50 jaar muziek in de bieb

Zwolle –  Op 15 december 1958 opent de openbare leeszaal in de Kamperstraat in Zwolle de eerste “uitleen-discotheek”van Nederland.  Zelfs het landelijke tv-journaal en het filmjournaal waren aanwezig. “We beginnen met 700 platen” aldus  de directrice Mej. C. Jacobs in een interview , “Geen moderne ontspanningsmuziek, maar klassieke werken” en “Als blijkt dat het experiment slaagt (..) gaan we natuurlijk uitbreiden”. Er kwam een bar met koptelefoons  en apparatuur om muziekavonden te geven met grammofoonmuziek. De uitleendiscotheek had bij aanvang 116 leden.

 

Daarna is muziek niet meer weg te denken uit de bieb, het uitlenen van LP’s  en later cd’s en muziekdvd’s  nam enorm toe. Vrijwel iedere bibliotheek in Nederland is sindsdien met succes muziek uit gaan lenen. Klassiek wordt nog steeds uitgeleend, maar popmuziek voert toch de boventoon. De laatste jaren loopt het uitleencijfer iets terug. Dat komt vooral omdat muziek steeds meer gekopieerd en gedownload  wordt.

In het begin was men nog huiverig om de kostbare platen uit te lenen. Ten onrechte, concludeerde de directrice van de bibliotheek. In 1960 leende de bibliotheek ruim drieduizend LP’s uit, waarvan er 6 met beschadigingen werden afgevoerd. Overigens moet de lener de beschadigingen betalen: een krasje kost bijvoorbeeld twee gulden. Het experiment heet geslaagd. In 1970 opende de nieuwe uitleendiscotheek aan de Melkmarkt met ruim 4500 LP’s in alle muziekgenres, en had meteen 600 leden. 

De naam discotheek werd in de zeventiger jaren verruild voor fonotheek.  Belangrijkste reden was de opkomst van discomuziek. Dat zou snel tot vergissingen kunnen leiden. Een andere reden was de uitbreiding met de uitleen van muziekcassettes, de naam discotheek (uitleen van grammofoonplaten) werd daardoor minder geschikt. 

De langspeelplaten van toen zijn verdwenen, maar  50 jaar na dato bezit Bibliotheek Zwolle 24.000 cd’s en ruim 1700 muziekdvd’s. De eerste 10 maanden van 2008 werden ruim 74.000 cd’s en muziekdvd’s uitgeleend, een deel daarvan komt elders uit het land. Vooral  de Centrale Discotheek in Rotterdam heeft een enorme collectie waar alle bibliotheken uit putten.  Sinds kort zijn alle muziektitels op te zoeken en te reserveren met een druk op de knop  in de catalogus van Bibliotheek Zwolle.

De muziekavonden werden lunchconcerten van conservatoriumstudenten en andere liveoptredens  in bibliotheek of Statenzaal.  

De ontwikkelingen gaan in rap tempo door. Bibliotheek Zwolle onderzoekt op dit moment wat die nieuwe ontwikkelingen voor de inrichting van de muziekafdeling en voor de muziekcollectie betekenen. 

Artikel delen:

Reageer