Kunstwerk ‘Mythe’ terug in Holtenbroek

Zwolle – Op vrijdagmiddag 5 december 2008 onthulden wethouder H. Kenkhuis (Cultuur) en de heer W. Rave, directeur van Driezorg het kunstwerk van Wim Doorschodt dat voorheen in de Scheppingskerk heeft gehangen, maar sinds kort een nieuw onderkomen heeft in woonzorgcentrum Fermate.  

Het 42-jaar oude kunstwerk ‘Mythe’ is een uit beton-emaille vervaardigde sculptuur die destijds is gemaakt naar aanleiding van een crisisperiode in het huwelijk van de kunstenaar. Het kunstwerk is voor meerdere uitleg vatbaar.Dominee emeritus Van Veldhuizen, vroeger ook wel bekend als de ‘imam van Holtenbroek’, lichtte aan de aanwezigen het kunstwerk toe: Te zien is hoe een splijtend monster met opengesperde muil een scheiding teweeg brengt tussen een verschrikt echtpaar. De man vlucht naar links en de vrouw met de kinderen naar rechts.

Begin september 1976 werd de sculptuur met een kraanwagen in de kerk geplaatst. Het gemeentelijke kunstwerk is echter geen eigendom van de kerk geworden maar langdurig aan de kerk in bruikleen gegeven.

Toen de Scheppingskerk in andere handen overging en de nieuwe eigenaren geen belangstelling hadden voor het kunstwerk, heeft de gemeente de sculptuur weer met een kraanwagen uit de kerk laten weghalen. In afwachting van een nieuwe openbare locatie in de wijk Holtenbroek werd de sculptuur opgeslagen in een loods van de gemeente. Sinds 20 november jongstleden is in de centrale hal van woonzorgcentrum Fermate een mooie plek gevonden om het kunstwerk weer op te hangen. Belangstellenden kunnen vanaf 5 december het kunstwerk dagelijks bekijken tijdens openingstijden (tussen 08.30 en 21.00 uur).

Artikel delen: