De Herberg ontvangt vorstelijke donatie

Zwolle – Daklozenopvang de Herberg heeft donderdagmiddag drie cheques ontvangen voor de inrichting van haar nieuwe gebouw. In het Sinterklaasmuseum ontving De Herberg in totaal € 14.600,=, voortkomende uit drie acties.

Afgelopen 3 oktober werd er in Hedon een Winners-benefietconcert georganiseerd, met een totale opbrengst van 5.000 euro. Daarnaast werd er een voetbaltoernooi tussen verschillende bouwbedrijven en woningcorporaties georganiseerd. Het potje ballen bracht 3.300 euro op. Tot slot is de verkoop van het fotoboek over de oude Herberg achter de WZRV-hallen de grootste bron van geld gebleken: Maar liefst 6300 euro komt hiervan ten goede aan de nieuwe Herberg. De verwachte oplevering van de nieuwe daklozenopvang is aan het eind van 2009.

Artikel delen:
Reacties 43
 1. Laten die zwervers eens gaan werken in plaats van te profiteren van de samenleving. Werk genoeg. Door ze dood te knuffelen blijven ze hangen in hun oude levensstijl. Als je geen dak boven je hoofd hebt dan word je wel creatief. Krijgen ze binnenkort ook nog een gratis abbonement op voedselbank?


  ⚠️ Meld

 2. ja, verkopen ze noge even een straatkrantje. steken ze ook even zo in tuk. uitkeringkje erbij. en wij mogen het allemaal ophoesten. trap ze maar aan het werk. afkickprogrammaatje mee laten lopen…


  ⚠️ Meld

 3. Ik hoop voor de laatste twee dat ze nooit in de problemen raken.
  Mocht het wel ooit eens gebeuren, dan hoop ik dat er voor jullie mensen zijn die zich om je bekommeren i.p.v nog verder de grond in te trappen.  ⚠️ Meld

 4. Praat geen onzin pp. Het is niet voor je te hopen, maar stel je het volgende eens voor: Je krijgt een pittige ziekte, vrouw vind je niet knap meer, je kan niet meer werken, vrouw gaat uiteindelijk bij je weg, de uitkering valt je verschrikkelijk tegen en door de crisis kan je je huis e.d. niet meer betalen. En dan… mag je hopen dat je een zéér sociaal netwerk hebt. Zo’n netwerk die je onderdak geeft, je geld toestopt en je peperdure (ziekte-)kosten betaald.


  ⚠️ Meld

 5. Meestal loopt de vrouw bij de (toekomstig) zwerver weg omdat ie toen al dronk of gokschulden had (ziek). Z’n baas wil ‘m niet meer hebben omdat ie drinkt en/of te laat op z’n werk en er een zooitje van maakt. Van de crisis heeft iedereen momenteel last. Z’n bijstands of WAO uitkering krijgt ie alleen als ie een vast adres heeft, maar hij verdomt het om z’n woonlasten op tijd te betalen (andere bestedingen) en wordt regelmatig op straat gezet. Z’n sociale netwerk bestaat uit mensen met SP gedachten die nog steeds in het communisme van Lenin geloven.  ⚠️ Meld

 6. voor ziektekosten ben ik verzekerd en de situatie die jij hier schets is beslist niet benijdenswaardig, maar zeg nu zelf. over het algemeen bestaat het op straat levende schoelje enkel en alleen uit kladlopers, alcohol en drug gebruikers.


  ⚠️ Meld

 7. Vergeet niet PP we hebben het hier wel over mensen die om wat voor redenen zo zijn geworden.
  Een grote groep heeft jammer genoeg een psychiatrische achtergrond en die tussen wal en schip zijn gevallen na hun ontslag uit een inrichting of ziekenhuis.
  Om deze mensen gelijk maar als schoelje te kenmerken vind ik nogal cru en erg kort door de bocht.
  Hoop in ieder geval dat je nooit in zo n situatie zult belanden,denk dat jij ook dankbaar en blij zult zijn met een hand en hart die je toergereikt zal worden.

  Maar het is algemeen bekent dat de meeste weerstand en afkeuring komt van mensen die zelf alles redelijk voor elkaar hebben.


  ⚠️ Meld

 8. @Pp Er zijn toch nog genoeg daklozen die niet verslaafd zijn en wachten tot er een geschikte plaats voor hen vrijkomt.
  Soms gaat dit echter niet zo snel, mensen die bijv.wachten op een plaats in een verzorgingshuis komen op een wachtlijst.
  Ook al heb je urgentie, moet je toch eerst nog wachten tot er mensen overlijden.
  Tot die tijd ben je aangewezen op een opvang.
  hoe triest je situatie dan ook is, het is nog triester dat mensen zo snel oordelen.
  Ik ben er van overtuigd dat het ook in een stad als Zwolle heel goed mogelijk is om snel dakloos te worden.
  Wat als je gewoon een koopwoning hebt en gaat scheiden en geen van tweeën kan er blijven wonen, hoe snel heb je hier dan een huis?
  En stel dan dat al je familie en vrienden zeggen bekijk het maar even lekker, ik heb geen zin om je in huis te nemen?

  In ieder geval ben ik blij dat er een nieuwe locatie komt en dat er een mooi bedrag voor de inrichting verzameld is, daar gaat de berichtgeving over.  ⚠️ Meld

 9. Gretha, als je een koopwoning hebt en gaat scheiden dan kan er altijd een van beiden blijven wonen in de woning tot die verkocht is. En in zwolle heb je zo woonruimte hoor. Genoeg makelaars die je aan een huurwoning helpen in een een paar weken tijd (Rots vasr, Direct Wonen, Maxx vastgoed, etc.). Kost een paar cent, maar altijd goedkoper dan drank en drugs.
  Blijft staan dat mensen zelf verantwoordelijk blijven voor wat ze doen. Dus ook die zogenaamde zielige zwerver.
  Dus afbreken maar die daklozenopvang. Zwolle schoon!! Laat Sinterklaas ze meenemen op zijn terugreis.


  ⚠️ Meld

 10. Zwolle schoon.

  Zwolle is redelijk schoon ,maar of dat met jou geweten zo is betwijfel ik.

  Gelukkig zijn deze mensen niet afhankelijk van mensen zoals jij/u, dan werdt het nog betreurenswaardiger voor ze.


  ⚠️ Meld

 11. Dag Zomaar,

  Mensen krijgen wat ze verdienen!!
  Zwollenaren hebben geen behoefte aan op straat rondzwalkende zuipende en spuitende zwervers met hun waardeloze straatkrant (ooit van internet gehoord?). Dat is ook helemaal niet nodig anno 2009. Maar door hun weer te knuffelen veranderd de situatie voor hen absoluut niet.


  ⚠️ Meld

 12. Ik zie dit ook liever niet.

  Het gaat erom dat ze er zijn,door welke omstandigheden dan ook.
  Iedereen weet ,dat deze mensen door hun verslaving zo labiel zijn geworden dat een zelfstandig bestaan uitgesloten is.
  Maar om ze dan maar als grof vuil aan de weg te zetten gaat mij iets te ver.
  Het lijkt mij dat de voorlichting naar de jeugd nog beter kan om dit soort excessen te kunnen voorkomen.
  Vergeet niet dat de meerderheid van deze mensen niet meer te redden zijn,en een beetje menselijkheid kan hun leed (wel of niet eigen schuld)misschien iets verzachten.
  Ik kan je vertellen dat er veel heel veel leed achter deze tragedies zitten,en ik geen enkel mens dit toe wens.
  Ook deze mensen hebben ouders/broers en zussen en die worden ook meegetrokken in deze ellende.


  ⚠️ Meld

 13. Weet je dat jij je eigen zo ongelooflijk te kijk zet? In de medische wereld is een naam bekent van mensen die niet verder dan het puntje van hun pink kijken en lachen om hun eigen domme gezegdes?Zoek het op en doe er je voordeel ermee.

  En ja ben enorm verslaafd en nog wel om de helpende hand te bieden aan mensen die het nodig hebben.

  Erg he ,moet ik nu ook naar Polen?


  ⚠️ Meld

 14. Hier zijn wel twee uitersten die tegen elkaar in gaan.

  Ik heb altijd het idee, dat wanneer je echt wil, je niet op straat hoeft te leven. (In Nederland dan.) Dus dan is het inderdaad redelijk gemakkelijk te zeggen, dat iemand er een keuze in heeft. En als je een keuze hebt zou ik ook neigen naar “kiezen voor een leven op straat = kiezen voor minder hulp”. Maar goed…dit is ook maar gewoon een gedachtengang.

