Enquête in Berkum over aardgasvrij maken

Enquête in Berkum over aardgasvrij maken

Zwolle – In Berkum valt vanaf dinsdag 3 augustus een envelop met daarin een enquête op de mat. Wijkbewoners ontvangen een lijst met vragen over hun wensen, zorgen en ideeën over het verduurzamen van hun woning en het vervangen van aardgas door een nieuw energiesysteem.

De enquête is afkomstig van Stichting Duurzaam Berkum, woningcorporatie deltaWonen en de gemeente Zwolle. Die willen zo veel mogelijk te weten komen over hoe de wijk denkt over de route naar een energieneutrale wijk. De enquête moet iedereen in Berkum bereiken, ook mensen die kritisch staan tegenover het aardgasvrij maken.

De resultaten van de enquête worden meegenomen in de plannen, die op hun beurt weer worden besproken met de hele wijk. Dit past in de werkwijze van Berkum Energieneutraal: er gebeurt niets zonder dat inwoners worden betrokken.

In Berkum wordt al een tijd door inwoners, gemeente, woningcorporaties en andere partners gewerkt aan de weg naar een energieneutrale wijk. Inwoners worden hierin vertegenwoordigd door Stichting Duurzaam Berkum, waarin onder meer de wijkvereniging en VV Berkum vertegenwoordigd zijn.

Een wijk energieneutraal maken gaat niet in één keer, maar juist in kleine stapjes. Maar alle stapjes gaan richting duurzame energie. De eerste stap is het isoleren van de gebouwen in de wijk, zodat ze klaar zijn om aan te sluiten op een nieuw energiesysteem als vervanging van aardgas. De gemeente en Stichting Duurzaam Berkum hebben hiervoor een subsidie van 4 miljoen euro ontvangen van het Rijk.

Maar wat vinden wijkbewoners hier nu eigenlijk van? Zitten woningeigenaren, huurders en verhuurders hier op te wachten? Met welke zorgen van inwoners moet rekening worden gehouden? Wat hebben ze nodig aan informatie van de gemeente of het Rijk? En zijn er enthousiaste wijkbewoners die mee willen helpen aan dit duurzame doel?

Allemaal vragen waar de Berkumers deze zomer rustig over na kunnen denken, want de inleverdatum is pas 8 september. Tijdens deze vakantieperiode staan medewerkers van de gemeente en vrijwilligers van Stichting Duurzaam Berkum klaar om vragen naar aanleiding van de enquête te beantwoorden. Vragen kunnen worden gesteld via www.berkumenergieneutraal.nl/contact.

Monique Schuttenbeld, wethouder Energietransitie: “Ik nodig alle wijkbewoners van harte uit om deze enquête in te vullen. Het is ontzettend belangrijk dat wij als gemeente weten wat er leeft bij onze inwoners. Dan kunnen we rekening houden met de wensen van de wijk en weten we waar inwoners over willen meepraten.”

Ben Koopman, voorzitter Stichting Duurzaam Berkum: “Stichting Duurzaam Berkum is er voor alle inwoners. We vinden het belangrijk dat Berkumers laten weten hoe ze het spoor naar energieneutraal ervaren. We hebben al regelmatig wijkbijeenkomsten en webinars georganiseerd, maar hier komen natuurlijk niet alle wijkbewoners op af. Met deze enquête hopen we iedereen te bereiken. Ook de kritische geluiden willen we graag horen, want zo kunnen we onze rol als vertegenwoordiger van alle wijkbewoners nog beter invullen.”

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Ikke niet. Ik onderneem zelf niets als ik het moet betalen. Ik ben een paar keer bij een voorlichtingsavond geweest en weet je wat je dan ziet: half Berkum komt met de auto naar het wijkcentrum. Allemaal bmw’s mercedes etc etc. Te lui om een stukje te lopen of te fietsen. En maar roepen dat het milieu/klimaat hen aan het hart gaat.


  ⚠️ Meld

 2. Dat moeten dan zo n 2.127 auto’s geweest bij elkaar geweest zijn (Bron: Wikipedia Inwoners 2017).
  Echt? Zoveel?
  Waar hebben ze tegenwoordig nog zoveel parkeerplaatsen? Hihi.


  ⚠️ Meld

 3. Klopt Henk ook de houtkachels gaan straks weer in overvloed in de hens door deze zelfde milieu bewuste mensen.Ik haak ook af maak het zelf wel uit.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.