Schepenzaal - Foto: Gemeente Zwolle
Schepenzaal
Foto: Gemeente Zwolle

Schepenzaal oude stadhuis Zwolle gratis te bezoeken

Zwolle – De iconische Schepenzaal in het oude stadhuis van Zwolle wordt dit weekend voor het eerst opengesteld voor het publiek. Zwollenaren en bezoekers van de stad krijgen de kans om de plek te bezoeken van waaruit eeuwenlang de stad werd bestuurd.  

Gemeente Zwolle vindt het belangrijk om de rijke cultuurhistorie van haar stad onder de aandacht te brengen bij het publiek. Daarom heeft de gemeente de handen ineengeslagen met ANNO, museum in de maak, om de Schepenzaal deze zomer toegankelijk te maken voor alle Zwollenaren en bezoekers van de stad.

In de Schepenzaal werd eeuwenlang door het stadsbestuur vergaderd, maar er werd vanuit deze plek ook rechtgesproken en menig vonnis geveld. Het uitdelen van lijfstraffen was aan de orde van de dag. Er werden ook zwaardere vonnissen uitgesproken. In deze Schepenzaal is een kast met beulzwaarden die getuigen van de onthoofdingen die vroeger voltrokken zijn.

Terechtstellingen gebeurden op de Grote Markt, waar het schavot werd opgebouwd zodat alle inwoners konden aanschouwen wat er met misdadigers werd gedaan. Dit is een van de verhalen die te vertellen is over de bijzondere plek in de stadskern van Zwolle, maar er valt nog veel meer te vertellen.

Bezoekers krijgen de mogelijkheid om vrijblijvend in de Schepenzaal rond te kijken en herinneringen op te halen aan het moment dat ze hier trouwden of hun Nederlandse nationaliteit in ontvangst namen. Ze worden daarbij verwelkomd door de MeeMakers van ANNO die meer kunnen vertellen over de historische waarde van deze plek. Ook de stadsgidsen van Stadsrondleidingen Zwolle maken een extra tussenstop bij het oude stadhuis.

De Schepenzaal is vanaf 24 juli tot en met 12 september elk weekend (met uitzondering van 21 en 22 augustus) gratis te bezoeken. Op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Artikel delen: