn verzorgden de lessen aan de hand van een speciaal lesprogramma. Onderdelen waren bijvoorbeeld beltonen instellen/veranderen, adresboek maken, voicemail inspreken/afluisteren, sms-jes versturen, berichten opslaan/verwijderen en extra functies – zoals een wekker – gebruiken.

Studenten HulpRbij

De eerstejaars studenten kregen zelf ook begeleiding: van tweede- en derdejaars studenten van de niveau 4-opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener. Deze studenten, die stage lopen bij HulpRbij, het studentenservicebureau van Landstede op het gebied van zorg en welzijn, waren verantwoordelijk voor organisatorische zaken. Denk aan het inleiden de cursus, het aan elkaar koppelen van student en ouderen, de samenstelling van de toets en het opstellen en uitreiken van het certificaat.  

Leergierig en enthousiast

“Zowel de studenten als de senioren zijn enthousiast. De ouderen zijn erg leergierig. Het is altijd een kakafonie van stemmen en beltonen in het zaaltje waar de cursus wordt gegeven”, vertelt Ria Blokzijl, programmamanager en coördinator van HulpRbij. Ze is daarom ook blij met de samenwerking tussen Landstede en SWOZ: “Wij zien dit als een uitgelezen mogelijkheid om jonge mensen op een laagdrempelige manier in contact te laten komen met ouderen. Studenten kunnen goed met een mobiel omgaan en kunnen zo gemakkelijk hun kennis overdragen. De ouderen op hun beurt leren op een eenvoudige manier hoe ze met hun mobiel moeten omgaan.” 

Informatie & aanmelding

Tot nu toe hebben veertig senioren met succes leren omgaan met hun mobiele telefoon. In 2009 starten nieuwe cursussen. Wie meer informatie wil of zich wil aanmelden kan contact opnemen met SWOZ, tel. 038-851 57 00.

 

Artikel delen:

Reageer