Festival IJssculpturen Zwolle succesvol van start

Zwolle – Het Nederlands IJssculpturenfestival is afgelopen zaterdag officieel geopend. In het eerste weekend brachten 7500 mensen een bezoek aan de ijs- en sneeuwbeelden die een chronologisch overzicht van de bijbel geven. In totaal is in Zwolle 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw gebruikt. Het festival, dat in een thermische tent van 2.000 m² op het manifestatieveld in Park De Weezenlanden plaatsvindt, is nog te bezichtigen tot en met zondag 1 februari 2009.

Toen de poorten naar de koude ijs- en sneeuwwereld opengingen, stonden er al bezoekers te wachten. Tot de eerste kijkers behoorden zelfs mensen uit Italië. De bezoekers waren onder de indruk van de prachtige sculpturen in de koude ruimte. Sommige beelden reikten tot het zes meter hoge plafond. De bijbelse vertellingen zorgden voor een aanzienlijk hoog gehalte van herinnering. ”Ik ben erg bijbelvast”, gaf een bezoekster uit Veenendaal aan. ”De uitgebeelde scènes sloten voor mijn gevoel goed aan. Wat de kunstenaars hebben gepresteerd, grenst aan het ongelooflijke.” Een groot aantal bezoekers liep het rondje door de bijbelse geschiedenis meer dan één keer. ”Ik ga al voor de vierde keer rond”, vertelde een bezoeker uit Leeuwarden. ”Ik vind het erg prettig dat die mogelijkheid er is.”

Het aantal van 7500 bezoekers bezorgde Sculpture Events een tevreden gevoel. ”Het is altijd even afwachten hoe het festival in een andere plaats wordt ontvangen”, liet persvoorlichter Martin Hoekstra weten. ”Maar dit weekend heeft aangetoond dat het festival hier prima op zijn plaats is.”

Trouwen op het IJssculpturenfestival

Aangezien er vanaf 1 januari 2009 in Zwolle overal getrouwd mag worden, heeft de organisatie van het Nederlands IJssculpturenfestival besloten dat er vanaf dat moment ook op het festival mensen in de echt kunnen worden verbonden. Wat is er mooier dan in een witte jurk trouwen, omgeven door prachtige beelden van sneeuw en ijs. Natuurlijk kan het jawoord ook in de warmere Winterstube gegeven worden, waarna er een fotosessie gedaan kan worden tussen de vele winterse beelden.

Openingstijden

Het Nederlands IJssculpturenfestival in Zwolle is tot en met zondag 1 februari 2009 dagelijks geopend van 10.30 tot 21.00 uur, met uitzondering van 24 en 31 december 2008, want dan is het festival tot 18.00 uur geopend. Op Nieuwjaarsdag (donderdag 1 januari 2009) zijn de sculpturen te bezichtigen van 13.00 tot 21.00 uur. Tijdens de kerstdagen is het Nederlands IJssculpturenfestival gewoon te bezichtigen van 10.30 tot 21.00 uur.

Entreeprijzen

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 8,50. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar kost een kaartje € 4,50. Kinderen tot 4 jaar mogen onder begeleiding van een ouder het festival gratis bezoeken. Een familieticket, bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen vanaf 4 jaar kost € 22,50. De entree voor 65-plussers en minder validen met begeleiders bedraagt € 7,50. Groepen vanaf 20 personen krijgen € 1,00 korting op de voor hen geldende toegangsprijs.

Bezoekersinformatie

De bezoeker wordt aangeraden warme kleding en schoeisel te dragen. De temperatuur in de tentoonstellingsruimte bedraagt namelijk 8 graden beneden het vriespunt. Na een tocht langs de sculpturen kunnen de bezoekers zich in de gezellige ‘Winterstube’ opwarmen met een kopje warme chocolademelk of Glühwein en genieten van andere winterse gerechten en drankjes.

De ijs- en sneeuwsculpturen zijn te bezichtigen in een thermische tent op het manifestatieveld van Park De Weezenlanden, gelegen aan de Wethouder Alferinkweg in Zwolle. Van maandag tot en met vrijdag kunnen bezoekers parkeren in een van de vele parkeergarages in de buurt van het festivalterrein. In het weekend kunnen bezoekers hun auto ook parkeren bij het Provinciehuis Zwolle, Luttenbergstraat 2, 8012 EE Zwolle. Wie een routeplanner wil gebruiken, kan het beste het adres van het Provinciehuis Zwolle aanhouden. Reizigers met het openbaar vervoer nemen bij het station van Zwolle buslijn 1. Uitstappen bij de halte Provinciehuis.

De website www.ijssculpturenfestival.nl biedt allerlei nuttige informatie.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. ijssculpturen
  Geachte heer/mevr. ik zougraag even telefonisch contact willen over de mogelijkheden, wij willen met een groep komen van bijna 30 mensen op 19 dec. a.s.

  met vriendelijke groet, Bertus Pellenberg.


  ⚠️ Meld

 2. Het eerste huwelijk van 2009 vind plaats in Zwolle.

  Bij het ingaan van het nieuwe jaar, om middernacht, geeft een stel uit Roosendaal elkaar het ja-woord. Dat doen ze op het IJssculpturenfestival bij een temperatuur van acht graden onder het vriespunt. Met ingang van 1 januari 2009 mag in Zwolle op elk tijdstip en overal worden getrouwd.  ⚠️ Meld

 3. Ik ben geweest en vond er niets aan. lange rijen voor de ingang en steenkoud binnen. uiteindelijk komt het lint mensen uit in een cafe, waar vervolgen wel een lekker bakkie koffie kunt krijgen


  ⚠️ Meld

 4. Ik vind en vond het werkelijk een schitterende tentoonstelling. Ware kunst in de kou. Ik heb mijn ogen uitgekeken. ’t Enige minpuntje vond ik dat de sculpturen zo ontzettend dicht op elkaar stonden, zodat je praktisch geen totaalplaatje van voorstellingen kon nemen. Voor degenen die nog heen willen; is het handig om kaartjes via internet te kopen. Dat scheelt geld en je kunt meteen doorlopen. Wel moet je nog een programma zien te bemachtigen, dat je in het cafe/restaurant kunt kopen. (Misschien een tip voor de organisatie; dat er ook programma’s bij de ingang van de ijshal te verkrijgen zijn).


  ⚠️ Meld

 5. Krijgen we in de winter van 2009/2010 weer een ijsculpturenfestival in Zwolle te zien ? Ik vond het ook zeer geslaagd, prachtig gemaakt en inderdaad erg koud. ;D


  ⚠️ Meld

 6. Beschrijving van de beelden…
  Hallo,

  Heeft er iemand ook de beschrijving van de prachtige beelden? Ik was afgelopen weekend geweest, maar ben het boekje met de beschrijvingen kwijt geraakt. Zou iemand het hier kunnen vermelden? Alvast hartstikke bedankt!!  ⚠️ Meld

Reageer