Kalverstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Kalverstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer in het weekend: Broeierig warm, Franse buien in aantocht

Zwolle – Zaterdag zijn Franse buien in aantocht. Die worden niet voorafgegaan door knoflookdampen, maar wel door sluierbewolking op hoogte. De zon komt daar in de ochtend doorheen.

De temperatuur in Zwolle loopt flink op: naar 25 graden of nog iets warmer. Een broeierige warmte, want de lucht wordt vochtiger. De wind is zwak tot matig uit het oosten. In de loop van de dag worden de wolkensluiers dikker. Tegen de avond doemen uit het zuiden de eerste opbollende stapelwolken op. Flink opbollende stapelwolken, met donderkoppen erop. Onweer is de in avond te verwachten. Trekt zo’n bui over de stad, dan kan hij zomaar een paar emmers regenwater per vierkante meter afleveren.

Vooraf valt niet te zeggen of zo’n bui precies over Zwolle zal trekken. Voorlopige berekeningen laten het zwaartepunt van de buitenactiviteit ten zuiden en oosten van ons plaatsvinden. Het advies is dus om je buienaradar-app paraat te houden.

Ook in de nacht naar zondag is nog een bui mogelijk, met of zonder onweer. De activiteit zal in de nacht uitdoven. Er is vooral in het buitengebied kans op een nachtelijke mistbank.

Zondagochtend is er ruimte voor zonneschijn, maar er scharrelen ook wolken rond. Het kwik loopt vlot op naar ongeveer 25 graden. Deze warmte is een goede voedingsbodem voor nieuwe buien met onweer. Er is kans op code geel vanwege mogelijk veel neerslag.

Zondagochtend komt uit het zuiden misschien al een bui opzetten. In de loop van zondagmiddag wordt de kans daarop een stuk groter. Dan kan eentje met veel neerslag boven de stad arriveren. Regen, donder en bliksem zijn ook in de avond nog mogelijk. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richtingen. Bij een bui kan de wind korte tijd uit zijn slof schieten.

Een lagedrukgebied bij Schotland is verantwoordelijk voor het weer in de nieuwe week. Het blijft dagelijks buien richting onze omgeving sturen. Het is minder warm. De middagtemperatuur ligt in de buurt van 23 graden, wat trouwens niet verkeerd is. Maar je moet elke dag een bui incalculeren.

Artikel delen: