FC Zwolle niet meer afhankelijk van gemeente

Zwolle – Vanaf 1 januari 2009 staat FC Zwolle op eigen benen. Alle financiële relaties tussen de club en de gemeente Zwolle zijn met ingang van het nieuwe jaar beëindigd. De liquiditeitspositie van de club is sterk verbeterd. De club is binnen de KNVB-normering zelfs tot een gezonde financiële club gepromoveerd. FC Zwolle hoeft niet meer te lenen bij de bank, dus komt daarmee een einde aan de garantstelling door de gemeente.

Sinds de club in het nieuwe stadion speelt is er sprake van extra inkomsten van sponsoren. Daarnaast trekt de club meer bezoekers naar het  nieuwe stadion. De verwachting is dat als het nieuwe stadion volledig is afgebouwd de inkomsten nog verder zullen stijgen. Vanaf 1999 heeft FC Zwolle een lening afgesloten bij de bank, waarvoor de gemeente garant stond. In een prestatiecontract was afgesproken dat deze lening gefaseerd moest worden afgelost en daarmee ook de gemeentelijke garantstelling. Voorzitter Van Vliet zei dinsdagmiddag tijdens de opening van de Eregalerij FC Zwolle, dat er hard wordt gewerkt om nieuwe sponsoren te vinden. De huidige begroting moet volgens de voorzitter uitgebouwd worden van 3,5 miljoen naar 4,5 tot 5 miljoen euro. Op termijn wil FC Zwolle weer naar de Eredivisie. Daar is een begroting van minimaal 6 miljoen euro voor nodig.

FC Zwolle heeft zich gehouden aan de afspraak om met ingang van 1 januari 2009 niet meer gebruik te maken van de gemeentegarantie, ondanks de vertraging van de nieuwbouw en het feit dat lange tijd in en bouwput moest spelen. Martin Knol, verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het Oosterenkstadion: ” De leiding van de club verdient zeker een compliment voor het op orde maken van de financiële huishouding en dat de club in sportief opzicht nog steeds goed presteert”.

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Dan heb je als club, raad van toezicht, commissaris, accountant en in het bijzonder de voorzitter het heel knap gedaan!
  Er ligt een goed fundament voor de verdere toekomst. Geen gekke dingen doen, waken voor de overname door makelaars en geen onnodig dure aankopen doen. Vooral bouwen op de eigen jeugd, goede relaties met de amateursclubs, en eenvoudige scouting.


  ⚠️ Meld

 2. 1 kanttekening op dit bericht: meneer Knol, u kunt zich beter houden met politiek, sportief gaat het de club nog niet echt voor de wind dit seizoen…


  ⚠️ Meld

 3. Wim, solliciteert naar de functie van van Vliet.
  Maar inderdaad, heel knap gedaan. En iedereen die het maar belachelijk vond dat de Gemeente garant stond: Eat your hart out!
  Forza Zwolle!! 😉


  ⚠️ Meld

 4. Netjes hoor, zo snel had ik het niet verwacht ;D

  Zwollenaar, die mensen zullen altijd blijven ”klagen”, nu dit achter de rug is gaan ze verder met het stadion!


  ⚠️ Meld

 5. Het afbouwen van schulden is op zich natuurlijk niks mis mee, maar wil niet zeggen dat er een goed beleid gevoerd is, er kunnen geen spelers met naam gehaald worden en elk jaar moeten de velden afgestroopd worden op zoek naar spelers, die op dat moment een lelijk eendje zijn maar waar van verwacht wordt dat ze een mercedes zijn. Op de manier kom je niet echt verder, het kapitaal moet op het veld staan en hier mag best een gezonde schuld tegenoverstaan. Op deze manier komen we nooit in de ere divisie. Bedrijven die niet investeren kunnen heel liquide zijn, maar hebben geen toekomst.


  ⚠️ Meld

 6. 6 miljoen en dan Eredivisie?
  Sorry dat ik het zeg, maar de clubs die nu onderin de Eredivisie staan hebben een begroting van minstens 10 miljoen en op termijn willen ze de Eredivisie ook nog met 2 deelnemers verminderen.
  Zo kom je er volgens mij (helaas) echt niet.


  ⚠️ Meld

 7. Om in de eredivisie een rol van betekenis te kunnen spelen heb je zeker niet genoeg aan een begroting van ?? 6 mln. Met zo’n begroting speel je echter wel in de top van de JL en zou de club kunnen promoveren. Vanaf dat moment kun je weer verder bouwen. Toch niet zo gek dat de voorzitter dat zegt.
  Dat de club de financiën op orde heeft wil niet zeggen dat de club geen schulden heeft, het zijn ‘gezonde’ schulden dwz dat de club ze terug kan betalen. De club heeft bijvoorbeeld een lening van 2 ton vanwege Botteghin. Zoals de club het nu doet doen ze het goed, zo is er een basis om op voort te bouwen. Wanneer ze nu te grote schulden zouden hebben zouden ze onherroepelijk in de problemen komen. Het heeft geen zin om te investeren in spelers met een grote naam. Het is maar de vraag of ze hun faam (Jochemse bijvoorbeeld) kunnen waarmaken, zou toch zonde van het geld zijn.


  ⚠️ Meld

 8. FC Zwolle staat nu op eigen benen en is niet meer afhankelijk van de gemeente. Goed zo. Eindelijk, werd tijd. Voor de mensen die niet van voetbal houden perfect nieuws denk ik. Er is de laatste jaren veel geld ingepompt en dat gebeurt onder meer van onze centen. Begrijp me niet verkeerd, als Zwolle het goed doet, hoor je niemand ergens over, en da’s ook terecht, want al die supporters brengen toch veel geld in het laatje. Maar sommige supporters verpesten het voor de rest, zijn de boel aan het slopen, in en buiten het stadion. En wie moet daar voor opdraaien: wij met z’n allen.
  Kan de gemeente Zwolle de gemeentelijke belastingcenten weer ergens anders aan besteden. Ik hoop dat ’t goed wordt besteedt.


  ⚠️ Meld

 9. De ambitie van FC Zwolle is om uit te groeien tot een structurele middenmoter in de Eredivisie. De voorzitter stelt dat daar een begroting van minimaal ?? 6.000.000 voor nodig is. Waarbij de algemeen directeur heeft opgemerkt dat ?? 8.500.000 het begrotingsplafond is van het nieuwe stadion.

  Hoe realistisch is deze ambitie? Gelet op de stadioncapaciteit en begroting van Eredivisieclubs in het huidige seizoen 2008-2009.

  PSV: 35.119/?? 68.000.000
  Ajax: 51.628/?? 65.000.000
  Feyenoord: 51.137/?? 45.900.000
  FC Twente: 24.244/?? 29.500.000
  SC Heerenveen: 26.800/?? 28.500.000
  AZ: 17.023/?? 28.000.000
  FC Groningen: 22.329/?? 16.700.000
  FC Utrecht: 24.426/?? 16.500.000
  Vitesse: 26.600/?? 15.300.000
  NAC Breda: 17.064/?? 13.500.000
  NEC: 12.470/?? 12.700.000
  Willem II: 14.637/?? 12.500.000
  Roda JC: 19.979/?? 12.000.000
  Ado Den Haag: 15.000/?? 12.000.000
  Sparta Rotterdam: 11.026/?? 10.500.000
  De Graafschap: 12.600/?? 9.800.000
  Heracles Almelo: 8.500/?? 8.500.000
  FC Volendam: 6.200/?? 5.100.000

  Overigens bestaat de Eredivisie nu nog wel uit 18 ploegen, maar de KNVB wil dit aantal op termijn inkrimpen tot 16. Tevens wil de KNVB het totale aantal BVO??s inkrimpen van 38 naar 32. Vandaar de huidige onderzoeken naar mogelijke fusies (Roda JC-Fortuna Sittard; Go Ahead Eagles-AGOVV).

  Wie kan mij uitleggen hoe gezien deze feiten FC Zwolle toch uitgroeit tot een structurele middenmoter? Of zullen we maar gezamenlijk concluderen dat de ambitie naar beneden toe dient te worden bijgesteld omdat de huidige ambitie absoluut onrealistisch is.

  Momenteel zitten 9 clubs in categorie I:
  – AGOVV,
  – FC Eindhoven,
  – Fortuna Sittard,
  – FC Omniworld,
  – RBC Roosendaal,
  – RKC Waalwijk,
  – Stormvogels/Telstar,
  – TOP Oss
  en BV Veendam.

  Dat FC Zwolle daar niet toe behoort is geen wereldprestatie.

  Conclusie: FC Zwolle is en blijft te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken, maar beschikt over een goede accommodatie voor de 2-wekelijkse samenkomst van degenen die FC Zwolle een warm hart toedragen. Slechts trainers en spelers promoveren nog naar de Eredivisie.


  ⚠️ Meld

 10. Toch biedt de wisseling van de wacht hoop??

  Het Zweedse Kalmar FF was ook een pendelclub. In 2003 speelde Kalmar FF nog in de Zweedse Eerste Divisie. Met een nieuw bestuur en een aantal Braziliaanse spelers meldde de club zich echter in de top van de Zweedse Eredivisie. In 2008 werd Kalmar FF voor het eerst kampioen in de Eredivisie.

  De afgelopen 11 seizoenen hebben in Nederland clubs als AZ, FC Groningen, NAC Breda en Heracles Almelo de schaalsprong van Jupiler League naar de Eredivisie gemaakt. Opmerkelijk was daarbij de invloed van voorzitters, directeuren en geldschieters.

  Dus wie weet?


  ⚠️ Meld

 11. Zolang een club over betrouwbare bestuurders beschikt en een gedegen beleid voert is er veel mogelijk.
  Maar je moet dan niet louter in onmogelijkheden denken en welwillenden schofferen.

  Forse financiële injectie voor stadion NAC Breda[/url]

  Nog niet zo gek lang geleden was NAC een eerstedivisieclub…


  ⚠️ Meld

 12. klinkt allemaal prachtig en HOFFENHEIM staat nu bij iedereen in het geheugen gegrift maar in zwolle is alles al geprobeerd. zolang er geen scheringa-achtige personen aan te pas komen zal het altijd maar een beetje aanknooien blijven en af en toe een periode zien te pakken.


  ⚠️ Meld

Reageer