PBZ wil toezicht bij scholen tijdens oudejaarsnacht

Zwolle – Plaatselijk Belang Zwolle (PBZ) constateert een toename van vernieling cq. brandstichting bij scholen tijdens de oudejaarsnacht en stelt dit maandagavond tijdens het Raadsplein aan de orde bij burgemeester Meijer. PBZ wil een veilige oudjaarsnacht voor de Zwolse scholen en wil zonodig zelf toezicht gaan houden bij een school in Zwolle.

“Er zijn burgemeesters, zoals die van Epe en Apeldoorn, die de scholen in hun gemeente een brief hebben gestuurd met tips over het voorkomen van vandalisme in de oudejaarsnacht. Die tips zijn soms tegenstrijdig. De burgemeester van Apeldoorn adviseert om het licht in de school te laten branden terwijl de burgemeester van Epe juist adviseert om het licht uit te doen !Wie heeft er nu gelijk ? Het moet toch mogelijk zijn een eenduidig veiligheidsadvies af te geven ? De burgemeester van Apeldoorn gaf verder het advies de scholen in de oudejaarsnacht door leraren te laten bewaken. Die boodschap werd door de onderwijzers niet enthousiast ontvangen.” PBZ denkt dat het een goedbedoeld advies is dat beter uitgewerkt kan worden zodat de last niet alleen op de schouders van het onderwijzend personeel komt. Het onderwerp “schade aan scholen” is er belangrijk genoeg voor, uiteindelijk komt de schade ten laste van de gemeenschap, zegt Albert de Boer namens PBZ.

PBZ: Gemeente Zwolle kan faciliteren in het organiseren van toezicht in de oudejaarsnacht en kan ook zelf toezichthouders ter beschikking stellen. Ook de Zwolse raadsleden of -fracties kunnen bijdragen aan een veiliger Zwolle tijdens de jaarwisseling. 

De fractie van PBZ stelt zich alvast beschikbaar voor een toezichthoudende taak tijdens de jaarwisseling en is bijvoorbeeld bereid een Zwolse school te adopteren en het toezicht op deze  school tijdens oudejaarsnacht te organiseren.

PBZ heeft nergens kunnen vinden dat de burgemeester van Zwolle een veiligheidadvies aan Zwolse scholen verstuurd heeft en wil a.s maandagavond enkele suggesties doen en de burgemeester van Zwolle naar zijn opvattingen vragen. 

Vraag 1 die uiterst serieus bedoel is : moet het licht in de scholen nu uit of moet het aan ?

Wat zijn de juiste tips om vernielingen aan scholen te voorkomen ?

Achtergrond van deze vraag is dat tegenstrijdige adviezen verwarring zaaien en kunnen leiden tot een houding van “laten we dan maar helemaal niets doen”.

Vraag 2 is : of de burgemeester van Zwolle de scholen gaat aansporen een actieve houding aan te nemen met betrekking tot het voorkomen van schade in de oudejaarsnacht.

Wil  gemeente Zwolle de scholen faciliteren in het organiseren van toezicht op scholen tijdens oudejaarsnacht ? 

Wat vindt u van toezicht door aan de school verbonden personeel danwel in gezamenlijkheid met vrijwilligers ?

PBZ

Artikel delen: