Tafeltennis Zwolle mist eerste kans op eredivisie

Oss – De heren van Tafeltennis Zwolle zijn er in de eerste poging ondanks de aanwezigheid van een grote supportersschare niet in geslaagd om een plek in de eredivisie veilig te stellen. In Oss moesten ze de bloemen aan Agin Otten Heerlen laten. Volgende week zaterdag 13 december komt de tweede kans tegen de nummer 7 van de afgelopen eredivisie, Messchendorp Pallet uit Harkstede (bij Groningen).

In de wedstrijd tussen de beide winnaars van de eerstedivisiepoules bleek meteen dat de eerste wedstrijd de belangrijkste is. In die wedstrijd kwam de Zwolse kopman Gerben Last op een 2-1 voorsprong tegen Eric-Jan Ververs, maar kon deze voorsprong niet vasthouden. In de vijfde game kwam hij nog wel terug van eenn 9-5 achterstand naar 10-10, maar daarna trok Ververs toch aan het langste eind: 10-12. Een domper die het Zwolse team ook in de volgende wedstrijden parten speelde. Matthias Sijtstra had zoals verwacht weinig in te brengen tegen de Limburgse kopman Michiel Janssen. De 2-0 achterstand betekende dat de druk op Robert Jan van der Heijden om zijn wedstrijd tegen Ken van Gellekom in winst om te zetten erg groot werd. Die druk bleek te groot. Ook deze wedstrijd ging met 3-1 naar de ploeg uit Heerlen. Daarmee was eigenlijk al vrij duidelijk wie er zou gaan winnen, maar Gerben Last en Robert Jan van der Heijden konden in het dubbel eindelijk wat terug doen. De volgende twee wedstrijden zouden moeten uitwijzen of er toch nog iets inzat voor Tafeltennis Zwolle.

Michiel Jansen maakte al snel een eind aan de illusies die de ploeg uit Zwolle eventueel nog had door via een duidelijke 3-0 gedecideerd Gerben Last terug te wijzen. Dat Robert Jan van der Heijden daarna won van Eric Jan Ververs was alleen maar uitstel van executie. Via Ken van Gellekom en de uitblinkende Michiel Janssen kwam een 6-2 stand op het bord en dus de overwinning en promotie van Agin Otten Heerlen.

De Zwolse ploeg krijgt nog een herkansing. Aanstaande zaterdag wordt ook op neutraal terrein de promotie/degradatiewedstrijd gespeeld tegen Messchendorp Pallet uit Harkstede. Dan wordt volgens het eredivisiesysteem gespeeld (7 wedstrijden in plaats van 10). Winnen de Zwolse heren deze wedstrijd dan spelen zij het komend seizoen alsnog in de eredivisie, anders gaan zij proberen om hun prestatie van dit jaar te herhalen en wederom de titel te pakken in de eerste divisie.

De gegevens op een rij:
Agin Otten Heerlen – Tafeltennis Zwolle 6-2

1-0 Eric-Jan Ververs – Gerben Last 11-8, 8-11, 11-13, 11-6, 12-10
2-0 Michiel Janssen – Matthias Sijstra 11-6, 11-4, 11-7
3-0 Ken van Gellekom – Robert Jan van der Heijden 11-8, 10-12, 11-5, 11-7
3-1 Janssen/Ververs – Last/van der Heijden 11-6, 10-12, 12-14, 11-3, 8-11
4-1 Michiel Janssen – Gerben Last 11-6, 11-2, 11-4
4-2 Eric-Jan Ververs – Robert Jan van der Heijden 9-11, 6-11, 11-7, 7-11
5-2 Ken van Gellekom – Matthias Sijtstra 11-6, 11-4, 11-9
6-2 Michiel Janssen – Robert Jan van der Heijden 9-11, 11-6, 11-6, 11-6

Paul Appels

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Erg jammer, het spel van Lat is altijd scherp en technisch. Mooi om naar te kijken en dan is de teleurstelling groot. Maar gerben, volgende keer beter!!


  ⚠️ Meld

 2. Volgend keer
  En die volgende keer is al aanstaande zaterdag 13 december om 14.00 uur in Deventer (bij Tafeltennisvereniging Swift). Dan spelen Gerben en zijn teamgenoten de promotie/degradatiewedstrijd tegen Messchendorp Pallet uit Harkstede. De tweede (en laatste) kans om nu al eredivisie te halen. Ik sluit me graag aan bij Pp: mooi om naar te kijken (en nu ook wat dichterbij, dus geen reden om niet te komen!).


  ⚠️ Meld

 3. Na de nederlaag in de promotiewedstrijd tegen Agin Otten uit Heerlen afgelopen zaterdag krijgen de heren van Tafeltennis Zwolle nog een tweede en laatste kans om zich promoveren naar de eredivisie. Aanstaande zaterdag is bij Swift in Deventer de nummer 7 van de afgelopen eredivisiecompetitie, Messchendorp Pallet uit Harkstede (bij Groningen), de tegenstander van de Zwollenaren.
  Deze promotie/degradatiewedstrijd wordt gespeeld volgens het systeem van de eredivisie. Dat betekent maximaal 7 wedstrijden. De ploeg die het eerst 4 punten heeft gehaald, speelt komend seizoen in de eredivisie.
  De tegenstander uit Harkstede is veel bekender voor Robert Jan van der Heijden, Gerben Last en Matthias Sijtstra dan Agin Otten Heerlen. De afgelopen jaren hebben in de competitie de ploegen regelmatig tegenover elkaar gestaan en ook individueel zijn er veel confrontaties geweest die dan weer in het voordeel van de één, dan weer in het voordeel van de ander uitvielen. Er zijn dus zeker kansen voor Tafeltennis Zwolle. Maar dan zullen de spelers nog een keer alles uit de kast moeten halen, voordat zij aan een welverdiende rustperiode beginnen. Met name voor Gerben Last, maar ook voor Robert Jan van der Heijden is het jaar lang geweest. Gerben heeft in de zomerperiode voluit doorgetraind met het oog op zijn deelname aan de Paralympische Spelen in Beijing en Robert Jan heeft hem daarbij als sparringpartner veel terzijde gestaan.

  De wedstrijd begint zaterdag om 14.00 uur in de fraaie accommodatie van Swift Deventer aan de Bekkumerstraat 11 in Deventer.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.