Zwolse nierdonor is klaar voor triathlon in Arnhem - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Zwolse nierdonor is klaar voor triathlon in Arnhem

Zwolle – Zaterdag staat Wilbert Jansen aan de start van de Gelreman. De 27-jarige Zwollenaar doneerde eind vorig jaar een nier aan zijn schoonmoeder. Jansen doet mee aan de triathlon om te laten zien dat je met één nier prima kan leven. Hij hoopt dan ook een inspiratiebron te worden voor anderen die een nier willen doneren.

De psychomotorisch therapeut liet zich voor de donatie goed informeren. Toen hij besefte dat de risico’s van nierdonatie gering zijn besloot hij een nier af te staan aan zijn, aan een nierziekte lijdende, schoonmoeder.

Tijdens de onderzoeken bleek de bloedgroep van Jansen niet te passen bij zijn schoonmoeder waardoor een directe donatie onmogelijk werd. Er werd gekozen voor een cross-over traject. De nier van Jansen werd bij een geschikte ontvanger getransplanteerd en zijn schoonmoeder kreeg een nier van een andere donor.

Na de donatie herstelde Jansen voorspoedig. In de eerste weken na de operatie mocht hij niet tillen en binnen vier weken was hij weer pijnvrij. Jansen besloot om de hele wereld te laten zien dat je prima kan leven met één nier. Volgens hem is het meedoen aan een triathlon de ultieme manier.

Dit jaar was Jansen vaak te vinden in het monumentale Openluchtbad in Zwolle. Honderden baantjes heeft hij daar getrokken om zaterdag klaar te zijn om maar liefst 3,8 km te kunnen zwemmen.

Als hij zaterdag uit de Rijkerswoerdseplas in Arnhem komt moet hij snel naar zijn racefiets. Tussen Arnhem en Nijmegen fietst hij 180 kilometer over de dijken langs de Nederrijn en de Waal. Daarmee is de kous nog niet af voor de nierdonor. Als toetje moet er nog een complete marathon (42 km + 195 m) worden gelopen voor de eindstreep in zicht is.

Afgelopen vrijdag liep Jansen zijn laatste trainingsrondje door Zwolle. Nu is het tijd om rust te pakken. “Ik ben klaar voor de Gelreman,” zegt Jansen. “Enige waar ik wat last van heb is een lichte voetblessure, met rust pakken hoop ik dat het zaterdag goed gaat.”

Of Jansen de finish gaat halen weet hij niet. “Het gaat enorm zwaar worden, mijn lichamelijke conditie is goed en het zal echt aankomen op fitheid en de mentaliteit om niet op te geven.” Met dat karakter zit het wel goed bij Jansen. Je bent al een winnaar en vechter als je een nier af wilt staan aan iemand anders en dan ook nog eens een triathlon wilt volbrengen.

Wilbert Jansen heeft zijn eigen serie, genaamd ‘Leven op 1 maNier’ gemaakt. Wie hem en de Nierstichting wil steunen kan hem volgen op https://levenop1manier.nl/.

Foto's 3
Zwolse nierdonor is klaar voor triathlon in Arnhem - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Zwolse nierdonor is klaar voor triathlon in Arnhem - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.