  Wat als je gewoon een koopwoning hebt en gaat scheiden en geen van tweeën kan er blijven wonen, hoe snel heb je hier dan een huis?
  En stel dan dat al je familie en vrienden zeggen bekijk het maar even lekker, ik heb geen zin om je in huis te nemen?

  Gretha toch! Dan heb je het toch niet meer over vrienden?!?

  Ik vind overigens wel, dat iedereen die op straat leeft en hulp krijgt van dit soort instanties eigenlijk ook een verplicht afkickprogramma zou moeten volgen. Ik kan me ook niet goed indenken wat daar op tegen is.


  ⚠️ Meld

 15. door zulke instellingen als de herberg komt er steeds meer van dat volk op zwolle aan. wanneer we dit soort initiatieven staken zijn ze zo weer vertrokken.


  ⚠️ Meld

 16. Ik vind het niet erg dat ze er zijn Joop, het zijn toch net zo goed mensen? Ok, ze denken er anders over dan gemiddeld en hebben problemen, dat maakt ze er wat mij betreft niet minder door hoor. 🙂


  ⚠️ Meld

 17. @Plantje,

  Gretha toch! Dan heb je het toch niet meer over vrienden?!?

  Nee natuurlijk zijn dat geen echte vrienden, maar in vriendschap kun je je lelijk vergissen.
  Ik maak om mij heen heel veel mee dat als mensen in de problemen komen of ziek worden, mensen elkaar in de steek laten.
  Soms hen je jarenlang het idee dat je goeie vrienden hebt, totdat er ziekte om de hoek komt kijken.
  Misschien komen ze de eerste tijd nog wel even op bezoek, maar als de situatie niet verbeterd, wordt het vaak hard minder.
  Het lijkt wel of de mensen geen zin meer hebben om een helpende hand uit te steken.
  Klein voorbeeldje wat ik vaak mee maak is dat alleenstaanden ziek of slecht ter been zijn , dan komt er visite die gaan vervolgens weg en laten alle afwas staan.
  Ik kan mij niet voorstellen dat men dat niet in de gaten heeft, zo’n persoon heeft dan de grootst mogelijke moeite om alles op te ruimen.
  Of bij ziekte/overlijden dat mensen zeggen als ik wat voor je kan doen, moet je maar even bellen…
  Nee als echte vriend zeg je dat niet, maar zorg je dat je er bent.  ⚠️ Meld

 18. Kouwe reacties in deze donkere dagen. Pleur toch op Joop, Zwolle schoon en iedereen die jullie gedachtengoed delen.
  Denk nog maar eens ff aan die daklozen als je de temperatuur van je kachel/cv omhoog draait, stelletje schijn heilen. Niemand kiest er voor om zo te leven. Ze hebben elk hun eigen verhaal en redenen dat het allemaal niet zo makkelijk gaat als wij misschien denken. Het is lekker naar beneden trappen hé als je het beter hebt dan een ander.
  Feit is dat wanneer er een gure winter is er ongetwijfeld weer mensen ergens alleen op straat in de kou sterven.
  Eigen schuld dikke bult dan maar….ofniet?


  ⚠️ Meld

 19. Zulke reacties komen juist van mensen die zelf nog niets in het leven hebben meegemaakt en afhankelijk moeten zijn van hun medemens.
  Ik ben trotser op iemands schone karakter dan op een schoon zwolle,want als je daar doorheen prikt is het smeriger en vuiler dan je denkt.


  ⚠️ Meld

 20. Niemand kiest er voor om zo te leven.

  John, wil je echt zeggen, dat wanneer een dakloze in Nederland aangeeft niet meer op straat te willen leven dat hij/zij geen dak boven het hoofd kan krijgen?
  Het is een feit, dat ik er (goddank) nog nooit mee te maken heb gehad, maar ik heb altijd het idee gehad dat we in Nederland de verzorgingsstaat dusdanig hebben opgezet dat het niet nodig is op straat te leven als je dat niet wil.

  Is er iemand die daar werkelijk inzicht in heeft? Cijfers of wellicht te maken heeft met daklozenopvang?


  ⚠️ Meld

 21. Je kunt in Nederland altijd een (bijstands of WAO) uitkering krijgen mits je een vast adres hebt. Dag mag ook het adres van het Leger des Heils zijn.
  Maar de meeste zwervers schrijven zich niet ik voor een vast adres (lees uitkering) omdat dat ook verplichtingen met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld sollicitatieplicht, afkicken, etc.


  ⚠️ Meld

 22. Begeleiders en hulpverleners weten precies welke wegen er bewandeld moeten worden om weer een beetje fatsoenlijk mee te draaien in de maatschappij. Maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, dan moet je wel willen!!!!


  ⚠️ Meld

 23. Is er iemand die daar werkelijk inzicht in heeft? Cijfers of wellicht te maken heeft met daklozenopvang?

  Beetje krom verwoord…
  Ik bedoelde: is er iemand hier op het weblog die er werkelijk inzicht in heeft? Misschien iemand die cijfers heeft of wellicht iemand die zelf te maken heeft met daklozen, de opvang ervan, de huisvesting enz.


  ⚠️ Meld

 24. Iemand die dakloos is kan wel aangeven dat hij een plek voor zichzelf wil, dat wil niet zeggen dat dat er ook direct is.
  Niemand schijnt er bij stil te staan dat er ook oudere mensen dakloos zijn.
  Als een oudere op een plaats in het verzorgingshuis wacht, moet hij op de wachtlijst en wat ik al eerder zei, het is wachten op het overlijden van anderen…
  Dus het is niet altijd een kwestie van niet willen…


  ⚠️ Meld

 25. Ik kan geen antwoord geven die alle dakloze betreft, omdat ze allen hun eigen verhaal met de bijbehorende problemen hebben.

  Maar is het een eigen keuze als je niet meer in staat bent om eigen keuzes te maken? Wie zorgt er dan voor je als je geen netwerk hebt die je op kan vangen?
  Iedereen beredeneert hier vanuit zijn eigen kunnen en roept: Je moet wel willen, maar als je niet weet hoe?
  Het is allemaal niet zo makkelijk hoor. Verslaafd zijn ben je ook niet voor je plezier.
  Soms krijgen ze pas hulp als ze iets doen waardoor ze opgepakt worden. Ik heb wel eens vaker gelezen dat een dakloze een ruit ingooide om op het bureau te kunnen slapen.

  Zwolle schoon, waar baseer je dat op?

  Pp, wat ik voor de mede mens doe? Dat moet ik hier gaan opsommen zodat jij over mij kan oordelen of dat voldoende is?  ⚠️ Meld

 26. Veel mensen praten over ‘moet je wel willen’. Veel daklozen of verslaafden hebben van kinds af aan, al gemerkt wat voor lelijke kanten er aan de maatschappij zitten. Tussen hen zitten bijvoorbeeld mensen die misbruikt zijn, mishandeld zijn of zwaar verwaarloosd zijn.
  Als dat van kinds af aan met de paplepel wordt ingegoten, dan ontstaat er een zekere weerstand tegen deze maatschappij. Dat versterkt zich gedurende de rest van het leven, omdat gedrag wat hieruit voortvloeit niet gewenst is. Vicieuze cirkel, je kent het wel.
  Gevolg; vaak een gedragsstoornis (met zelfmedicatie ‘drugs’) en een groot wantrouwen tegenover de maatschappij.

  ‘Moet je wel willen’, klopt….kan ik niet ontkennen, maar hoe wil je verwachten van mensen die zo door de mangel zijn gehaald, dat ze bij de maatschappij willen horen? Hun ervaring is dat deze maatschappij een achterbakse rotzooi is. Ze vertrouwen het voor geen cent. En gelijk hebben ze, want zo hebben ze dit ervaren. Hun belevingswereld is zodanig anders, dat dit voor een buitenstaander moeilijk te bevatten is.

  Daarnaast lopen er mensen rond met een hersenafwijking, die ervoor zorgt dat ze uberhaupt niet meer kunnen denken, zoals dat gewenst is in de maatschappij. Dat is een ziekte. Van hen verlangen dat zij meedraaien in de maatschappij is hetzelfde als een kreupele aansporen om eens een beetje door te lopen.

  Het is best logisch dat buitenstaanders dit niet begrijpen en er dientengevolge een oordeel over geven. Persoonlijk zegt dit oordeel mij niet zoveel, omdat ik weet dat het oordeel is ontstaan uit onwetendheid. Niet uit kennis en inzicht.


  ⚠️ Meld

 27. Ik vind dat er wel best wat valide punten tussen zitten… Wat ghehe zegt en ook wat John zegt. Er staan ook wat punten tussen waar ik mijn twijfels over heb.

  Daarom zou ik zo graag de mening horen van iemand die er zelf regelmatig mee te maken heeft.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.