Assendorperdijk - Foto: Wouter Steenbergen
Assendorperdijk
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Onzekerheid over verdwijnen van de Noordzeebewolking

Zwolle – Donderdag is de hamvraag of het grijze wolkendek boven Zwolle dit keer wél opgeruimd wordt. Woensdag lukte het niet. Er staat op hoogte een zwakke stroming vanuit het noorden tot noordwesten en daar bevindt zich boven de Noordzee een ruime voorraad bewolking.

De zon blijkt niet krachtig genoeg om de aangevoerde wolken op te lossen. We moeten het hebben van de brede opklaringen die aanwezig zijn ten noordoosten van ons. Als de stroming iets meer naar die hoek kantelt – en die verwachting is er – dan wisselt Zwolle grijsheid in voor zonneschijn. Maar het is de vraag of dat donderdag al gebeurt.

Een aantal weermodellen is optimistisch, ze denken dat de zon in de loop van de dag wel in beeld komt boven de stad. Dan wordt het ook meteen iets minder koel.

Zonder zon blijft het kwik in de Zwolse thermometers net als woensdag iets onder de 20 graden steken. Met een middagzonnetje is 21 graden haalbaar. Hoe het ook uitpakt, het blijft donderdag droog. En er staat vrijwel geen wind. Mocht de bewolking in de vroege ochtend toch al openbreken, dan is er meteen kans op mistbanken. Onder een gesloten wolkendek zal dat niet gauw gebeuren.

In de nacht naar vrijdag lijkt de kans op opklaringen groter en dus ook de kans op mist in de ochtend. Vrijdag is ook de kans dat we de zon te zien krijgen een stukje groter te worden.

Het weekend ziet er goed uit. De ruimte voor de zon wordt nog groter en het blijft beide dagen droog. De wind draait naar het oosten, waarvandaan droge en warmere lucht wordt aangevoerd. De temperatuur zit vanaf zondag in de lift.

Volgende week zien we de terugkeer van een zomerse temperatuur in Zwolle. Berekend wordt 25 graden onder veel zon. Wel is er kans op een enkele regen– of onweersbui.

Artikel delen: