Meteorenzwerm Perseïden bereikt hoogtepunt

Meteoor
Foto: Pixabay

Zwolle – Aan de nachthemel boven Zwolle verschijnen momenteel meer ‘vallende sterren’ dan normaal. Het is de meteorenzwerm Perseïden, die jaarlijks rond half augustus zijn hoogtepunt heeft.

Meteoren zijn geen vallende sterren. Het is klein gruis uit de ruimte dat met zeer hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Daarbij lichten deze deeltjes, die vaak niet groter zijn dan een zandkorrel, op. De snelheid van de Perseïden is ongeveer 60 kilometer per seconde. Door de wrijving met de lucht veroorzaakt zo’n supersnel stukje ruimtepuin op een hoogte van 80 tot 120 kilometer een kortdurend lichtspoor dat aan de nachthemel te zien is.

Dat lichtspoor kan best spectaculair zijn. Perseïden zijn met het blote oog gemakkelijk waarneembaar en daarom is het waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwerm van het jaar. Soms zijn ze feller dan de sterren aan de hemel. Het allerbeste moment om Perseïden te zien is in de nacht van 12 op 13 augustus (nacht van donderdag op vrijdag) rond 3.45 uur. Een paar dagen voor en na het hoogtepunt op 13 augustus is er ’s nachts al verhoogde activiteit waarneembaar van meteoren.

Het moet wel helder weer zijn, met zo weinig mogelijk bewolking. Voor de komende nachten ziet dat er behoorlijk gunstig uit. Alleen sluierbewolking zou dit keer een klein nadeel kunnen zijn. Maar het is bekend dat de felste Perseïden ook door dunne bewolking heen te zien zijn.

Onder goede omstandigheden kunnen tijdens het hoogtepunt tientallen meteoren per uur worden waargenomen. En mogen er dus net zo veel wensen worden gedaan! De meeste meteoren van de Perseïden-zwerm verschijnen vanaf middernacht aan de noordoostelijke hemel. Ze komen schijnbaar vanuit het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam Perseïden. Dit jaar is maanlicht geen spelbreker, want de maan is om middernacht al onder.

Een goede manier om meteoren te zien is gewoon recht omhoog kijken, nadat het donker is geworden. Om niet continu met je hoofd in je nek te moeten staan, kun je het best waarnemen vanuit een ligstoel, vanaf een kampeerbed of iets dergelijks. Op een donkere plek buiten de stad met zo weinig mogelijk achtergrondlicht is ideaal. Deze nachten is het fris, wie zich warm aankleedt houdt het het langste vol buiten en ziet de meeste Perseïden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)