Zwolle wint aanmoedigingsprijs toegankelijke gemeente - Foto: Gemeente Zwolle
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle wint aanmoedigingsprijs toegankelijke gemeente

Zwolle – Donderdagmiddag maakte de VNG bekend dat gemeente Zwolle de aanmoedigingsprijs krijgt in de strijd om de meest toegankelijke gemeente. Er waren nog vijf gemeenten in de race, winnaar is de Limburgse gemeente Stein.

Zwolle krijgt de aanmoedigingsprijs, omdat ze ondanks de lastigheid van een historische binnenstad met monumentale panden veel aandacht heeft voor de toegankelijkheid van de buitenruimte en publieke gebouwen en voorzieningen en daar op een creatieve manier mee omgaat. Zo is er voor bezoekers van de Sassenpoort (die geen lift heeft) met een fysieke beperking een virtual reality tour gemaakt en voor mensen met een visuele beperking is er en 3D voelbaar uitzicht.

De aandacht die Zwolle heeft voor inclusieve speeltuinen, zodat kinderen met een beperking ook kunnen spelen, kon op veel waardering rekenen. De jury moedigt Zwolle aan om hiermee door te gaan en de inzet voor toegankelijkheid uit te breiden naar andere beleidsterreinen.

Wethouder William Dogger is blij met de aanmoedigingsprijs. “Voor een grote gemeente met een historische binnenstad is het simpelweg lastiger om toegankelijkheid handen en voeten te geven. Ik ben blij dat de jury oog heeft voor de inspanningen die we in Zwolle samen met de doelgroep en met Toegankelijk Zwolle doen en voel deze waardering ook als een aansporing om door te gaan op deze weg.”

De prijs voor de meest toegankelijke gemeente is onder meer in het leven geroepen omdat het toegankelijkheidsbeleid in veel gemeenten achterblijft, terwijl Nederland al in 2016 het VN verdrag Handicap ondertekende. Daarmee verplichtte ons land zich om de positie van mensen met een beperking of een chronische ziekte te verbeteren. Bij de vorige verkiezing in 2018 werd Zwolle tweede, na Hardenberg.

Het ministerie van VWS maakte de podcast Onbeperkt Meedoen over hoe gemeenten in de praktijk invulling geven aan toegankelijkheid. In de podcast vertelt Detmer Hoekstra van de gemeente Zwolle hoe hij daaraan met ervaringsdeskundige Jan Pijnaker in de Zwolse binnenstad werkt.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Het gaat niet alleen om toegankelijkheid. Het gaat ook om mee kunnen doen. Alleen drempels weghalen, daar zijn we er niet mee. Als je over de drempel bent, moet ook de portemonnee getrokken worden om aan de activiteit mee te kunnen doen. Dus… doe iets aan het armoedebeleid, en laat mensen met een beperking en chronische ziekte ook deelnemen aan de activiteiten die aan de andere kant van de drempel te doen zijn. Wellicht wordt Zwolle dan mensvriendelijker en scoren ze volgende keer een positie hoger.
    gemodereerd

Reacties zijn gesloten.