Zwollenaar veroordeeld voor schietincident Oude Vismarkt in 2019 - Foto: Arjen van der Zee
Foto: Arjen van der Zee

Zwollenaar veroordeeld voor schietincident Oude Vismarkt in 2019

Zwolle – Een 25-jarige man is donderdag veroordeeld voor het schieten op een terras aan de Oude Vismarkt in Zwolle. Hij krijgt een taakstraf van 160 uur plus een voorwaardelijke celstraf van 140 dagen met een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden.

De Zwollenaar schoot op 14 juli 2019 met een omgebouwd gaspistool gericht naar de grond. Hierbij werd niemand geraakt. Daarom wordt hij vrijgesproken van poging doodslag en poging tot zware mishandeling. De rechtbank veroordeelt hem wel voor ernstige bedreiging van twee slachtoffers. Ook maakte hij zich schuldig aan illegaal wapen- en munitiebezit.

De aanleiding van het incident lag in een eerdere ruzie tussen twee groepen. De rechtbank rekent het de Zwollenaar zwaar aan dat hij met een omgebouwd en geladen wapen heeft rondgelopen en dat hij er niet voor heeft teruggedeinsd om dit wapen ook te gebruiken.

Ongeoorloofd wapenbezit is volstrekt onaanvaardbaar vanwege de dreiging die daarvan uitgaat voor de veiligheid van anderen, aldus de rechtbank. De rechter meent dat ook in deze zaak weer is gebleken dat het dragen van een wapen snel leidt tot het gebruik daarvan.

Artikel delen: