Gemoderniseerde energiezuinige woningen opgeleverd aan de Middelweg

Wethouder Ed Anker en Evert Leideman, directeur-bestuurder deltaWonen

Zwolle – Zwolle heeft er 72 energiezuinige appartementen bij. Aan de Middelweg liet deltaWonen drie portiekflats met zestig appartementen en twaalf garageboxen verduurzamen en moderniseren tot energiezuinige appartementen.

Het project werd in opdracht van deltaWonen gerealiseerd door TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, daarin bijgestaan door leerlingen van het Deltion College. Dankzij de samenwerking tussen deze drie partijen konden 72 huurders de afgelopen maanden hun intrek nemen in een nieuwe appartement. Dinsdag was werd het project officieel afgerond.

Dat gebeurde in het bijzijn van wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle. Na enkele korte toespraken werd een afsluitende film over het project vertoond. In deze film was onder meer de onthulling door twee Deltion-studenten te zien van een plaquette aan een zijgevel van een van de drie gebouwen. De bewoners werden eveneens verrast met een presentje. Dit werd hen aangeboden door de drie samenwerkende partijen.

Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “Met dit project leveren we een hele mooie bijdrage aan een aantal grote opgaven in Nederland zoals de woningnood en CO2-reductie. We hebben de woningen gemoderniseerd en verduurzaamd in plaats van gesloopt, we hebben extra woningen gecreëerd en we hebben een hybride-leeromgeving geboden aan studenten. Ik ben trots op de samenwerking met de betrokken partijen en vooral het eindresultaat.”

BDG Architecten tekende voor het ontwerp van dit moderniseringsproject. Een voorwaarde was om de karakteristieke uitstraling van de gevels te behouden. Daarnaast speelden circulariteit en duurzaamheid een belangrijke rol in dit project. De casco’s van de drie gebouwen bleven staan en zoveel mogelijk materialen en producten, zoals binnenwanden, werden opnieuw gebruikt. Om aan de eisen van de huidige tijd te voldoen, was het noodzakelijk om alle installaties te vervangen.

Warmteopwekking gebeurt nu vanuit een technische ruimte op het dak en in de woningen zijn micro-boosters (plug & play water/water warmtepompboilers) geplaatst. De woningen zijn voorzien van balansventilatie met warmteterugwinning en op het dak liggen zonnepanelen. Door deze aanpassingen in combinatie met goede beglazing en schilisolatie werden voor de appartementen aanzienlijke verbeteringen bereikt op het gebied van energiezuinigheid en duurzaamheid.

Dennis Dibbets, directeur Koopmans Bouw: “We hebben met alle samenwerkende partijen een mooi resultaat bereikt en ook de juiste keuze gemaakt door niet te slopen. Dit draagt bij aan circulariteit en duurzaamheid op de lange termijn. Super dat wij vanuit Koopmans hieraan onze bijdrage konden leveren.”

Studenten van verschillende bouwopleidingen van het Deltion College in Zwolle werkten mee aan het verduurzamen en moderniseren van de appartementen. Dat gebeurde onder toeziend oog van leermeesters van Koopmans. Ook kregen de studenten van hun eigen docenten theorielessen op de bouwlocatie. Voor alle betrokken partijen was dit een goede gelegenheid om onderwijs en praktijk nog beter op elkaar te laten aansluiten. Dit biedt perspectief voor goed opgeleide jonge vakmensen in de bouw.

“Voor mbo-studenten is leren in échte praktijksituaties de beste vorm van leren. Zo ook voor onze studenten die hebben meegewerkt aan de Middelweg. Omgaan met échte opdrachtgevers, omgaan met tijdsdruk en onderdeel zijn van een team. Daar hebben ze veel van geleerd. En tegelijkertijd zijn alle studenten supertrots dat ze letterlijk hun steentje hebben bijgedragen aan deze prachtige woningen. Dat geeft een boost aan hun motivatie. Zo zie je maar, leren in het écht loont!” aldus Kees Stam, leraar Bouwkunde van het Deltion College.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)