Mastenbroek - Foto: Wouter Steenbergen
Mastenbroek
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon en stapelwolken, rond het middaguur misschien een buitje

Zwolle – Maandagochtend rond acht uur is het ongeveer 13 graden in Zwolle, maar in de vroege ochtend is het waarschijnlijk nog een paar graden frisser geweest. Afkoeling door nachtelijke opklaringen, die er ‘s morgens ook nog zijn.

De zon is er dus bij maandagochtend. Ook de rest van de dag is dat het geval. In de loop van de ochtend en in de middag wel in gezelschap van steeds meer stapelwolken. Die doen het grootste deel van de dag geen kwaad, al is er rond het middaguur een iets verhoogde kans op een buitje. Het betreft dan een stapelwolk die onder invloed van zonnewarmte uitgroeit tot het buienstadium. Het is maar de vraag of zo’n wolk precies over de stad trekt. In de middag wordt het uiteindelijk ongeveer 19 graden.

Dat is onder de maat voor begin augustus. Maar in de zon en uit de wind voelt het warmer aan. In sommige Zwolse tuinen en parken wordt met een beetje geluk toch 20 graden gehaald. Uit de wind zitten is niet moeilijk, omdat hij slechts zwak tot matig is. Kracht 2 à 3, ‘s ochtends uit het westen, in de middag meer uit het noordwesten.

Maandag en ook dinsdag profiteren we van enige hogedrukinvloed boven de Noordzee. Dat is geen slecht nieuws. De stroming is echter vanuit westelijke richtingen, waar de warmte meestal niet vandaan komt.

In de nacht van maandag op dinsdag valt de wind weg. Er kunnen in de nacht en vroege ochtend mistbanken ontstaan, vooral rondom Zwolle. Dinsdagochtend is er vermoedelijk enige bewolking die het de zon moeilijk maakt. In de loop van de dag verwachten we meer zonneschijn in de stad. Het is de hele dag droog.

Vanaf woensdag nemen lagedrukgebieden vanuit het westen de controle over ons weer over. Ze sturen gebieden met regen en buien deze kant op. De temperatuur boekt in de tweede helft van de week lichte winst: het kwik stijgt in Zwolle weer iets boven de 20 graden.

Artikel delen: