Han Peter Lucas - Foto: Ingezonden foto
Han Peter Lucas
Foto: Ingezonden foto

Zwolse amateur-triatleet eerste Nederlander op EK Ironman

Zwolle – Tijdens het EK Ironman in Frankfurt op 15 augustus gaf Zwollenaar Han Peter Lucas een groot aantal professionele triatleten het nakijken. Hij eindigde als eerste Nederlander, tweede in zijn leeftijdsklasse en in totaal op de 34e plek van 1500 deelnemers.

3,8 kilometer zwemmen, 180 km fietsen en daarna nog een marathon (42,2 km) lopen. En dat binnen 9 uur en 10 minuten. Dit kunnen alleen de allerbeste, getrainde atleten. Hoe kan Lucas zich als amateursporter, vader van twee jonge kinderen en met een full time baan meten met professionals? En dat nog wel op zijn eerste hele triathlon?

Han Peter Lucas: “En dan krijg ik ook een mail waarin ik word uitgenodigd om deel te nemen aan het WK op Hawaii. Dat is een droom die uitkomt!” De komende tijd wordt het trainen, trainen en nog eens trainen om het in februari 2022 op te nemen tegen de top van de wereld. Het wordt nu belangrijk om ervoor te zorgen dat zijn uitrusting tip top in orde is. “Met de juiste hulp van familie en vrienden en hopelijk toekomstige sponsors, hoop ik deze droom samen waar te maken.”

Hoe heeft deze Zwollenaar dit voor elkaar gekregen? Lucas: “Het is een kwestie van discipline, trainen, voeding, een geweldige vrouw, de juiste mensen die me helpen en een beetje talent. Waar ik overigens wel een beetje laat achter kom. Op mijn veertigste…”

Lucas: “Ik had in mijn hoofd hoe snel ik ieder onderdeel wilde voltooien. En wist dat mijn voeding erg belangrijk zou zijn. Ik heb veel steun en hulp gehad mijn vrouw en kinderen, mijn trainer en familie en vrienden. Dat ik me nu Ironman mag noemen is te gek!”

Tijdens de race in Frankfurt leefde het thuisfront mee via een live tracker app van Ironman en ook via een vriend ter plaatse die iedereen in een groeps-app op de hoogte hield. “Niemand geloofde wat daar in Frankfurt gebeurde, we waren al blij als hij zou finishen,” zegt een vriend.

Zijn prestatie tijdens de Ironman in Frankfurt bezorgt Han Peter Lucas een uitnodiging voor het WK Ironman dat gepland staat in februari 2022 op Hawaii.

Foto's 2
Han Peter Lucas - Foto: Ingezonden foto
Han Peter Lucas
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: