Zwollenaar (30) veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag, diefstal en vernieling

Zwollenaar (30) veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag, diefstal en vernieling

Zwolle – De rechtbank in Arnhem heeft donderdag een 30-jarige man uit Zwolle veroordeeld tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Hij moet daar twee jaar verblijven.

De man schond met zijn auto opzettelijk en in ernstige mate de verkeersregels, waardoor levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel ontstond. Hierbij vernielde hij een lantaarnpaal. Ook maakte de man zich schuldig aan het samen plegen van een diefstal. Op 30 mei 2020 werd de man door meerdere politieauto’s achterna gezeten om hem tot stoppen te dwingen. De achtervolging ging door Waardenburg, Opijnen, Zaltbommel en Velddriel.

Het was een dollemansrit die ongeveer een half uur duurde, waarbij vijf politieauto’s zware schade opliepen en een lantaarnpaal werd vernield. De man maakte zich verder nog schuldig aan het samen plegen van een diefstal van een stroomkabel op 12 mei van dit jaar in Geldermalsen.

De achtervolging had een grote impact op meerdere politieagenten. Zij stonden doodsangsten uit en wilden met gevaar voor eigen leven het voertuig doen stoppen om slachtoffers te voorkomen. Ook burgers zijn door het rijgedrag van de Zwollenaar erg geschrokken. Het is een geluk dat de gevolgen beperkt zijn gebleven tot materiële schade.

Kijkend naar de ernst van de zaak en het feit dat verdachte de laatste vijf jaar meerdere keren is veroordeeld voor meerdere strafbare feiten, is volgens de rechtbank alleen een ISD-maatregel passend. De maatregel wordt voor twee jaar opgelegd. De straf is daarmee gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Bron: rechtspraak.nl

Artikel delen: