Justitie vervolgt gevangenisdirecteur in Zwolle

Zwolle – Het openbaar ministerie (OM) wil de 53-jarige directeur van een penitentiaire inrichting in Zwolle vervolgen voor dood door schuld.

In de isoleercel van de Zwolse inrichting kwam in mei dit jaar een 47-jarige gedetineerde om het leven door een acute darm doorbloedingsstoornis. Het slachtoffer kreeg geen hulp van gevangenispersoneel. Het OM stelde in juli een strafrechterlijk onderzoek in, dat zich richtte op de rol van de directeur van de inrichting. Uit dat onderzoek is gebleken dat de directeur er niet voor heeft gezorgd dat de gedetineerde de hulp kreeg die hij nodig had. Hem wordt daarom het in hulpeloze toestand laten van het slachtoffer en dood door schuld ten laste gelegd. De man zit al sinds het begin van het onderzoek thuis.

Bron: Telegraaf

Artikel delen:
Reacties 25
 1. De bron is in alle gevallen gewoon het ANP. De Telegraaf heeft alleen een paar zinnen omgegooid zodat ze het als eigen bericht mochten melden.

  Het blijft natuurlijk een vreselijk drama.


  ⚠️ Meld

 2. En dan gaan we een directeur maar vervolgen….

  En beroepscrimineel en junk die al jaren geen respect voor zijn eigen lichaam toont legt het loodje (het ging om een junk uit nijmegen die 106 dagen nog moest zitten voor DIVERSE straffen).

  Die maakt trammelant (waarom ga je anders de isoleer in…)en zijn brakke lichaam trekt dat niet meer! Ga dan vervolgens maar een hardwerkende man vervolgen….

  Nederland op zijn smalst! Ik zal die beroepscrimineel geen seconde missen! Seponeer de zaak tegen die directeur! Moeten die boefjes maar zorgen dat ze niet in de bak komen!


  ⚠️ Meld

 3. Zwolleeder -ik zal er geen seconde van wakker liggen -als ik jou NOOIT meer hier op deze site zouden tegenkomen. Maar waarschijnlijk vind jij het stoer -om hier de ‘keiharde jongen’ uit te hangen. Bestond er maar een automatisch filter -die super domme reacties (zoals die van jou) direct van de site wist.


  ⚠️ Meld

 4. wat er echt is misgegaan die bewuste dag is niet te achterhalen alleen zal de directie toch wel weten waar ze mee bezig zijn dus vrijspraak voor de directie is mijn mening want zoals gezegt zit hij niet voor niets in de isoleer


  ⚠️ Meld

 5. Tuurlijk Joop, je zit niet in de isoleer om er zinloos te sterven. Heb je ook gelezen dat er een onderzoek is geweest waarut blijkt dat de directeur schuld heeft?

  Enig idee wat deze`junk` heeft door moeten staan voordat hij uiteindelijk stierf?

  De directie is zeker wel aansprakelijk gezien ze de directeur als eindverantwoordelijk zien bij deze situatie.
  Hij heeft een dode op zijn naam staan en daar mag hij ook voor gestraft worden. Een dokter laten komen was blijkbaar te veel gevraagd voor deze man.

  Mensen sterven zodra mensen met invloed zoals Zwolleeder gaan denken. Vervangen dus die directeur die gewoon thuis mocht zitten tijdens dit onderzoek ipv een cel waar hij hoort.


  ⚠️ Meld

 6. Jora, volgens mij is dat redelijk te achterhalen. Het feit dat de overleden man in de isoleercel zat, kan te maken hebben met doorgeslagen gedrag. Dat is omdat hij zich waarschijnlijk opstandig/agressief heeft gedragen. Dat wil niet zeggen dat de man niet serieus genomen dient te worden, als het aankomt op het werk maken van zijn klachten. Als een gevangenisbewaker de verantwoordelijkheid op zich wil nemen, aangaande deze mensen, zal hij die ook moeten uitvoeren. Dat is hier niet gebeurd. Nu koester ik geen wraak tegen de directeur, hij zou het vast niet met opzet hebben gedaan, maar het is wel een grote nalatigheid. Daar mag wel de nodige aandacht aan besteed worden, lijkt me. Een crimineel zou voor dergelijk gedrag gestraft worden, dus dan geldt datzelfde ook voor een gevangenisdirecteur.

  Daarnaast; ik geloof ook niet in de onvoorwaardelijke oprechtheid van alle gevangenisbewakers. Naar alle waarschijnlijkheid is er een gegronde reden tot isoleer geweest, maar het is voor mij geen garantie. Ik heb in mijn jeugd wel eens te maken gehad met politie, maar daar lopen er een aantal tussen, die zodanig gefrustreerd zijn, dat ik liever een verslaafde met een blauwe pet op zie lopen….


  ⚠️ Meld

 7. @john, laat mij erbuiten svp. ik moet me eerst ff verdiepen in de feiten voordat ik met iets kom en waarom je altijd maar zit te schelden is mij een raadsel. de redactie vind het blijkbaar goed dus kunnen we de grenzen van fatsoen hier weer stukje gaan verleggen.

  =========

  Nee!
  Joop heeft gelijk dat als John het woord ’tjappie’ gebruikt, dat niet chique is. Dat woord is dan ook in die alinea verwijderd.
  Verder ziet deze Admin. geen scheldpartij.

  On-topic a.u.b.


  ⚠️ Meld

 8. @zwolleeder beter houd je gewoon je mond!! want wat jij nu zegt slaat nergens op!!! dit is gewoon een ernstige misdrijf en dat moet nou eenmaal gestraft worden!


  ⚠️ Meld

 9. Hahaha, ja mijn fout Joop, dacht dat die onzin post weer eens door jou of Pp gedaan was, maar dat was ene Jora.
  Mijn excuses hier voor! Niet afgeven op de redactie hoor.
  Succes met het verdiepen in feiten…hahaha


  ⚠️ Meld

 10. Nu weer ff ontopic,

  er is een onderzoek geweest en van daaruit gaan ze deze man aanklagen. Dat is een feit toch? Van daaruit formuleren we een mening, de een roept maar wat en de ander denkt echt na en daar discuseren we over. Hoeveel hoeden en randen heb je dan nog meer nodig.
  Hoeveel van deze zaken zijn er niet bekend geworden vraag ik mij eigenlijk af?


  ⚠️ Meld

 11. Eigenlijk als je het zo bekijkt…
  Je weet niet waarvoor de gedetineerde vast zat…

  Maar een feit is, dat de gedetineerde na het begaan van overtredingen, onderzoek en een rechtzaak in de cel gezet is.
  Tegen de gevangenisdirecteur loopt een onderzoek en dat is hier voor de meeste mensen al reden iemand schuldig te achten…dat is ook weer vreemd!


  ⚠️ Meld

 12. Ik denk dat ze zich wel twee keer bedenken om een directeur van een gevangenis te gaan vervolgen denk je ook niet?
  Enig idee wat dit voor gevolgen heeft voor alle andere gevangenssen? Dit is een daad stellen, wat uiteraard ook goed is, voor de rest van Nederland. Er zullen nieuwe protocollen komen en onderzoeken hoe het met de werkwijzes in de rest van Nderland gesteld is. Het werk van de bewaarders zal nu nog verder onder de lop genen worden denk ik.
  Misschien krijgen deze sitauties nu voorrang op alle andere activiteiten die er op da moment spelen waardoor bijvoorbeeld de dagstructuur voor de rest van de gevangenen ook helemaal omgegooid dient te worden, ik noem maar wat. Duidelijk lijkt mij wel dat er veel gaat vernaderen of die directeur nu schuldig bevonden word of niet.


  ⚠️ Meld

 13. Plantje, er kwam uit het onderzoek naar voren dat de gevangenisdirecteur niet juist gehandeld heeft. Dus het lijkt me niet onterecht dat hieruit conclusies worden getrokken.

  John, ik denk dat directeuren van gevangenissen juist strak berecht zullen worden. Nederland heeft een en ander uit te leggen gehad over de gevangenisbrand op schiphol. Ik denk dat dat een invloed heeft gehad op gevangenissen dat de veiligheid voor de gevangenen, hoger in het vaandel staat. Het kan me voorstellen dat de directeur de tijd niet meeheeft. Maar goed, blijft speculeren, van de juridische gang van zake omtrent dergelijke situaties weet ik natuurlijk maar barweinig af 😉


  ⚠️ Meld

 14. Nee, heb je helemaal gelijk in, maar van gevolgen ,inderdaad zoals de schiphol brand ,weten we wel veel af.
  Ze zullen wel straks berecht worden indien het naar buiten komt. Ze zij we het toonbeeld vn de gevangenissen en daar mag natuurlijk niet te veel mee mis zijn. Zeker niet ten nadele van de publeke opinie tov gevangenissen.
  Even iets anders/aansluitend.

  Denken jullie dat er straks ook particuliere gevangenissen zoals in de joe es of eej gebouwd zullen worden?


  ⚠️ Meld

 15. Het cameratoezicht op de 47-jarige gedetineerde fietsendief H.T. die op 2 mei in een isoleercel in de Zwolse gevangenis overleed, blijkt te hebben gefaald.

  Dat bleek donderdag tijdens de rechtszaak tegen de gevangenisdirecteur Bert van R. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt hem verantwoordelijk voor het overlijden. De strafeis is 240 uur taakstraf.

  Het personeel van de gevangenis wist niet dat de man onder cameratoezicht stond en de monitor waarop ze hem in de gaten moesten houden, stond uit. De man werd in de isoleercel gezet omdat hij dreigde zichzelf iets aan te doen.

  Ruzie

  Hij kreeg ruzie met de bewakers omdat die weigerden een arts voor hem te halen. De gevangene klaagde over pijn in zijn buik. Na zijn overlijden bleek dat de man een acute doorbloedingsstoornis van de dunne darm had.

  Directeur Van R. was niet op de hoogte van de medische toestand van de 47-jarige man. Behalve aan de darmaandoening, leed de man aan diabetes en gebruikte hij methadon. Van R. heeft zich als verantwoordelijke onvoldoende inzicht verschaft in de medische toestand, vindt het OM.  ⚠️ Meld

 16. nou vind het schandalig is niet de eerste keer dat iemand daar dood gaat in de gevangenis
  het is te ernstig voor woorden laat ze daar beter op letten er heeft in 2007 ook al iemand zelf moord gepleegd vriendelijke groet sandra


  ⚠️ Meld

 17. Ik hoorde gisteren dat negen mensen de man gezien hebben en niemand de situatie dusdanig ernstig beoordeelde dat er levensgevaar was. Nou weet iedereen weer precies hoe het zit, zonder de details te kennen, maar ik benijd de directeur van zo’n gevangenis niet. Het is net als in de jeugdzorg: wie wil er (net als in de jeugdzorg) zo’n baan nog hebben? Doe je het goed dan hoor je niemand en maak je een fout dan schreeuwt iedereen moord en brand. Ik brand er mijn vingers niet aan….en oordeel er dus ook niet te hard over.


  ⚠️ Meld

 18. Als bewakers en directeuren op de stoel gaan zitten van een dokter en hun kont verbranden dan moeten ze ook op de blaren zitten.

  Als ik in de cel zou zitten met vreselijke pijnen dan zou ik ook uit mijn dak gaan als er geen medische hulp geboden zou worden.
  Wie niet???

  Een taakstraf in deze is mijn inziens wel een erg milde straf.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.