Leerlingen Het Mozaiek en De Zuidster helpen hun ouders recyclen - Foto: Wecycle
Foto: Wecycle

Leerlingen Het Mozaiek en De Zuidster helpen hun ouders recyclen

Zwolle – Leerlingen van basisscholen CBS Het Mozaiek en CBS De Zuidster uit Zwolle helpen hun ouders recyclen. Bewaarsmoezen kunnen echt niet meer!

In Nederlandse woningen liggen overal afgedankte elektrische apparaten, ook wel e-waste genoemd, die al lang ingeleverd hadden kunnen worden voor recycling. Maar het komt er heel vaak niet van. De kinderen van basisscholen CBS Het Mozaiek en CBS De Zuidster uit Zwolle gaan hun (groot)ouders nu een handje helpen, want al die bewaarsmoezen kunnen echt niet meer. De scholen doen mee met de jaarlijkse inzamelactie voor kleine apparaten van Wecycle. Dat levert grondstoffen op en een mooie beloning voor de school.

De school ontvangt lesmateriaal in de vorm van een spannend luisterverhaal, dat de kinderen op weg helpt om thuis te gaan recyclen. De inzamelactie is onderdeel van een landelijke Wecycle-campagne, waar basisscholen verspreid over heel Nederland aan deelnemen om de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten te stimuleren.

De jaarlijkse inzamelactie wordt voor het negende jaar georganiseerd. Jan Vlak, van Stichting OPEN, de organisatie achter Wecycle: “Wij vinden het heel belangrijk om kinderen samen met hun ouders en grootouders te laten ontdekken dat zij heel makkelijk een bijdrage kunnen leveren aan de circulaire economie. Mensen bewaren oude apparaten soms tegen beter weten in. Bij veel huishoudens staat een doos met kapotte of onbruikbare kabels en snoeren. Of ligt in een lade een fototoestel, telefoon of spelcomputer uit een ver verleden. Apparaten die je eens heel veel plezier bezorgden, maar nu niet meer worden gebruikt en ook niet meer gebruikt gaan worden. Ook op zolders liggen apparaten die ooit veel geld hebben gekost, maar die nu eigenlijk nutteloos zijn geworden. Een cassettedeck of dvd-speler. De inzamelactie met scholen is een mooie extra manier voor mensen om hun afgedankte apparaten in te leveren, zodat de grondstoffen gerecycled kunnen worden.”

Zoals bij voorgaande edities van de inzamelactie doneert Wecycle voor iedere deelnemende school een bedrag aan Stichting Jarige Job. Jarige Job bezorgt verjaardagsboxen bij jarige kinderen uit minderbedeelde gezinnen. De verjaardagsbox met daarin onder andere cadeaus, traktaties en een taartmix zorgt voor een onvergetelijke verjaardag, thuis en op school.

Artikel delen: