Binnenstad Zwolle - Foto: Gemeente Zwolle
Binnenstad Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle wil binnenstad veilig houden voor voetgangers

Zwolle – Het afgelopen jaar kregen voetgangers en terrassen meer ruimte op het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt. Twee andere gebieden in de Zwolse binnenstad, de Melkmarkt en de Grote Markt, werden aangewezen tot voetgangersgebied. De ervaringen zijn zo positief dat het college heeft besloten de aanpassingen te behouden.

De gemeente Zwolle werkt voortdurend aan een veilige, aantrekkelijke, gastvrije en bereikbare binnenstad. “Tijdens de coronaperiode hebben we hiermee ervaring opgedaan en die is positief. Er werd meer ruimte gegeven aan voetgangers en terrassen, door in een aantal stegen het fietsparkeren meer toe te staan en auto’s op bepaalde tijden niet meer toe te laten,” aldus wethouder René de Heer. “Daarom hebben we besloten de situatie zoals die nu is grotendeels voort te zetten.”

Vanaf 1 oktober betekent dat:

Het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt zijn dagelijks tussen 12.00 en 22.00 uur alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Buiten deze tijden zijn auto’s welkom.

Binnenstad is bereikbaar voor bewoners en mensen met een beperking

Bezoekers van de binnenstad die sterk afhankelijk zijn van hun fiets mogen die in de binnenstad op alle momenten gebruiken. Ze zijn dan te gast in een voetgangersgebied. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een fysieke beperking.

Fietscoaches gaan fietsers in de binnenstad wijzen op fietsenstallingen in de binnenstad. Bij de bruggen naar het centrum komt uiterlijk eind oktober een verwijssysteem dat fietsers wijst op vrije stallingen en hoe deze bereikbaar zijn via de minst drukke route. Wanneer nodig komen er extra (tijdelijke) fietsenstallingen. Deze worden in fases toegevoegd. De gemeente bepaalt op basis van testen welke oplossing het beste is.

De taxistandplaatsen zijn in de coronaperiode verplaatst naar de Buitenkant en de Eekwal. Dat levert ’s avonds en ’s nachts minder autoverkeer op in de binnenstad en daardoor is het veiliger voor voetgangers. Deze taxistandplaatsen blijven op deze twee locaties gevestigd. Klanten die zelf niet in staat zijn om naar de taxistandplaats te komen, houden de mogelijkheid om bij de voordeur te worden opgehaald of gebracht.

De wijzigingen zijn tot stand gekomen na overleg met de besturen van Bewonersvereniging Binnenstad, Koninklijke Horeca Nederland, Citycentrum en het ZwolleFonds. Ook met de Fietsersbond, Toegankelijk Zwolle, de Seniorenraad en een groot taxibedrijf in Zwolle zijn de maatregelen afgestemd. Op basis van deze gesprekken is duidelijk geworden dat er voldoende draagvlak is, aldus B en W.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Mooie ontwikkelingen voor een prima en aantrekkelijk “verblijfsklimaat” in de Binnenstad. In de nabije toekomst wellicht meerdere acties, bijvoorbeeld parkeren voor bewoners in bestaande P-garages binnen de Singels en niet meer op straat.


    ⚠️ Meld

  2. Ik kan wel fietsen, maar lang lopen gaat niet i.v.m enkelartose. Wat gaat gemeente Zwolle hieraan doen?
    gemodereerd

Reacties zijn gesloten.