Minima hebben moeite met termijnbetaling belastingen

Zwolle –  De SP heeft vragen gesteld aan het college over de betaling van de gemeentelijke heffingen. Uit de brieven hierover van de gemeente blijkt dat door de centrale invordering de huidige mogelijkheid tot vier betalingstermijnen per 1 januari 2009 zijn aangepast in twee betalingstermijnen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om in vier termijnen te betalen. De mensen hebben wel de mogelijkheid om via een automatische incasso in acht opvolgende termijnen het bedrag van deze heffingen te voldoen. Mensen met een laag inkomen kunnen hierdoor in de problemen komen als zij zich niet prettig voelen bij het afgeven van een machtiging.

“Voor voornamelijk mensen met een laag inkomen is het onmogelijk om de gemeentelijke heffingen in twee termijnen te betalen. De bedragen zijn te hoog, waardoor mensen niet genoeg overhouden om de vaste lasten te betalen”, aldus fractievoorzitter van de SP, Tjitske Siderius. “Deze mensen worden nu gedwongen om een machtiging af te geven voor een automatische incasso. Niet iedereen voelt zich hier prettig bij. Er moet daarom een mogelijkheid blijven bestaan om in meer termijnen de gemeentelijke belastingen te kunnen betalen.” De SP wil van het college weten of zij de betalingstermijn van vier keer per jaar willen blijven handhaven.

  

Geacht college,

In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad, wil ik namens de SP vragen stellen over de gemeentelijke heffingen.

Inleiding

In november heeft de afdeling publiekszaken brieven verstuurd over de betaling van de gemeentelijke heffingen. Uit deze brieven blijkt dat door de centrale invordering de huidige mogelijkheid tot vier betalingstermijnen per 1 januari 2009 zijn aangepast in twee betalingstermijnen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om in vier termijnen te betalen. De mensen hebben wel de mogelijkheid om via een automatische incasso in acht opvolgende termijnen het bedrag van deze heffingen te voldoen.

Voor mensen met een laag inkomen is het bedrag voor twee termijnen nu te hoog. Deze mensen worden nu gedwongen om een machtiging af te geven voor automatische incasso. Echter, niet iedereen voelt zich prettig bij het afgeven van deze machtiging.

Dit brengt ons bij de volgende vragen:

1.      Waarom is de betalingsregeling voor de gemeentelijke heffingen (gedeeltelijk) gewijzigd en worden mensen hierdoor gedwongen om een machtiging af te geven? Kunt u dit toelichten?

2.      Kan de wethouder zich voorstellen dat hierdoor mensen met een laag inkomen, die het onprettig vinden om een incasso af te geven, in de problemen komen met het betalen van deze gemeentelijke heffing? Wat is uw oordeel hierover?

3.      Is de wethouder bereid om te bekijken of er een mogelijkheid is om de vier betalingstermijnen opnieuw leven in te blazen, zodat de mensen die geen automatische incasso willen afgeven geen problemen ondervinden bij het betalen van de gemeentelijke heffingen? Zo nee, waarom niet?

Namens de SP-fractie;

Tjitske Siderius

Artikel delen:
Reacties 9
 1. leg ze maar weer in de watten, straks wil sp nog een ambtenaar 8x per jaar langs de deur het geld laten ophalen. waarom zet sp niet maar gelijk in op kwijtschelding ? het gaat toch bijzonder goed in nederland dus dat kan makkelijk.


  ⚠️ Meld

 2. Ik ben er ook niet blij mee. Ik maak nooit gebruik van machtigingen en ik baal best van het feit dat ik nu gedwongen ben om het in twee grote bedragen te gaan betalen.


  ⚠️ Meld

 3. Je zou een machtiging moeten hebben met 12 termijnen. Gewoon iedere maand betalen. Betalen moet je toch…uitstellen van rekeningen geeft vaak alleen maar ellende…


  ⚠️ Meld

 4. Ik begrijp eerlijk gezegd het probleem niet.
  Je krijgt de keuze of in twee keer betalen of een machtiging invullen en in 8 keer betalen.
  Als je dan absoluut niet de machtiging wilt invullen, leg je toch iedere maand dat geld opzij?
  Dat is dan toch de consequentie van de keuze die je maakt?
  Plantje heeft gelijk, betalen moet je toch.  ⚠️ Meld

 5. Gretha ik geloof dat deze mensen niet met geld kunnen omgaan en zeker niet elke maand wat opzij leggen .Het zijn mensen waarbij elke cent gelijk weer uitgegeven moet worden aan onzinnige dingen .Maar de rekeningen die toch betaald moeten worden schuiven ze opzij.De SP moet niet zeuren ze moet die mensen leren hoe je met geld omgaat en dat je de rekeningen betaald.


  ⚠️ Meld

 6. @ Pieter: is dat een taak van de SP? Het is een taak van de maatschappij. Niet iedereen met weinig geld kan er ook niet mee omgaan.
  En Plantje heeft wel gelijk, gewoon verdelen. Zo betaal je wel de rekening, maar niet ineens.


  ⚠️ Meld

 7. minima en gemeentelijke oplichterij
  bezoek de website http://www.leoverhoef.nl en wees dan niet verbaasd maar word eens wakker hoe je als inwoner van een gemeente gewoon als een pure economische opbrengst beschouwd word.
  En dit werkt ook door richting de rijksoverheid met de 40 belastingen en het politieke motto “tel uit je winst” en besef hoe harder en langer je werkt des te minder vrijheden je als burger heeft om van het leven te genieten.
  Je werkt om te leven mmaar je leeft niet alleen om arbeid te verrichten.


  ⚠️ Meld

Reageer