Cocaïne kopers krijgen SMS van politie - Foto: Gerrit-Jan Mondria
Foto: Gerrit-Jan Mondria

Cocaïne kopers krijgen SMS van politie

Zwolle – Ruim 250 kopers van cocaïne ontvangen vandaag een sms-bericht van de politie. De telefoonnummers stonden in telefoons van coke-dealers in Zwolle. In de sms staat een link naar een website waar de afnemers hulp kunnen zoeken om te stoppen met hun verslaving. Het is de tweede keer dat een dergelijke sms naar kopers van cocaïne wordt gestuurd.

Op de website www.stopsos.nl staan verhalen van Zwollenaren die met succes van hun verslaving zijn afgekomen. Daarnaast is er een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen waar gebruikers naar toe kunnen gaan om aan hun verslaving te werken.

Begin 2021 werd voor het eerst een sms gestuurd naar kopers van cocaïne. Vanwege privacy is het niet bekend hoeveel ontvangers van de SMS daadwerkelijk hulp hebben gezocht. Uit het bezoek aan de website is het volgende af te leiden (de cijfers zijn niet te herleiden naar personen):

Vanuit de sms zij 350 personen naar de homepage gegaan
70 personen klikten door naar de pagina’s voor hulpverlening.
8 personen hebben direct vanaf de site met hulpverleners gebeld.
100 bezoekers klikten door naar de 12 stappen / zelfhulpgroepen
Cocaïne Anonymus (één van de zelfhulpgroepen) geeft aan dat er een sterke toename in WhatsApp-vragen was direct na de sms-actie.
Vanaf de start van de actie zijn er tot nu 3000 unieke bezoekers.

Via de website liet een ontvanger van de sms deze anonieme reactie achter:
“Ik vind dit oprecht een klasse actie om mensen die ermee in aanraking zijn geweest erop te attenderen dat er aan de achterkant veel problematiek bevindt. De fijne lijn tussen recreatief en ondersteuning is voor veel mensen troebel en lastig. Ik zet mij dan ook in om tot een zekere mate deze mensen te voorzien van (opbouwende) feedback. Ik was wat terughoudend om dit bericht te openen maar besef dat ik persoonlijk weinig tot niks te verbergen heb. “

Onderzoeken naar drugshandel
De telefoonnummers van de gebruikers komen uit telefoons van dealers die in beslag zijn genomen tijdens politieonderzoek. De zaaksofficier van het OM Oost-Nederland gaf toestemming voor het gebruik van de nummers voor deze actie. De actie maakt onderdeel uit van een samenwerking van de gemeente Zwolle, RIEC Oost-Nederland, OM Oost-Nederland en Politie Oost-Nederland.

Meld misdaad
De samenwerkende partijen geven de afnemers een kans om hun leven weer in eigen hand te krijgen en hulp te zoeken. Ondertussen gaan de onderzoeken naar drugshandel en druggerelateerd geweld onverminderd door. Voor het oplossen van dit soort misdrijven heeft de politie de hulp van inwoners nodig. Dat kan via de wijkagent, via 0900-8844, social media of via Meld Misdaad Anoniem.

Artikel delen: