Hogeschool Viaa start renovatie benedenverdieping - Foto: Hogeschaal Viaa
Foto: Hogeschaal Viaa

Hogeschool Viaa start renovatie benedenverdieping

Zwolle – Vanaf half juli start Hogeschool Viaa met de renovatie van de benedenverdieping. Het huidige interieur van Viaa is verouderd en kent daarnaast verschillende stijlen, kleuren en materialen die in het interieur zijn toegepast.

Viaa wil het interieur vernieuwen en zo een geheel creëren met het gebouw. Het hele gebied (aula, mediatheek, personeelsruimte, kantine en kantoorruimtes) wordt omgetoverd tot een lichte, open ruimte waar alle functies bij elkaar komen, en waar ontmoeting centraal staat.

In 2018 voltooide Hogeschool Viaa de renovatie aan de buitenzijde. Het werd helemaal verduurzaamd en van een betonnen gebouw uit de jaren zestig transformeerde het naar een modern gebouw met een nieuwe entree.

Een impressie van de renovatie is hieronder te bekijken:

In het interieur van Hogeschool Viaa is nog een aantal oorspronkelijke elementen zeer herkenbaar aanwezig, zoals het mozaïek op de kolommen en het metselwerk. De open monumentale trap verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar. “Deze elementen blijven in het nieuwe ontwerp”, vertelt manager facilitaire dienst Bert-Jan Jonker. “Onze eerste renovatie aan de buitenzijde was een investering in stenen. Deze renovatie staat in het teken van mensen. We willen dat de begane grond het hart wordt van onze hogeschool. Een ruimte waar je elkaar kunt ontmoeten.”

Van aula naar Agora
Hogeschool Viaa noemt deze nieuwe ontmoetingsruimte Agora. “Agora was in Griekenland de plek waar het sociale leven zich afspeelde”, aldus Jonker. Het woord agora betekent verzamelplaats. De agora was in eerste instantie een ontmoetings- en vergaderplaats voor de vrije burgers. Oorspronkelijk kwam hier ook de ecclesia, Volksvergadering bijeen. Daarnaast werd de agora gebruikt als marktplaats en als plek waar men zich kon ontspannen. Jonker: “Dat is ook onze visie: het moet een plek worden waar je elkaar kunt ontmoeten, je kunt ontspannen, nieuwe informatie tot je kunt nemen of kunt studeren voor je tentamen.”

Duurzaamheid
Het gebouw won ooit de prijs voor het lelijkste gebouw in Zwolle. Maar door een nieuwe gevel tegen de oude te bevestigen, kreeg Hogeschool Viaa weer een modern uiterlijk in 2018. En met een labelsprong van G naar A werd het meteen een van de duurzamere gebouwen van de stad.

De renovatie van het interieur wordt gedaan door JHK Architecten uit Utrecht. JHK is een middelgroot, landelijk opererend architectenbureau. De ontwerpen van JHK zijn dienstbaar aan de maatschappij en gericht op de toekomst.

Foto's 3
Hogeschool Viaa start renovatie benedenverdieping - Foto: Hogeschaal Viaa
Foto: Hogeschaal Viaa
Hogeschool Viaa start renovatie benedenverdieping - Foto: Hogeschaal Viaa
Foto: Hogeschaal Viaa
Artikel delen:

Reageer