Nieuw in Zwolle en omgeving: JenaXL

Zwolle – Na de zomervakantie van 2009 start een unieke vorm van voortgezet onderwijs in Zwolle en omgeving op basis van het Jenaplanonderwijsconcept. Onder de naam JenaXL start het Thomas a Kempis College met Jenaplan voortgezet onderwijs.

Het initiatief voor deze nieuwe middelbare school komt uit het Jenaplan basisonderwijs. In Zwolle en omgeving zijn Jenaplan basisscholen goed vertegenwoordigd, maar was er tot nu geen voortgezet onderwijs. Om vorm en inhoud te geven aan de nieuwe Jenaplanschool zijn 16 enthousiaste docenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs inmiddels gestart met een Jenaplanopleiding. In samenwerking met het Thomas a Kempis College wordt JenaXL een school op de niveaus vmbo tot vwo.

Veel keuzemogelijkheden, maar met structuur

Jenaplanonderwijs biedt geen ander onderwijs dan een reguliere middelbare school, maar biedt het wel op een andere manier aan. Zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid tussen leerlingen en docenten staan centraal. Het uitgangspunt van Jenaplan is: leren van en met elkaar. Daarom zitten leerlingen van twee leerjaren en verschillende niveaus in één groep.

Vanaf het derde jaar wordt onderscheid gemaakt tussen leerlingen van vmbo en havo/vwo. Vakken worden daarom bij Jenaplanonderwijs geïntegreerd in projecten, waardoor leerlingen het geleerde direct kunnen toepassen. Ook lopen leerlingen jaarlijks drie maal een week stage. In deze week vormen zij zich een beeld van de maatschappij en worden ze aan het denken gezet over hun beroepskeuze. JenaXL wordt een huiswerkvrije school met schooldagen van 8.45 uur tot 15.45 uur. Structuur is van belang: leerlingen hebben veel keuzemogelijkheden en vrijheid, maar dat betekent niet dat er geen regels of structuur is.

 

Thomas a Kempis Zuid wordt JenaXL

JenaXL start na de zomervakantie in het gebouw van het Thomas a Kempis College, locatie Zuid.  De 44 eersteklassers die nu op TaK Zuid zitten krijgen de keuze om door te stromen naar het tweede leerjaar van JenaXL, TaK centrum of een andere school. Het Thomas a Kempis College gaat met elk van de ouders van deze leerlingen in gesprek om hen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden naar het gewenste vervolgonderwijs.

 

Open huis op 5 februari

JenaXL organiseert voor alle ouders en leerlingen van groep 8 en andere belangstellenden een open huis op donderdag 5 februari 2009 van 16.00 tot 20.00 uur aan de Gelijkheid 3 in Zwolle.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.