‘Zet biotechnologie op maat in’

Zwolle – Over biotechnologie bestrijden voor- en tegenstanders elkaar fel. De een ziet het gevaar, de ander de mogelijkheden ervan. Prof. G.T.P. Ruivenkamp kiest voor biotechnologie op maat. Hij stelt dat voor- en tegenstanders van nieuwe technieken te vaak de techniek en de context waarin een techniek is ontwikkeld als vaststaand beschouwen. Hij pleit ervoor om te bekijken wat de waarde van een techniek kan zijn binnen de doelstellingen van duurzame ontwikkeling. Op 18 december houdt hij hierover een lezing, toont beelden en gaat in gesprek met bezoekers over dit onderwerp. Hij houdt zijn lezing van 14.45 tot 16.45 uur in gebouw B-012 van de Christelijke Hogeschool Windesheim op de Campus te Zwolle.

 
Ruivenkamp stelt dat je technologieën moet ontwikkelen op de plaats waar je ze gebruikt. In het kort komt de aanpak er op neer dat je niet alleen naar de technologie kijkt, maar ook naar de manier waarop een samenleving die ontwikkelt en gebruikt.  Een voorbeeld van biotechnologie op maat is de lupine in Ecuador. Lupine is een gewas dat verwant is aan de doperwt. In bergstreken is het een belangrijke bron van eiwitten. Maar de bonen bevatten veel alkaloïden die eerst verwijderd moeten worden voordat ze geschikt zijn voor consumptie. De bewoners laten de lupine nu zes dagen wellen in vuil water. Daardoor lossen de alkaloïden wel op maar het vieze water zorgt voor ziektekiemen. Met biotechnologie wordt er nu gewerkt aan een lupinesoort die minder alkaloïden bevat.

Ruivenkamp publiceerde in november zijn boek: ‘Biotechnology in development: experiences from the south’. Het boek beschrijft de noodzaak van nieuwe, sterke relaties in de voedselketen en technologie wordt daarin gezien als een kans voor creatieve politiek op dit onderwerp. Hij bewandelt daarmee de zogenaamde ‘derde weg’. Het gaat er niet om of je voor of tegen biotechnologie bent, maar hoe je gentechnologie op maat kunt gebruiken.  

Ruivenkamp is bijzonder hoogleraar Biotechnologie en genomics. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met de maatschappelijke aspecten voor duurzame ontwikkelingen en voedselproductie in ontwikkelingslanden, binnen de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit. Hij is voor onderzoek en onderwijs verbonden aan het Instituut voor Innovatie en Transdisciplinair Onderzoek, het Athena Instituut. Ruivenkamp is tevens verbonden aan de Wageningen Universiteit. Het Athena instituut is een samenwerking tussen de beide universiteiten.
 
Het programma is georganiseerd in het kader van het Science café van het Studium Generale van Windesheim. Organisatoren zijn VU podium en de lerarenopleidingen exacte vakken. Het programma is vooral bedoeld voor alle studenten (exacte vakken). Andere geïnteresseerden zijn ook welkom. Toegang is gratis en aanmelden hoeft niet.
 

Artikel delen: