Almelose Kanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Almelose Kanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zonneschijn door sluierwolken heen, vrijwel windstil

Zwolle – Maandagochtend is er vooral in het buitengebied van Zwolle kans op lage mistbanken. Die lossen tijdens de ochtendspits op. De dag begint frisjes, ongeveer 11 graden op de thermometer. Er is witte sluierbewolking hoog boven de stad te zien en die wordt langzaam dikker.

Vaak betekent dit dat een front nadert. Ook deze keer, maar het passeert in zeer verzwakte vorm. Er komt geen regen uit de wolkenlaag. En waarschijnlijk blijft de zon erdoorheen schijnen. De zonnestraling wordt wel gedempt, zodat de temperatuur minder hoog uitvalt dan zondagmiddag. Toen noteerde het weerstation van Weblog Zwolle in Dieze-Centrum onder een wolkeloze hemel een maximum van 24,8 °Celsius. Maandag is de maximumtemperatuur in de stad aan het eind van de middag ongeveer 22 graden.

Een hogedrukgebied ligt boven ons hoofd. Het zorgt ervoor dat de activiteit van genoemd front onderdrukt wordt en dat het vrijwel windstil is. In de avond en nacht naar dinsdag zijn er nog wolkenresten aanwezig boven onze omgeving. Er is geen wind en het koelt ’s nachts af naar ongeveer 13 graden.

In de loop van dinsdag verdwijnen de wolkensluiers geleidelijk en wordt het steeds blauwer boven de stad. De zon schijnt onbelemmerd en de temperatuur gaat omhoog naar 24 graden. Onder de zomerblauwe hemel blijft het natuurlijk droog. De oostenwind is zo zwak dat hij in de stad nauwelijks merkbaar is.

Woensdag is de wind een fractie sterker en draait naar het zuidoosten, waarvandaan over land droge en nog warmere lucht hierheen komt. Onder een volop schijnende zon is het een prachtige dag. Een middagtemperatuur van maar liefst 27 graden lijkt realistisch voor Zwolle.

Donderdag belooft nog zo’n warme, zomerse septemberdag te worden. Er is onweer onderweg naar onze omgeving, maar dat bereikt ons vermoedelijk niet eerder dan in de avond of nacht.

Artikel delen: