Zwolle zet Mosquito uit

Zwolle – De gemeente Zwolle is tevreden over de Mosquito als middel om hangjongeren te verjagen.

De Mosquito produceert hoge tonen die voor het gehoor van jongeren irritant zijn. Dankzij de inzet van het apparaat is de overlast in de wijk Dieze West, aan de Vermeerstraat, nagenoeg verdwenen. De inzet van het apparaat is landelijk omstreden. Volgens minister ter Horst is de Mosquito in strijd met de grondwet. De gemeente Zwolle zet het apparaat voorlopig uit, maar bij overlast in een wijk gaat de Mosquito weer aan.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Pak het probleem bij de oorzaak aan en niet bij het gevolg, ik heb ook hangjongeren voor de deur met ook overlast. Ik zou ze voor geen goud willen inruilen tegen een mosquito.
  Al zijn de resultaten goed, dan nog. In de oorlog werd een bepaalde groep, door de Duitsers ervaren als vervelend en gevaarlijk. Daar hadden ze allerlei argumenten voor. de gaskamer zorgde voor goede resultaten in de bestrijding van deze bevolkingsgroep tijdens de holocaust. Nu spelen we met de mosquito niet met de dood, maar de moraal axchter het verdrijven van bevolkingsgroepen als vee, vind ik een opmerkelijk duidelijke deler tussen de genoemde situaties. Is dit de eerste stap? Leren we dan ook echt helemaal niets van dergelijke praktijken? Of zijn wij verdoofd geraakt, stoned van alle veiligheid?

  Burgemeester Meijer, met de mosquito ontneemt u de burger elk verantwoordelijkheidsgevoel om samen met goede oplossingen te komen. Waarom wilt u toch dat uw burgers zo verslaafd raken aan de veiligheid die de overheid biedt? Er wordt amper om gevraagd, u hoort alleen slechts de vraag, tegenstand interesseert wordt niet gehoord (een ieder aan wie ik het mosquitoverhaal voorleg reageert met walging). De overheid begint steeds meer op een drugsdealer te lijken; afhankelijk maken van veiligheid. De burger raakt zo verslaafd, dat zij vanzelf wel weer smeekt om nieuwe. Die verslaving zorgt echter ook voor verdeeldheid. Iedere groep wil een shot dus vechten ze er om. Kijk maar eens hoe verslaafd wij reageren als onze ‘(schijn)veiligheid’ in het geding is.
  Als een minderheidsgeroep zich misdraagt roepen wij om harde maatregelen.
  Als jongeren vervelend zijn, roept men de overheid aan ze te verdrijven.
  Als er, al dan niet, terroristische dreiging ontstaat is men bereid privégegevens in te leveren.
  Als er op de Grote Markt gefietst en gewandeld mag worden, krijg men het zo benauwd dat ze schreeuwen om regels. (terwijl we millenia in staat waren op markten te lopen tussen paarden, wagens en noem maar op).
  Geeft een beetje het gevoel dat de bevolking een junk is geworden, een veiligheidsjunk. We bannen alle risico’s uit. Risico’s die men alert maakt. Alertheid stelt de mens in staat te kiezen. Men kiest niet meer, ben handelt vanuit een verslaving. Een verslaving waarin verantwoordelijkheidsgevoel en alertheid is verdoofd, immers we hebben veiligheid, en de overheid….daar kunnen we terecht voor ons volgende shot….
  Mensen, kick af!  ⚠️ Meld

 2. Ik zou wel eens willen weten aan welk stofje Ghehe zélf verslaaft is. Want zijn hele pseudo-intelectuele verhaal -slaat echt als een tang op een varken. Vooral de gaskamers tijdens het afschuwelijke Nazi-regiem er bij te halen in zijn betoog -vind ik nogal dom. Maar dat zal ongetwijfeld wel aan mij inlevingsgevoel liggen.
  Wat mij betreft dan ook -EINDE VERHAAL.


  ⚠️ Meld

 3. Ik vind het wel leuk dat je zo stellig een standpunt inneemt en beargumenteert ghehe. Dat houdt de discussie interessant! 😀

  Ik vind zelf de vergelijking met Joden naar de gaskamers afvoeren ook niet helemaal correct. Niet zozeer uit ethisch oogpunt, maar meer omdat het technisch niet correct is.

  De Joden hadden niemand iets misdaan en er werd vanalles omheen “opgezet” om te doen lijken alsof ze iets misdaan hadden. Ik denk dat we wel kunnen stellen, dat veel hangjongeren (niet allemaal!) wel degelijk verantwoordelijk zijn voor vernielingen, bedreiging, verloedering van een wijk enz. Dus daar gaat de vergelijking niet op.
  Dan zie ik in hoe het “probleem” in kwestie opgelost werd ook een verschil. Werden de Joden “vernietigd” (wat sowieso een waardeloos woord is als je het over mensen hebt) de hangjongeren wordt op deze manier ontmoedigd/onmogelijk gemaakt om op die plekken rond te hangen.

  Wel ben ik het met je eens, dat waar hangjongeren voor problemen zorgen, de oorzaak aangepakt moet worden. Je moet zorgen dat ze niet meer voor problemen zorgen. Het hangen an sich is niet zo’n enorm probleem. Hoewel ik me wel eens afvraag:”Hebben ze dan niets beters te doen?!?”

  Samenvattend: met name voor ouderen kan ik me indenken dat ze een mosquito als goede oplossing zien voor het probleem dat zij hebben met hangjongeren. Maar een dialoog zal meer zin hebben om het probleem werkelijk aan te pakken zodat wij er niet mee zitten als we zélf ouderen zijn.


  ⚠️ Meld

 4. Plantje, begrijp je punt wel, maar om de discussie voerende te houden; (;))

  De Joden hadden niemand iets misdaan en er werd vanalles omheen “opgezet” om te doen lijken alsof ze iets misdaan hadden.

  Ik denk dat het gedrag van jongeren ook wordt overdreven. Het maken van troep en lawaai is niet de bedoeling, maar om ze daarom maar te verdrijven…? Alle jongeren van 0 tot 21 worden verdreven door een feeftijdsgebonden lichaamsgerichte aanval, omdat een paar jongeren troep maken.
  Ik woon tegenover een snackbar en raad eens, elke dag patatbakjes voor mijn deur die volwassenen uit het raam kieperen, motor aan laten staan, hoop gedoe etc. Daar gaan we toch ook niet dergelijke middelen voor inzetten?

  Sterker nog, op bepaalde plekken in Assendorp lopen een aantal 60 (vermoedeljik) rond. Bierblikjes en geluidsoverlast ten gevolge. In navolging van het mosquitoproject zou het consequent zijn wanneer de gemeente op die plekken; ultrasone geluiden zou geven, waardoor alle ouderen zich niet prettig voelen (te denken aan zware onhoorbare bastrillingen, die een vervelend gevoel geven in een bottenstelsen, waar de lijmstof in zeer beperkte mate aanwezig is, om maar een wat te noemen, de Bokito kan ie wel heten).
  Om de overlast van het groepje te beperken, zetten we een aparaat in wat ervoor zorgt dat alle ouderen verdreven worden, door een aanval op hun leeftijdseigenschappen.

  Ik begrijp dat je het niet eens bent met de mosquito, maar stel je eens voor dat we dergelijke middelen gaan inzetten. Dan staat het hele volk op zijn achterste poten, en inderdaad, dit kun je niet maken. Waarom precies dezelfde middelen dan wel tegen de jeugd?

  Daarnaast, hoe zou de jeugd over volwassenen gaan denken, wanneer volwassenen hen bestrijden met dergelijke middelen. Volwassenen willen jeugd allerlei manieren opdringen, terwijl de consumptiemaatschappij ze anderzijds murw beukt met reclame en op individualisme gerichte koopwaar. Men schreeuwt om deze jeugd hard aan te pakken etc. De jeugd kan straks als generatie wel eens erg vijandig t.o.v. de volwassenen van nu worden. Over een paar decenia is NL vergrijst als een muis. Voor de jeugd moet het lastig zijn om al deze ouderen te onderhouden. Het zou niet onlogisch zijn, wanneer de jeugd straks als volwassenen een dusdanig vijandige opstelling heeft gecreëerd t.o.v. de de ouderen dat ze ervoor kiezen deze groep financiëel links te laten liggen. Misschien vinden ze ouderen dan wel zo vervelend dat ze ze ook gaan verdrijven met allerlei toestanden.
  Met andere woorden, volwassenen moeten niet denken dat ze de generatiekloof kunnen negeren en harde maatregelen in te moeten zetten t.o.v. de jeugd, voor hun belang. De jeugd is straks degene die de volwassenen van nu onderhouden. Het verkleinen van de generatiekloof zijkt me zeker voor de volwassenen van vandaag de dag, van groot belang. De Mosquito werkt daarop averechts lijkt me….  ⚠️ Meld

 5. hangjongeren
  Volgens mij is veiligheid geen verslaving maar een recht, ondanks dat ik Ghehe wel een klein beetje begrijp ben ik wel van mening dat een overheid de veiligheid voor zijn burgers dient te waarborgen dat recht hebben de burgers.
  Dit is wel een hele andere discussie dan hangjongeren en mosquitos

  Wat mij zeer zwaar op de maag ligt is het feit dat hier een groep is die gediscrimineerd wordt door de overheid.
  Maar we weten inmiddels dat er een overheid is die zich overal mee gaan bemoeien hetzelfde geld nu voor het passensysteem voor Antilliaanen en wat volgt detectiepoorten voor bejaardenhuizen? Of geboortebeperkende maatregelen voor mensen een lage opleiding? Een van de mooie voorbeelden hiervan is het kinddossier, wie zegt mij dat dit dossier niet later tegen mijn kind gebruikt kan/gaat worden?
  ⤽ O uw ouders hebben beiden een LTS achtergrond jammer maar studeren zit er voor u niet in dit kost de overheid te veel geld)
  Wat Ghehe terecht doet is de vergelijking trekken met de Joden destijds Laten we bij Gods gratie hopen dat er nooit meer zón gek opstaat als toen, met al die registratieplichten is het wel heel makkelijk om mensen van een bepaalde achtergrond in kaart te brengen.

