Vermiste verstandelijk gehandicapten weer terecht

Zwolle – Twee verstandelijk gehandicapten uit Zwolle zijn meer dan 24 uur vermist geweest in Duitsland na een bezoekje aan een Kerstmarkt.  De twee waren vrijdag per bus met een groep van de stichting Philadelphia op stap naar Munster. Pas bij terugkomst in Zwolle werd ontdekt dat de twee niet in de bus zaten.

In Duitsland is direct een grootschalig opsporingsbericht verspreid via alle regionale en landelijke radio, televisie en dagbladen. De twee hebben het verstandelijk vermogen van een kind tussen 5 tot 10 jaar. Ze zijn gisteravond laat uiteindelijk gevonden op het station in Hamburg, 250 kilometer verderop. Hoe de twee daar terecht zijn gekomen is niet bekend. De bestuurder van de Stichting Philadelphia kan nog niet inhoudelijk reageren. ( Bron: RTV Oost )

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Hoe de twee daar terecht zijn gekomen is niet bekend.

  Op het journaal van de radio werd gezegd dat ze gewoon de trein hadden genomen en toen hulp gevraagd hebben bij de spoortwegpolitie.

  Wel een blunder van de organisatie trouwens. Je telt toch de koppen voor je weg rijdt?


  ⚠️ Meld

 2. De twee hebben het verstandelijk vermogen van een kind tussen 5 tot 10 jaar. Ze zijn gisteravond laat uiteindelijk gevonden op het station in Hamburg, 250 kilometer verderop.

  Ja ja… het verstand van een kind van 5 tot 10 jaar, maar wel weten waar de Reeperbahn is te vinden. 😮


  ⚠️ Meld

 3. kan toch ook gewoon hier in de buurt ?

  Jawel Joop, maar het is natuurlijk te gek om eens een keer helemaal naar het buitenland te gaan. Ik kan me voorstellen dat daar maanden lang naar toegeleefd wordt!


  ⚠️ Meld

 4. @ bernhard, dit soort dingen kost de gemeenschap klauwen met geld. tis weer eind van het jaar, de budgetten moeten weer opgemaakt worden, anders wordt er volgend jaar gekort door de politiek, er moeten dus tekorten ontstaan . zo werkt het bij deze instellingen en ik kan het weten. je zou eens moeten weten wat de managers van deze instellingen voor een “studiereizen” maken tot aan tokio toe in het kader van” kennisuitwisselen” pfffffffffff….


  ⚠️ Meld

 5. @joop …

  kan toch ook gewoon hier in de buurt ?

  Wat een ongelooflijke ***opmerking.
  Die mensen mogen met hun organisatie een dagje uit naar een leuke kerstmarkt in Muster.
  Er verdwalen er twee, en dit is het enige waar jij dan op kan komen, om toch maar eens iets mee te blaten te hebben.
  Geeft ook iets aan over de manier waarop jij denkt.

  Eigenlijk zou jij zelf nooit meer op vakantie mogen.


  ⚠️ Meld

 6. er moeten dus tekorten ontstaan . zo werkt het bij deze instellingen en ik kan het weten.

  Zal best Joop. Heb ik ook wel van gehoord. Maar de budgetten zijn tegenwoordig zo klein dat je die zowiezo wel op kunt. Ik heb begrepen dat dit volgend jaar nog minder wordt.

  Verder: Mijn naam is Bernard. Ik wil niet graag met die gauwdief (hij ruste overigens in vrede) geassocieerd worden.


  ⚠️ Meld

 7. Begrijp me goed, ik bedoel dit niet vervelend, maar een basisschool gaat met groep 3/4 toch ook niet naar M?nster? Over die verstandelijke vermogens hebben we het namelijk. In die zin vind ik het ook wel apart dat het niet een simpeler uitstapje was. (Of het moet zijn dat groep heel divers was samengesteld)

  Ik gun die beste mensen natuurlijk alles, maar vermoedelijk was het net zo’n mooie ervaring geweest om naar het ijssculpturenfestival te gaan, maar waren de ‘risico’s’ op een voorval als deze veel kleiner geweest. Sterker nog, dan hadden ze voor hetzelfde budget wel 10 uitjes kunnen maken.

  Evengoed, de begeleiders zullen zich al rot genoeg voelen en genoeg op hun donder krijgen van alle kanten, dus laten we het daar maar bij laten…


  ⚠️ Meld

 8. Zeker een enorme blunder, gelukkig is het goed afgelopen.
  Kinderen uit groep 3/4 gaan idd niet naar M?nster, maar deze mensen zijn geen 5/10 jarigen.
  Toch knap dat ze helemaal in Hamburg terecht zijn gekomen.
  Dit had net zo goed in Nederland kunnen gebeuren, dus wat dat betreft maakt het niet zoveel uit dat ze naar M?nster gingen.
  Naar een kerstmarkt in Duitsland is toch net even anders dan een kerstmarkt hier in de buurt.
  Bovendien als je naar het verstandelijk vermogen van 5 tot 10 jarigen, denk ik dat ze wel degelijk een verschil zien tussen een dagje buitenland of gewoon in Nederland.
  Toen mijn kind 6 was zei ze ook dat ze liever naar disneyland Parijs ging dan naar slagharen.  ⚠️ Meld

 9. Het niveau van Larry is wel duidelijk hier!

  Allemaal weleens bij stil gestaan bij het feit dat de verstandelijk gehandicapten het uitje gespaard hebben van hun zak en kleedgeld? Zo gaat dat vaak in instellingen, de begeleiding kan dan mee, mits er invalkrachten kunnen worden ingehuurd voor de thuisblijvers, want let wel, niet iedere verstandelijk gehandicapte kan zoiets ondernemen.
  Een dagje uit is voor veel mensen in de zorg zelfs als ze alles zelf betalen niet weggelegd vanwege personeelstekort. Er moet begeleiding mee en er moet begeleiding bij de thuisblijvers blijven.  ⚠️ Meld

 10. geschreven door bernard, op 14 december 2008 om 21:46

  kan toch ook gewoon hier in de buurt ?

  Jawel Joop, maar het is natuurlijk te gek om eens een keer helemaal naar het buitenland te gaan. Ik kan me voorstellen dat daar maanden lang naar toegeleefd wordt!

  En er waren er twee die er nog een dagje aan vastplakten 😀


  ⚠️ Meld

 11. Oepss.. ik kreeg al een terecht verwijt van mijn directrice dat ik een misselijke opmerking geplaatst heb. 🙁
  Het was mijn bedoeling om op ‘grappige’ wijze het vermeende leeftijdsniveau van beide vermisten terug te koppelen naar de nalatige leidinggevenden die pas bij terugkomst in Zwolle de vermissing opmerkten.
  De twee hebben zich kennelijk prima gered en lijken mij daarom een hoger niveau te hebben dan dat de leiding wil doen geloven.
  Ik kwam er niet uit om dit op een juiste manier te brengen en dacht er maar van af te zien, maar heb ik het per ongeluk dus toch geplaatst. >:(

  Nou ja, ik heb een fout gemaakt waardoor dit vergelijk faliekant mislukte en maak bij deze mijn oprechte excuses.


  ⚠️ Meld

 12. wat hebben ze daar ook te zoeken helemaal in munster

  Dus Joop, als het aan jou zou liggen, zou jij wel bepalen waar bepaalde groepen mensen wel of niet naar toe mogen. Dat soort ideeën had ook een klein groepje ‘Oosterburen’ zo’n 60 jaar geleden.. Iedereen weet wel wat daar van terecht is gekomen. Ik dacht dat ook jij daar wel iets van geleerd zou hebben. Blijkbaar niets dus.. Als dit het rechtse gedachtengoed is, wat jij altijd verkondigt, dan hou ik mijn hart vast!


  ⚠️ Meld

 13. De organisatie lag dus niet, zoals ik hier proef en lees, bij een zorginstelling, maar bij een sociale werkvoorziening. Niet Philadephia dus. De personen waren overigens een 51-jarige vrouw en een 52-jarige man.
  Wat Joop zegt, daar zit toch wel een grote kern van waarheid in. De budgetten moeten inderdaad leeg, anders krijgt de instelling of woongroep het komend jaar niet meer hetzelfde aangevraagde budget voor in dit geval ‘Ontwikkeling & Ontspanning’.


  ⚠️ Meld

 14. Werkvoorziening Wezo betreurt het dat twee verstandelijk gehandicapten tijdens een bedrijfuitje aan de aandacht konden ontsnappen.

  Wezo zal voortaan begeleiding achterlaten als er iemand niet op tijd bij de bus is.

  Bron: RTV oost  ⚠️ Meld

 15. Wat Joop zegt, daar zit toch wel een grote kern van waarheid in.

  Dat vind ik niet. Joop doet net of ‘ie deze hele trip uit eigen zak betalen moet. Gun een ander ook eens wat, zou ik zeggen. Ook al kost het misschien per persoon 10 eurocent gemeenschapsgeld (veel meer zal het niet zijn, denk ik). Daarmee ‘geef’ je een ander ook een plezier. Kijk, dat het qua begeleiding niet goed gegaan is, is hiermee niet goed te praten en is ook heel vervelend voor alle betrokkenen. Maar om nou de medemens die het al moeilijk genoeg heeft geen uitje meer te gunnen, vind ik echt zeer triest en getuigd niet van een stukje sociaal vermogen.


  ⚠️ Meld

 16. Het stigmatiseren van mentaal zwakkeren vind kwalijker dan een goeie grap. wie zegt er nou dat deze mensen het zo moeilijk hebben? doorgaans zijn deze mensen erg gelukkig en is hun kwaliteit van leven gemiddeld beter en onbezorgder dan dat van de doorsnee nederlander.

  Tevens vind ik de reactie tegen joop va 16:00 op de persoon en te ver gaan. admin kun je deze misschien weghalen?

  ========

  Aangepast.


  ⚠️ Meld

 17. Misschien dat mijn opmerking stigmatiserend overkomt, maar zo bedoelde ik het niet. Feit is wel dat er voor mentaal zwakkeren het nodige geregeld moet worden anders zouden zij zich moeilijk kunnen redden in deze maatschappij. En gelukkig is alles zo goed mogelijk geregeld voor deze groep mensen in Nederland en dat mág ook geld kosten wat mij betreft. Maar als het aan figuren zoals Joop ligt, zou de wereld er voor hun heel anders uitzien. Dan hebben wij het niet meer over stigmatiseren, maar over discrimineren! Ik zal mij in het vervolg anders uitdrukken. Excuses voor mijn verkeerde woordgebruik.


  ⚠️ Meld

 18. Wat een poespas hier.
  Deze gehandicapten kunnen moeilijk opkomen voor hunzelf.
  Ik maak me daar druk om,dat er mensen zijn die daar zulke misselijk makende opmerkingen kunnen maken.
  Gun deze mensen ,toch zoiets voor deze mensen is dit de dag van hun leven.
  Eet Joop daar een plak brood minder op ,dacht het niet.
  En opletter ,vraag even aan de admin of dat zo is.
  Wat een laag moraal hier,opkomen voor mensen die dat zelf niet of nauwelijks kunnen,en dan krijg ik Duco zulke opmerkingen naar mij toe geslingerd,bah wat een laag niveau


  ⚠️ Meld

 19. kost de gemeenschap geld….en wat dan nog? het schoonmaken van een stoep in Berkum kost ook geld. Heb ik daar wat aan? Nee, een ander wel. Zo voorzien we iedereen in een bepaalde behoefte toch? Helaas, niet elke voorziening is op jou afgestemd. Zo werkt het toch; geven en nemen?


  ⚠️ Meld

 20. Diana ,

  Worden vanaf nu dan ook de berichten van Joop waarin hij weer
  iemand veroordeeld of ongepast aanvalt aangepast?? [/i]

  Zijn er wel meer toch dan Joop alleen die dat regelmatig doen, kom op zeg!


  ⚠️ Meld

 21. Dit reisje werdt gedeeltelijk door de personeelsvereniging betaald waar men 4 euro per maand voor betaald.Je kon tegen een bedrag van 25 euro deelnemen.Maar staat totaal los van het gegeven dat de leiding niet capabel gehandeld heeft en dit een zeer kwalijke zaak is.


  ⚠️ Meld

 22. geschreven door Pp, op 15 december 2008 om 16:16

  Het stigmatiseren van mentaal zwakkeren vind kwalijker dan een goeie grap. wie zegt er nou dat deze mensen het zo moeilijk hebben?

  Dat was nou ook in eerste instantie mijn insteek, om er op te wijzen dat die twee door de leiding(…!) van een stigmatiserend etiket werden voorzien, door te stellen dat zij het niveau van 5 tot 10 jarigen zouden hebben.
  Nu valt er in de Stentor echter te lezen:

  “Elk jaar is dat uitje vaste prik”, vertelt Otto de Goeij, interim-directeur van Wezo. “De mensen krijgen de gelegenheid om zelfstandig de kerstmarkt te bezoeken. Dat leverde nooit problemen op. Het gaat hier immers om mensen die ondanks hun beperking redelijk zelfstandig zijn.”

  Zij zijn dus redelijk zelfstandig en niet volledig onzelfstandig.

  Een dergelijk etiket wordt vaak te pas en te onpas op mensen met een beperking geplakt. Helaas te vaak uit gemakzucht. Dit is een onderschatting van de mogelijkheden die zij wel hebben en door zo’n etiket worden zij dan ook ingedeeld op een niveau dat onder hun daadwerkelijke kunnen ligt.
  Het zijn mensen met een beperking en dus geen volledig afhankelijke kasplantjes o.i.d.

  De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat de Nederlandse wet- en regelgeving hier ook een voorname rol in speelt, want door het steeds verder afknijpen van de zorgsector en de compleet doorgeschoten administratieve rompslomp, moet er met steeds minder personeel steeds harder gewerkt worden.
  Elk kopje koffie moet bijvoorbeeld genoteerd en administratief verwerkt worden, wat een onnodige werkdruk oplevert.

  Dat is deels ook terug te vinden in dit uitje naar M?nster, waar 5 begeleiders waren om toezicht te houden op 65 mensen.


  ⚠️ Meld


 23. In de Stentor stond vanmorgen dat ze niet pas in Zwolle, maar in Munster al gemist werden, en dat er chauffeurs van andere, later vertrekkende bussen, waren ingeschakeld om ze op te vangen.

  Wat zijn dat nou voor journalisten/kranten die berichten helemaal niet natrekken, maar hun krant met roddels volkalken? Dat het georganiseerd was door Philadelphia was ook al niet waar.  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.