Klein woonprotest in binnenstad van Zwolle

Klein woonprotest in binnenstad van Zwolle

Zwolle – Een statig huis dat in de steigers staat aan de Thorbeckegracht was zondag het decor voor het eerste woonprotest in Zwolle. Op de steigers hangt een levensgroot spandoek met de tekst “Is Zwolle wel klaar voor high-end vastgoed”. Het antwoord van Patty Wolthof, fractievoorzitter van de PvdA, is kort en bondig “Nee”!

Wolthof organiseerde samen met Roberto Kist, burgerraadslid van de PvdA, de protestactie. Voorzien van spandoeken en een megafoon trokken ze door de binnenstad naar de Thorbeckegracht. De opkomst was klein, vooral raadsleden van linkse partijen uit de gemeenteraad sloten zich aan bij de actievoerders.

Door een megafoon spreekt Wolthof de demonstranten toe. Zij gruwelt ervan dat mensen met een normaal of lager inkomen niet meer in de binnenstad kunnen wonen. Ze wijst naar de dure appartementen en penthouses op het Kraanbolwerk. “Huisjesmelkers en speculanten kopen alles op, waardoor starters geen kans krijgen.” Ook studenten vallen buiten de boot in Zwolle. “In aanmerking komen voor een studentenwoning is haast onmogelijk en makelaars maken er misbruik van,” vindt Roberto Kist. Zijn partij deelt deze mening: “Het is onacceptabel dat makelaars de lange wachtlijsten voor studentenhuisvesting gebruiken om grof geld binnen te harken.”

De fractievoorzitter van de SP, Brammert Geerling onderstreept dat studenten en starters geen kant op kunnen. Niet alleen de regering in Den Haag is er voor verantwoordelijk. Ook het Zwolse stadsbestuur maakt weinig haast met ingrijpende regels om de Zwolse woningmarkt te hervormen. Het opkoopverbod voor beleggers is op de langere baan geschoven. “Wonen is een recht, beleggen en speculeren niet,” aldus Geerling.

De Zwolse politici beseffen goed dat er weinig burgers deelnamen aan het protest. “De actie is pas op het laatste moment op poten gezet. Veel tijd om te verenigen met andere organisaties is er nog niet geweest.” Wolthof laat weten dat het tekort aan sociale huurwoningen en studentenhuisvesting het hoofdthema van de socialisten wordt bij de naderende gemeenteraadsverkiezingen. “Dit was zeker niet het laatste protest in Zwolle, dit onderwerp raakt heel veel mensen.”

Foto's 3
Klein woonprotest in binnenstad van Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Klein woonprotest in binnenstad van Zwolle - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Artikel delen: