Presentatie Vechtdal Bier in Zwolle

Zwolle – Zwolle heeft zijn uitverkiezing als Hoofdstad van de Smaak 2008 mede te danken aan de regio. Met name het Vechtdal is de bakermat van veel regionale producten die stad en regio tot een culinaire topbestemming maken. Sinds gisteren heeft het Vechtdal zijn eigen regionaal geproduceerd bier.

Tijdens de  Winter en Christmas Fair in de IJsselhallen vond onlangs de officiële presentatie van het zogenoemde Vechtdal Bier plaats. Een behoorlijk aantal genodigden, waaronder Sander Janssens van Slow Food Zwolle, Henk van Voornveld van RBT Vechtdal IJsseldelta, een aantal leden van het Zwolse Biergenootschap “Gij zult Genieten”,  Harry Donkers van VechtdalProducten, de teler van de brouwgerst Jan Weijdeman en natuurlijk de bierbrouwers zelf, Heico en Harry Blekkenhorst van Bierbrouwerij de Pauw en Carina Kelder van Bierbrouwerij de Mommeriete keurde het bier op een aantal punten. Te beginnen bij de geur, de kleur en als belangrijkste: de Smaak.

Vechtdalproducten als basis

Het VechtdalBier is niet zomaar bier. Het is gebrouwen van in het Vechtdal biologisch geteelde gerst . VechtdalProducten heeft hier een belangrijk aandeel in gehad. Om de biodiversiteit in het Vechtdal te vergroten, wordt, in samenwerking met  o.a. Natuurmonumenten geëxperimenteerd  met het telen van verschillende gewassen. Brouwgerst is er daar een van. En met goed resultaat. Maar liefst 15 ton kwam er dit jaar van de akkers van Jan Weijdeman. Nadat de gerst vermout was, is het aan de genoemde bierbrouwers verkocht, die er beide op hun eigen manier een heerlijk blond bier van gebrouwen hebben. Dit zeer tot tevredenheid van de genodigden en van de bezoekers van de Winter en Christmas  Fair Boven ’t Maaiveld. Het bier van de Mommeriete uit Gramsbergen heeft de naam Vechtdal Blond gekregen. Pauw, uit Den Ham/Ommen noemt het bier Vechtdal Bier Pauw’s Blonde Trots.

Artikel delen: