GGD IJsselland locatie Zwolle zet VR-bril in tegen prikangst - Foto: GGD IJsselland
Foto: GGD IJsselland

GGD IJsselland locatie Zwolle zet VR-bril in tegen prikangst

Zwolle – Wat doe je als je heel bang bent voor naalden, maar toch graag een coronaprik wilt krijgen? GGD IJsselland zet vanaf deze week de VR-bril en muziek in voor mensen met prikangst.

De GGD wil iedereen de mogelijkheid geven om zich tegen corona te laten vaccineren. Zo kunnen mensen met prikangst bij alle vaccinatielocaties van GGD IJsselland terecht. Daar kunnen zij rekenen op extra begeleiding en steun van een ‘buddy’. “Een buddy is iemand die bij je blijft en je begeleidt tijdens het hele proces,” aldus Margot Baardse, arts Maatschappij & Gezondheid. “En op onze locatie in Zwolle hebben we vanaf deze week ook een VR-bril en koptelefoon liggen,” vervolgt ze.

Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door de speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid vervangen door een computergegenereerd beeld. Volgens Baardse is de angst voor het prikken zelf voor deze mensen een enorme drempel om een prik te halen. Een goede begeleiding èn afleiding kan hen helpen om toch een vaccinatie te halen.

Nu de massale vaccinatiecampagne is afgerond, waarbij GGD IJsselland ruim 650.000 vaccinaties zette, is er gestart met een nieuwe fase in het vaccinatieproces: drempels wegnemen voor mensen die nog niet kans hebben gezien om zich te laten vaccineren. Dit kunnen fysieke of mentale drempels zijn. Baardse: “Uit onderzoek blijkt dat er verschillende redenen en drempels zijn voor mensen om zich niet te laten vaccineren. En voor sommige struikelblokken kunnen we een oplossing bieden. Extra begeleiding én afleiding voor mensen met prikangst is een van die oplossingen.”

Verder kan men in IJsselland zonder afspraak een coronaprik halen op de vaste locaties en wordt de vaccinatiebus ingezet in verschillende dorpskernen en wijken. Bij de vaccinatiebus kunnen mensen terecht voor een eerste of tweede prik, maar ook voor informatie en om hun twijfels en vragen te bespreken.

“Wij bewaken, beschermen en bevorderen de gezondheid van iedereen in IJsselland. Laagdrempelig, persoonlijk en dichtbij. Wij voeren acties uit die passen bij onze regio, onze wijken en onze inwoners. Hierbij willen we benaderbaar zijn voor iedereen, en we doen extra ons best om in contact te komen met mensen die ons wat lastiger weten te vinden. En dat gaan we de komende periode steeds verder uitwerken,” aldus Baardse.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Mooi spul zo n VR bril. Ik heb hem ook gebruikt toen ik de tribune zat bij Be Quick’28.

    Ik zat op de uitzinnige en uitverkocht hoofdtribune. De keeper van BQ28 – die zijn hele leven al bij de club speelde – schoot de bal naar de goede spits die 3 man en de keeper passeerde en de bal fraai binnenschoot. De harde kern van BeQuick op de hoofdtribune en vele duizenden echte fans langs de lijn klapten hun handen stuk, staken vuurwerk af en zongen campiones campiones ole ole. Promotie van de Hoofdklasse B was een feit.

    Toen ik echter de VR bril afzette, bleek ik helemaal alleen op de tribune te zetten. Vol in de koude wind. Enkele kraaien namen bezit van het veld en de lege parkeerplaats.

    Mooi spul zo n VR bril.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.