Verdachten opgerold drugslab in Dalen aangehouden op A28 bij Zwolle - Foto: Politie.nl
Foto: Politie.nl

Verdachten opgerold drugslab in Dalen aangehouden op A28 bij Zwolle

Zwolle / Dalen – De politie heeft zondagavond nabij Dalen (Drenthe) een werkend drugslab aangetroffen. De politie stelde een onderzoek in na een anonieme melding over een mogelijke verdachte situatie in en op het terrein van een leegstaande boerderij. Er zijn drie verdachten aangehouden. Nog meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De anonieme melding kwam rond 20.15 uur binnen. Een getuige zag bij een boerderij aan de Eldijk meerdere personen met witte vaten slepen. De politie is direct poolshoogte gaan nemen. De aanwezige agenten roken een sterke chemische geur, wat het vermoeden voor de aanwezigheid van een drugslab bevestigde. Meerdere eenheden van de politie en de brandweer kwamen ter plaatse. Een politiehelikopter bood ondersteuning vanuit de lucht. Na het eerste onderzoek bleek het inderdaad om een groot drugslab te gaan.

Toen de politie bij de boerderij arriveerde, sloegen er meerdere personen op de vlucht. Bij de boerderij kon één persoon direct worden aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Hoek van Holland. Later werden er op de A28 nabij Zwolle nog twee personen aangehouden. Het gaat om een 37-jarige man en een 31-jarige man, beide afkomstig uit Zwijndrecht.

De ontmanteling van het drugslab begint vandaag. In de boerderij zijn ketels, vaten en grondstoffen voor de productie van drugs aangetroffen, met een totale waarde van naar schatting 750.000 euro. Omdat deze stoffen en materialen zeer gevaarlijk kunnen zijn, gaat het Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) deze uit het pand halen. Dit team is gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. Onderzoek zal moeten uitwijzen welke drugs er in de boerderij werden geproduceerd. Vermoedelijk gaat het om XTC.

Een drugslab brengt zeer grote gevaren met zich mee en het produceren van synthetische drugs gaat gepaard met veel gevaren, aldus de politie. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn vooraf niet te overzien. Niet enkel de productie van synthetische drugs, ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, is levensgevaarlijk.

Daarbij geeft de aanwezigheid van criminelen in de buurt een onveilig gevoel. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare mensen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld tot gevolg. Op de themapagina van de politie staat meer informatie over drugslabs en de signalen die hierbij horen.

De vondst van dit drugslab gebeurde na een anonieme melding over mogelijke verdachte praktijken in en om de boerderij. Hebt u het idee dat er in uw buurt een drugslab zit? Ziet u verdachte auto’s of mensen bij een schuur of loods? Bel dan altijd de politie. Dat kan bij spoed via 112 of via het algemene politienummer 0900-8844. Als u anoniem wilt blijven, kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem (M.). Dit kan via 0800-7000 of via het online meldformulier.

Bron: politie.nl

Artikel delen: