1e Cardio SPECT-CT scan van Europa in Zwolle

Zwolle – De Isala klinieken introduceren eerste cardio SPECT-CT scan in Europa, deze nieuwe techniek levert een versnelde diagnose op bij het vaststellen vanzuurstofgebrek in hart. 

De Isala klinieken kunnen met de nieuwe cardio SPECT-CT scan  het vaststellen van zuurstofgebrek in het hart sterk verbeteren en versnellen. De nieuwe scan maakt het mogelijk om tegelijkertijd anatomische vernauwingen in kransslagvaten van het hart zichtbaar te maken én zuurstoftekort van het hart door deze vernauwing in beeld te brengen. Daarmee wordt het vaststellen van een diagnose drastisch versneld voor patiënten met hartklachten. Daar waar voorheen afzonderlijke onderzoeken moesten worden uitgevoerd gedurende enkele weken, wordt nu de diagnose vastgesteld in één dag. De apparatuur is nieuw in Europa en wereldwijd maken slechts drie andere ziekenhuizen gebruik van deze ultramoderne scan.

De nieuwe apparatuur levert bovendien een kwalitatief verbeterde diagnose op en biedt de mogelijkheid om meer maatwerk uit te voeren. Al tijdens het verrichten van de onderzoeken, wordt nog vastgesteld welke vervolgonderzoeken nodig zijn voor een patiënt op dezelfde dag.

Een ander belangrijk voordeel van de nieuwe apparatuur is dat er geen instrumenten hoeven te worden ingebracht (non-invasief) om de bloedvaten te bestuderen, zoals bij een hartcatheterisatie. De nieuwe scan draagt dus op meerdere fronten bij aan de verbetering van de kwaliteit van patiëntenzorg.  

De aanschaf van de nieuwe cardio SPECT-CT is een belangrijke investering van het ziekenhuis in de verdere ontwikkeling van topklinische zorg op het gebied van hart- en vaatziekten in Zwolle en de wijde regio. De scan wordt in gebruik genomen door de afdelingen Cardiologie en Nucleaire Geneeskunde van de Isala klinieken.

Artikel delen:

Reageer