  ⤽Maar goed ik wijk uit⤝ Hangjongeren!

  Maken jongeren zich schuldig aan strafbare feiten dan hebben wij een instrument dat politie heet die hier tegenop dient te treden.
  Met het plaatsen van mosquito geef je als overheid eigenlijk het signaal dat je met dit instrument niet bij machten bent zaken rondom dit probleem op te lossen.

  En jawel het uitwisselen van kennis ook op straat is een vorm van sociale bezigheid dus Plantje ze hebben wel degelijk wat te doen.

  ;D ;D ;D


  ⚠️ Meld

 6. En jawel het uitwisselen van kennis ook op straat is een vorm van sociale bezigheid dus Plantje ze hebben wel degelijk wat te doen.

  Ik vroeg me af of ze niets BETERS te doen hebben 🙂 Maar je hebt ook wel een punt hoor. Op zich mag de aanwezigheid op straat geen struikelblok zijn. Bejaarden staan ook voor en in de supermarkt met elkaar te kletsen als ze elkaar daar tegenkomen.

  ghehe…nogal een relaas wat je daar zo neerzet. Eens kijken of ik daar hier en daar wat op kan reageren 😀
  Eigenlijk wil ik mijn mening een beetje bijstellen. Het punt dat jij en Jeffrey brengen is wel enigszins terecht: dit middel is geen oplossing voor het probleem. Inderdaad om het simpele feit dat je op basis van lichamelijke kenmerken te werk gaat.

  Ik blijf het nog steeds iets te kort door de bocht vinden om zomaar aan te nemen dat het probleem wellicht wordt overdreven.
  Ik denk dat daarin Jeffrey zijn punt nog wel het sterkste is: we hebben daar de politie voor. Ik vind echter wel, dat middelen zoals legitimatieplicht, preventief fouilleren enz zich uitstekend lenen om problemen te voorkomen. Zo kan de politie ook werkelijk dit soort groepjes in de gaten houden in plaats van te moeten wachten tot er iets mis gaat en er dan achteraan moeten rennen. Ik weet dat dit ook iets is wat ghehe tegen de borst stuit, maar het lijkt me in ieder geval beter dan zomaar van een bepaalde plek wegjagen!

  Daarnaast, hoe zou de jeugd over volwassenen gaan denken, wanneer volwassenen hen bestrijden met dergelijke middelen.

  Heel eerlijk gezegd maak ik me sowieso wel eens zorgen over in hoeverre de jeugd denkt. Het komt me vaak allemaal zo mat over. Heel afwachtend en passief. (Nogmaals: zo komt het over!)


  ⚠️ Meld

 7. Plantje, kan me voorstellen dat het zo overkomt. Jeugd is inderdaad anders dan ‘vroegah’. Ze staan niet te springen om de maatschappij zoals die nu is. Ze houden er een beetje een eigen inzicht op na. Dat vind ik niet verkeerd. Jeugd wil niet meer ‘klakkeloos’aannemen wat een oudere zegt, veel jeugd wil het zelf ontdekken. Vandaar ook het grensverkennend gedrag. Hoewel dit vervelend kan zijn en problemen teweeg kan brengen, vind ik dit zeker geen verkeerde ontwikkeling. Het zou kunnen dat veel jeugd meer audodidactisch ingesteld raakt. Moeilijk in te schatten hoe dit zich zal ontwikkelen, maar gezien de tendensen in- en prognoses op het voortbestaan van de huidige maatschappij, lijkt het me niet onwaarschijnlijk dat er een heel ander systeem aan zit te komen. Een systeem waarin mensen weer wat meer terug bij de basis komen.
  In dat geval is het gedrag van jeugd wellicht een hoopvolle ontwikkeling, wel jammer dat de consumptiemaatschappij ze zo afleidt.
  Klinkt allemaal wat hoogdravend, het zijn ook maar gedachtenspinsels. Toch, gezien de toestand met de economie, prognoses hierover, prognoses over de Aarde en allerlei andere ontwikkelingen tegenwoordig, sluit ik niets meer uit…. 😉


  ⚠️ Meld

 8. OH ja, legitimatieplicht vind ik op zich ook ok, mits de gegevens niet onnodig worden geregistreerd. Als de politie preventief fouilleerd en legitimatie opvraagd, dan vind ik niet dat ze het recht hebben deze gegevens op te slaan. Hoe denk jij hierover plantje?
  🙂


  ⚠️ Meld

Reageer