Frisse doorstart voor Beweegtuin in Holtenbroek - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Frisse doorstart voor Beweegtuin in Holtenbroek

Zwolle – Na een reeks vernielingen en diefstallen is de Beweegtuin in Holtenbroek weer open voor het publiek. Eerder dit jaar, in mei, liet beheerder Wicher van de Worp (75) weten zich in de steek gelaten te voelen door de gemeente en politie. Het parkje met fitnesstoestellen zat toen al vier maanden op slot door toedoen van vandalen.

Na de publicatie kwam er schot in de zaak. De gemeente gaf aan te zorgen dat alle schade zou worden gerepareerd. Zwolle Doet kwam in actie. Een groepje vrijwilligers gaf de Beweegtuin een grondige schoonmaakbeurt. Ook werd onkruid verwijderd waardoor het parkje er een stuk frisser uitziet. Wethouder Dorrit de Jong kwam op bezoek bij Van de Worp in de beweegtuin. Het deed de kwieke Holtenbroeker goed. “Een persoonlijk gesprek, face to face, maakt alles minder afstandelijk en herstelt het vertrouwen.”

Het was Van de Worp ook een doorn in het oog dat hij keer op keer aangifte deed bij de politie en er nooit iets over terug hoorde. Wijkagent Berthold Snippe liet destijds weten op de hoogte te zijn van de ellende in speeltuin De Regenboog en de Beweegtuin. De wijkagent gaf aan dat het voor de politie onmogelijk is om daders op te pakken als er geen enkel aanknopingspunt is, zoals ooggetuigen.

In het opsporingsprogramma van RTV Oost ‘Onder de loep’ deed Snippe een oproep aan het publiek. Hij vroeg aandacht voor de vernielingen in de Beweegtuin, in het nabijgelegen moestuinencomplex en vernielingen aan auto’s in de wijk. Het heeft niet kunnen leiden tot aanhoudingen echter lijkt het er wel op dat sindsdien het aantal vernielingen in Holtenbroek merkbaar is gedaald. Ook Van de Worp merkt dit.

De Beweegtuin en de naastgelegen speeltuin zijn inmiddels ook voorzien van een goed werkend beveiligingssysteem met bewakingscamera’s. Wijkagent Snippe is hier blij mee. “Als er nu weer iets gebeurd hebben we de onverlaten ook op beeld staan.” Snippe is duidelijk, voor de politie is het vernielzuchtige gedrag onacceptabel. “Als we weten wie het zijn dan doen we er zeker iets aan.”

De 75-jarige beheerder is tevreden dat de herstelde Beweegtuin na acht maanden sluiting een frisse doorstart kan maken. Iedereen kan weer gratis gebruik maken van de toestellen om te sporten. Hij is blij met de verbeterde contacten met gemeente en politie. “Nu ik de gezichten er bij ken is het ook een stuk makkelijker om ze direct te benaderen als er iets is.” Helemaal uit de zorgen is Van de Worp nog niet. Graag zou hij zien dat er wijkbewoners af en toe toezicht willen tijdens de openingsuren van Speeltuin de Regenboog. “Dan kan ik ook eens een keertje vrij nemen.” Vrijwilligers kunnen zich bij hem aanmelden. De speeltuin en Beweegtuin zijn schuin achter het wijkgebouw Holtenbroek te vinden, nabij de Beethovenlaan.

Foto's 3
Frisse doorstart voor Beweegtuin in Holtenbroek - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Frisse doorstart voor Beweegtuin in Holtenbroek - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen: