“Senioren hebben behoefte aan ontmoetingsplekken in Zwolle”

Foto: Erik-Jan Berends

Zwolle – De behoefte aan ontmoeting wordt bij senioren steeds groter, constateert Martine Bisschop, servicecoördinator bij zorgorganisatie Driezorg. Werkzaam op de locaties Arcadia en Zernikelaan in de Zwolse wijken Diezerpoort en Berkum besloot ze actie te ondernemen. Ook stak ze zelf de handen uit de mouwen.

“Veel mensen zijn afhankelijk van familie, mantelzorgers of vrijwilligers en veel ouderen moeten vaak noodgedwongen langer thuis in de wijk blijven wonen, omdat er in zorgcentra geen plek is. Bovendien gaven bewoners aan zich in de coronaperiode heel beperkt en opgesloten te voelen,” legt ze uit. De locatie Arcadia aan de Hogenkampsweg bestaat volgend jaar een halve eeuw en wordt momenteel compleet gerenoveerd. “Dat betekent veel hectiek en mensen moeten tijdelijk hun woning uit,” volgens de servicecoördinator.

“In het gebouw zat een receptie, maar die werd niet meer gebruikt. Dat was een loze ruimte geworden. Daarvan maken we nu een permanente ontmoetingsplek. Het wordt een fijne ruimte waar bewoners kunnen kennismaken met buren en hun gedachten kunnen verzetten. We maken er een koffiecorner, ik heb speelattributen besteld en aandacht besteed aan de aankleding met een boekenkast, een kast voor de spelletjes, planten en mooie verlichting. Vrijwilligers kunnen er met bewoners en met senioren uit de wijk spelletjes doen.”

In Arcadia was een soos, maar ook die is gedateerd volgens Bisschop. “Deze staat ook op de lijst om opgeknapt te worden.” Met de vernieuwde ontmoetingsruimtes kunnen de mensen weer meer structuur en plezier in hun dag krijgen. Meer ruimte was eveneens nodig, omdat steeds meer mensen gebruik maken van grote rolstoelen, scootmobielen of andere hulpmiddelen.

Ook bij de aanleunwoningen aan de Zernikelaan van zorgcentrum Berkumstede bestaat een grote behoefte aan een ontmoetingsplek, constateert Bisschop. “In coronatijd mochten deze mensen zich niet mengen met de bewoners van het ernaast gelegen zorgcentrum. Zij hadden helemaal geen ruimte voor ontmoeting, waardoor ze zich opgesloten voelden.” De servicecoördinator besloot de volière op het terrein om te bouwen tot ontmoetingsruimte. “De volière was prachtig, maar de vrijwilligers vielen weg waardoor die niet meer mooi oogde en ook de zorg voor de dieren verminderde. Ik ben zelf driftig aan het spitten gegaan om de plek klaar te maken voor zijn nieuwe bestemming.”

Dat bleek minder makkelijk dan gedacht en dus vroeg ze een hovenier om hulp, maar dat leverde een flink kostenplaatje op. “Ondertussen was ik ook al aan het schoonmaken en schilderen. Daarvoor had ik budget aangevraagd en ontvangen. We zijn nog steeds op zoek naar een hovenier en stratenmaker die ons tegemoet willen komen in de kosten. Wie ons wil helpen, kan mailen naar m.bisschop@driezorg.nl.”

Bisschop heeft al een concreet beeld van de ontmoetingsplek. “Het is buiten en heeft een kleine overkapping. Ik hoop dat we die nog een stukje kunnen doortrekken en dat we er spotjes in kunnen aanbrengen. Dan kunnen we dit overdekte terras mooi gebruiken voor muziek of een barbecue.”

Voor de inrichting van de ontmoetingsruimte in Arcadia en de realisatie aan de Zernikelaan kreeg Bisschop een donatie van het Zwolse fonds De Gasthuizen. Ze diende daarvoor een officiële aanvraag in. Het fonds onderneemt zelf geen initiatieven, maar ondersteunt uiteenlopende initiatieven van bijvoorbeeld vrijwilligers, buurtbewoners, particulieren, goede doelen en organisaties. Belangrijk is dat het gaat om een initiatief of activiteit die bijdraagt aan het welzijn, plezier, geluk of gezondheid van Zwolse senioren, inwoners van 55 jaar en ouder.

Foto's 2
Martine Bisschop, servicecoördinator bij Driezorg - Foto: Erik-Jan Berends
Martine Bisschop, servicecoördinator bij Driezorg
Foto: Erik-Jan Berends
“Senioren hebben behoefte aan ontmoetingsplekken in Zwolle” - Foto: Erik-Jan Berends
Foto: Erik-Jan Berends

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over ““Senioren hebben behoefte aan ontmoetingsplekken in Zwolle””

  1. “Senioren hebben behoefte aan ontmoetingsplekken in Zwolle” Binnenkort zij er weer meer activiteiten te doen, Leuke foto van mijn buren en servicecoördinator, door corona te versoepelen kom de ouderen weer langzaam bij elkaar.

Reacties zijn gesloten.